Μιλήσαμε με τον Περικλή Ιακωβάκη για το Santorini Experience 2017

Δείτε τι μας είπε ο Έλληνας πρωταθλητής για το ξεχωριστό event στο πανέμορφο νησί

Share

Λίγες μέρες έχουν μείνει για το μεγάλο αθλητικό γεγονός της Σαντορίνης, το Santorini Experience 2017. Με το μυαλό μας να βρίσκεται ήδη στο πανέμορφο νησί, μιλήσαμε με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή των 400μ. με εμπόδια, Περικλή Ιακωβάκη που και φέτος θα δώσει το παρών στον αγώνα, για το event αλλά και το πώς μπορεί να βοηθήσει το νησί, την Ελλάδα και τον αθλητικό τουρισμό γενικότερα.

Περίμενες ποτέ ότι η Σαντορίνη θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αθλητικό event;
Γιατί όχι; Η Σαντορίνη είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και πρέπει να φτιάξει και αθλητική κουλτούρα. Σε άλλες χώρες με ηφαιστειογενή νησιά όπως τα Κανάρια Νησιά ή η Μαδέιρα έχουν υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και επενδύουν στον αθλητικό τουρισμό. Νομίζω πως η Σαντορίνη μπορεί να δημιουργήσει σιγά σιγά τέτοιες στοχευμένες εγκαταστάσεις και να επενδύσει και στον αθλητικό τουρισμό. Το Santorini Experience είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και η επιτυχία που έχει μέχρι τώρα είναι το πιο γερό θεμέλιο για το μέλλον.

Σε προσωπικό επίπεδο, σε εμπνέει η Σαντορίνη για μία έντονη αθλητική προσπάθεια; Πόσο εντυπωσιακό μπορεί να είναι να τρέχεις σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του κόσμου δίπλα στη θάλασσα του Αιγαίου πελάγους;
Φυσικά και το τοπίο έχει μεγάλη σημασία. Το νησί παρά τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται θέλει υποδομές. Αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές με κανονικό στάδιο στίβου, αίθουσα ενδυνάμωσης και αποκατάστασης θα ερχόμουν σίγουρα για προετοιμασία ως ενεργός αθλητής.  Το να τρέχεις με αυτή την θέα είναι κάτι φανταστικό. Ξεχνάς την κούραση και προσπαθείς παραπάνω. Το τοπίο βοηθάει το μυαλό να ξεκουραστεί γρηγορότερα και το μπλε της θάλασσας με τα ηφαιστειογενή πετρώματα του εδάφους με ένα «αόρατο χέρι» σε σπρώχνουν να συνεχίσεις να τρέχεις. Ερχόμαστε εδώ όλοι, με όλους τους Ολυμπιονίκες, προκειμένου να προσπαθήσουμε να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα ώστε όλοι να βοηθήσουν.

Είναι αρκετά “challenging” μία διαδρομή σε μονοπάτι που ενώνει την Οία με τα Φηρά με τεχνικές απαιτήσεις και αλλαγές κλίσης ή προτιμάς πιο flat διαδρομές;
Δεν έχω τρέξει ποτέ σε μονοπάτι και είναι κάτι που θα το δοκιμάσω στο Santorini Experience! Από αυτά που γνωρίζω το μονοπάτι έχει αρκετά καλό επίπεδο δυσκολίας και μάλλον θα προσπαθήσω την επόμενη χρονιά να τρέξω τα 10χλμ.

Συνήθως προτιμάς τα 5χλμ. Θα δοκίμαζες στη Σαντορίνη μία μεγαλύτερη απόσταση ή ακόμα και έναν κολυμβητικό αγώνα;
Το κολύμπι δεν το μπορώ καθόλου με την λογική του αγώνα. Προτιμώ τα λιγότερα μέτρα γιατί μετά τα 5χλμ. αρχίζω και βαριέμαι λίγο. Όπως είπα και πριν του χρόνου αν είμαστε καλά θα δοκιμάσω τα περισσότερα μέτρα!

Ποια είναι τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε ευρύτερα από αυτό, είτε σε αθλητικό είτε σε τουριστικό επίπεδο;
Το κυριότερο είναι η δημιουργία αθλητικής κουλτούρας στην τοπική κοινωνία και κυρίως στα μικρά παιδιά. Όμως, όπως είπα και πριν με σχέδιο και τις σωστές εγκαταστάσεις η Σαντορίνη μπορεί να μπει και στους διεθνείς προορισμούς αθλητικού τουρισμού. 

Ποιο θα μπορούσε ή θα ήθελες να είναι το επόμενο βήμα για μία τέτοια διοργάνωση;
Τα πρώτα βήματα με το Santorini Experience έχουν γίνει με επιτυχία. Τώρα πρέπει οι τοπικές αρχές να δουν το θετικό αποτέλεσμα στην κοινωνία και την οικονομία με στοιχεία και νούμερα. Να γίνει δηλαδή μια μελέτη για τις θετικές επιπτώσεις αυτής της διοργάνωσης στο νησί. Πέρυσι υπήρξε προβολή από τον αμερικανικό όμιλο της FOX Sports, ένα επίτευγμα που άλλες διοργανώσεις, ίσως να μην δουν πότε, και δεν μιλάω καν μόνο για την Ελλάδα. Το επόμενο βήμα μιας και το αποτέλεσμα είναι θετικό για την τοπική κοινωνία, θα είναι να επεξεργαστούν ένα σχἐδιο για μια μεγαλύτερη αθλητική επένδυση στο νησί που θα φέρει μεγαλύτερα αθλητικά events.

φωτό:Περικλής Ιακωβάκης @ Santorini Experience / photos by Mike Tsolis – Περικλής Ιακωβάκης @ Santorini Experience 

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1217:%!]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου: Συνέντευξη τύπου
Ρεκόρ συμμετοχών: 717 δρομείς από 57 χώρες
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Ειρηνοδρομία 2024: Το βίντεο
Κάνε τώρα την εγγραφή σου!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο