Τρέξιμο – μια καθημερινή αθλητική δραστηριότητα με πολλές προεκτάσεις

Ένα άρθρο του πρόεδρου του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας

Share

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το δρομικό κίνημα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και το ενδιαφέρον του κόσμου γίνεται όλο και πιο έντονο.

Πλέον, στην καθημερινότητά μας, συναντάμε εικόνες, όπως το να βλέπεις τον κόσμο στα πάρκα, στα γήπεδα, στο βουνό, ακόμη και στους δρόμους, φορώντας τις φόρμες τους και τα αθλητικά τους και να γράφουν χιλιόμετρα τρέχοντας. Εικόνες που μέχρι πριν λίγα χρόνια και ενώ στον Δυτικό κόσμο ήταν μια πραγματικότητα στη χώρα μας δεν ήταν συνηθισμένες.

Κάθε Σαββατοκύριακο πλέον διοργανώνονται πάρα πολλοί αγώνες σε όλη την Ελλάδα, εν αντιθέσει με λίγα χρόνια πριν όπου τόσο οι αγώνες όσο και οι συμμετοχές σε αυτούς ήταν περιορισμένες. Αν δούμε τους αγώνες που διοργανώνονται στην πόλη μας, τη Λάρισα, αρκεί για να κατανοήσει κάποιος τη ραγδαία άνοδο που υπάρχει. Για παράδειγμα στον Ιπποκράτειο αγώνα δρόμου 10 χλμ. οι συμμετοχές στην 9η διοργάνωσή του το 2018 ξεπέρασαν τις 1.000 για το αγώνισμα των 10 χλμ., αλλά και τα 3 χλμ., κατατάσσοντάς τον σε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες 10 χλμ. στην Ελλάδα, ενώ στην πρώτη του διοργάνωση, μια δεκαετία πίσω, οι συμμετοχές ήταν πολύ λιγότερες. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Μαραθωνίου Αθηνών όπου πριν μια δεκαετία περίπου οι συμμετοχές δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 ενώ στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 50.000 αθλητές από όλο τον κόσμο με τους συμμετέχοντες στο αγώνισμα του μαραθωνίου, δηλαδή των 42.195 μέτρων να ξεπερνάνε τους 18.000 αθλητές.

Το δρομικό κίνημα λοιπόν διευρύνεται συνεχώς και ελκύει φίλους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ηλικιακές κατηγορίες και γεωγραφικές περιοχές. Ενώ όλο και περισσότεροι αναφέρονται στη δρομική δραστηριότητα με τον όρο ‘κίνημα’ διότι μπορεί να του αποδώσει κάποιος τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά χαρακτηριστικά, καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μαζικότητα που το χαρακτηρίζει, όπως επίσης και το γεγονός πως όσοι τρέχουν κατανοούν τα οφέλη της άσκησης και βελτιώνουν μέσα από αυτή την καθημερινότητά τους και την υγεία τους.

Γίνεται εύκολα κατανοητό σε όποιον ασχολείται ενεργά με το τρέξιμο ότι τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά. Πέρα από τα προφανή οφέλη που υπάρχουν στην υγεία όσων αθλούνται, υπάρχουν και τα ψυχολογικά οφέλη (βελτιώνει τη διάθεση, χαμηλώνει τα επίπεδα του άγχους) και τα κοινωνικά οφέλη (κοινωνικοποίηση μέσα από της ένταξη στους συλλόγους δρομέων και τη συμμετοχή σε αγώνες). Το τρέξιμο λοιπόν προσφέρει σωματική ευεξία και ψυχική δύναμη για να αντιμετωπίσει ο αθλούμενος τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αξίζει να τονιστεί και η κοινωνική προσφορά του δρομικού κινήματος, αφού σε πολλούς αγώνες η συμμετοχή των δρομέων ενισχύει κάποιο ευαγές ίδρυμα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.

Το τρέξιμο είναι η πιο απλή μορφή άσκησης και ταυτόχρονα η πιο οικονομική. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και φόρμες είναι αρκετό τις περισσότερες φορές για να αρχίσει κάποιος να τρέχει. Στην πόλη μας υπάρχουν αρκετά ιδανικά σημεία για τρέξιμο, όπου μπορεί κάποιος να κάνει όσα χιλιόμετρα θέλει με ασφάλεια. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το σημείο γύρω από τον Πηνειό, όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση και είναι σχετικά σε κεντρικό σημείο. Ένα ακόμη σημείο είναι στην περιοχή Μεζούρλο, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Οι αγώνες που διοργανώνονται πλέον στη χώρα μας είναι πάρα πολλοί, περισσότεροι από 300 όλο τον χρόνο, τόσο σε βουνό όσο και σε άσφαλτο. Και οι αποστάσεις που καλύπτουν είναι από 5 χλμ. μέχρι αγώνες υπεραπόστασης άνω των 250 χλμ. Πλέον οι αγώνες χαρακτηρίζονται από τη μαζικότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν ενώ ενισχύουν και τον αθλητικό τουρισμό, αφού είναι πολλοί αυτοί που μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη προκειμένου να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου, του αγώνα της πόλης μας, ένα αθλητικό γεγονός, με εθνική εμβέλεια και απήχηση, κάτι το οποίο καταδεικνύεται από τις συμμετοχές αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα σε ετήσια βάση και συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, τις εθελοντικές ομάδες και τους φορείς της πόλης, καθώς επίσης και χορηγούς τοπικής και εθνικής εμβέλειας.

Ο αγώνας γίνεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας με εκκίνηση και τερματισμό το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ διασχίζει τα ιστορικά μνημεία της πόλης καθώς επίσης και το ειδικά διαμορφωμένο πάρκο της κοίτης του ποταμού Πηνειού, τη μεγαλύτερη πράσινη έκταση της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, μέσα από τη διοργάνωση του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου, αναδεικνύεται ο ιστορικός πλούτος και η παράδοση της πόλης της Λάρισας, καθώς επίσης και χαρακτηριστικά σημεία και περιοχές της. Τα οφέλη για την πόλη της Λάρισας, μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πολλά.

Του Αποστόλη Γούλα*

*Ο Αποστόλης Γούλας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, οικονομολόγος MSc, υπ. διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12ος Χορτιάτης Trail Run: Παράταση εγγραφών
Τελευταία νέα από τη διοργάνωση
O Όμιλος H Hotels Collection, Μέγας χορηγός του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου!
Χορηγός εθελοντισμού και του αγώνα των 5χλμ.
«On» και Cosmos Sport παρουσίασαν το Cloudomonster 2
Όλα όσα έγιναν στο επιτυχημένο event στη Γλυφάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο