H Eλληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Συνέχεια σε μία συνεργασία που κρατάει χρόνια

Share
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)  και ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσαν τη συνέχιση της μακρόχρονης συνεργασίας τος, ως Θεσμικός Εταίρος της πρώτης στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία». 
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και με το κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!», η Ε.Π.Ε θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας (όπως ο εμβολιασμός, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή, ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.  
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ανακοίνωση της συνεργασίας, παρέστησαν, εκ μέρους της Ε.Π.Ε, ο πρόεδρος Μιχάλης Τουμπής καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ,  Κώστας Παναγόπουλος. Στην εκδήλωση, επίσης συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η Μίνα Γκάγκα, Προέδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018. 
 
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, η ανανέωση για ακόμα μια χρονιά της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας – το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα αλλά και ένα θεσμό με διεθνή εμβέλεια –, που μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της πρόληψης», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τουμπής. «Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί καθήκον μας να συνδράμουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η ανάγκη αυτή καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτυπώνει υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας, η οποία όμως “υπονομεύεται” από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και από το χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για σημαντικές ασθένειες. 
 
Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενώ το 95% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη, το 46% δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τους εμποδίζουν να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, το επίπεδο ενημέρωσης για μια σειρά ασθενειών, με σχετική εξαίρεση τη γρίπη και την πνευμονία, εμφανίζεται ακόμα χαμηλό. Ο εμβολιασμός, ως μέτρο πρόληψης, γενικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα – μόνο στις ηλικίες 65+ καταγράφεται συγκριτικά μια ανοδική τάση- και είναι φανερό ότι απαιτείται έντονη και συστηματική ενημερωτική προσπάθεια με επίκεντρο τον ιατρικό κόσμο, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/προτροπής για εμβολιασμό σε ποσοστό 66%, προκειμένου να αλλάξει σημαντικά η εικόνα αυτή και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ως ασφαλούς μέσου πρόληψης που διασφαλίζει καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής».
 
Ο Κώστας Παναγόπουλος, στην ομιλία του ανέφερε ότι «ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής.  Η συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του Μαραθωνίου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους  καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής».
 
Η κ. Γκάγκα, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρθηκε στην καίρια σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τα πνευμονολογικά νοσήματα αφενός είναι χρόνια και δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και αφετέρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα – όχι καπνούς και σκόνες – και ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια άτομα. Φυσικά, εκτός από τη πρόληψη, είναι επίσης σημαντική η διάγνωση σε αρχικά, πρώιμα στάδια, όπου τα νοσήματα μπορούν να ελεγχθούν ή να θεραπευτούν. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά στους ευαίσθητους πληθυσμούς, δηλαδή παιδιά, ηλικιωμένους, αρρώστους με πολλές συννοσηρότητες, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται,  ο ρόλος μας, ως επαγγελματίες υγείας, στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη  διάγνωση τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.  
 
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία  στις Ευρωπαϊκές χώρες  και στις Η.Π.Α, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως – είχαν περίπου 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από πνευμονία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας, ενώ παράλληλα 33% των ασθενών με ΧΑΠ, που νοσηλεύονται λόγω επεισοδίου παρόξυνσης μπορεί να έχουν πνευμονία».
 
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas. 
 
Αναλυτικά: 
 
Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες. 
 
Ομάδα με πάνω από 300 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.). 
από segas.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11ος Νυχτερινός Ημ. Θεσσαλονίκης: «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε»
Ο «Νυχτερινός» έστειλε τα ισχυρότερα μηνύματα!
1ος Αγώνας Δρόμου: Συν-Εκκίνηση
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο