1η Νοεμβρίου – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Δράσεις της ομάδας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο.Α.Α. στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων

Share

Ο Μάριος Μαρκόπουλος, Αιμοκαθαιρόμενος Αθλητής του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης – Στίβου – Bowling, μας ενημερώνει για τις δράσεις της ομάδας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο.Α.Α. στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων:

«Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί από την Ελληνική πολιτεία, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». 
Αυτή η ημέρα δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με την οικογένειά τους, τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Δυστυχώς οι μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας παραμένουν πολύ χαμηλά κυρίως γιατί ζούμε σε μια χώρα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν εκτός των σχεδιασμών τους την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος αναμονής για μια μεταμόσχευση νεφρού φτάνει τα 8-10 χρόνια. 
Κύρια αιτία του διαχρονικού (πριν και κατά την οικονομική κρίση) φαινομένου για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η έλλειψη εθνικού σχεδίου μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας. 
Οι άνθρωποι που ζούμε καθημερινά τις δυσκολίες των χρόνιων παθήσεων που μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση, βγαίνουμε στην κοινωνία ως πρεσβευτές της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Ενημερώνουμε τους συνανθρώπους μας για τα οφέλη της στους χρόνιους πάσχοντες, μέσα από δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις των φορέων μας, προκειμένου να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στην αύξηση των δωρητών οργάνων αλλά και στην σωτηρία περισσότερων συνανθρώπων μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη. 

Είμαστε κοντά στους συνασθενείς μας που αισθάνονται αδύναμοι, ανήμποροι να αντέξουν τις δυσκολίες των παθήσεων, τους συμπαραστεκόμαστε και  προσπαθούμε να τους δείξουμε διαφορετικούς δρόμους ώστε να είναι έτοιμοι να φτάσουν στην ώρα της μεταμόσχευσης. 
Ένας από αυτούς τους δρόμους είναι και η άθληση. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθά το σώμα να παραμείνει στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση ώστε να δεχτεί το πολυπόθητο δώρο της μεταμόσχευσης. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα οφέλη στην ψυχική διάθεση των ασθενών, αισθάνονται πιο δυνατοί αλλά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Φυσικά τα οφέλη συνεχίζουν και μετά την μεταμόσχευση, καθώς αποτοξινώνεται ο οργανισμός από την φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουν. 

Όλες αυτές οι δράσεις, ασθενών και φορέων, μοιάζουν σαν πυροτεχνήματα αν δεν υπάρξει Εθνική στρατηγική για τις μεταμοσχεύσεις, η οποία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση και προβολή της Δωρεάς Οργάνων προς τους συνανθρώπους μας. 

Μάλιστα, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της. Οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Όπως γνωρίζουμε, η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μόνο από «εγκεφαλικά» νεκρούς δότες που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας για την Δωρεά Οργάνων, η ομάδα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο.Α.Α. για δεύτερη χρονιά αποφάσισε να έχει ένα μήνυμα για τις μεταμοσχεύσεις στις εμφανίσεις της, συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα της ΠΟΦΕΠΑ».

 

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ =ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ 

Μάριος Μαρκόπουλος 
Αιμοκαθαιρόμενος Αθλητής του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης – Στίβου – Bowling 

facebook: Marios Markopoulos – Μάριος Μαρκόπουλος 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6ο Trail Παναγίας Φανερωμένης, Χιλιομοδίου 2024
Όλα όσα έγιναν στον αγώνα, οι νικητές, τα αποτελέσματα και φωτογραφίες
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε Ανώμαλο Έδαφος 2024
Αποτελέσματα & Ζωντανή μετάδοση
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 24-25 Φεβρουαρίου
Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο