adidas “Impossible is nothing”: Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γκελαούζου

Εγκαίνια του νέου καταστήματος της adidas με προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο

Share
adidas Καλλιμάρμαρο Γκελαούζος

Μία ημέρα γεμάτη… adidas

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου η adidas γιόρτασε το άνοιγμα του νέου τους καταστήματος στην Ερμού, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Πρωταθλητή Μαραθώνιου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Είχαμε τη χαρά να είμαστε καλεσμένοι και στις δύο δράσεις και σας παρουσιάζουμε την εμπειρία μας. Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γκελαούζου.


Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για την adidas, όπως μαρτυρά και το μότο της impossible is nothing.

Ούτε το να στηρίξει την προσπάθεια του Κωνσταντίνου Γκελαούζου, ο οποίος στον τελευταίο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισε πρώτος σπάζοντας το επί 18 χρόνια ελληνικό ρεκόρ διαδρομής.

Ούτε το να δημιουργήσει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για την πορεία του Έλληνα πρωταθλητή Μαραθώνιου προς το ρεκόρ και χρησιμοποιώντας τα μάρμαρα του Καλλιμάρμαρου Σταδίου σαν φόντο για την προβολή του, ούτε εν μέσω καλοκαιριού και διακοπών να μας κάνει να σκεφτόμαστε τον αθλητικό μας εξοπλισμό.

Η Τετάρτη 29 Ιουνίου ήταν μία μέρα γεμάτη… adidas και μία γιορτή για όλους προσπαθούν για το καλύτερό τους.

adidas store Ermou - running
Ο τοίχος «η χαρά του δρομέα».

Άνοιξε το νέο adidas store στο κέντρο της Αθήνας

Ένα νέο στέκι, όχι μόνο των δρομέων, αλλά και όλων όσοι αγαπούν τον αθλητισμό άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας, στην Ερμού. Το νέο adidas store αποτέλεσε το σημείο συνάντησης όλων των καλεσμένων του brand την τελευταία Τετάρτη του Ιουνίου και εμείς, σαν RUNNER Magazine, δεν θα μπορούσαμε να μην αποδεχτούμε αυτή την πρόσκληση.

Φτάνοντας στον αριθμό 44 της Ερμού, στο νέο σπίτι της adidas, το κλίμα ήταν εορταστικό. Οι άνθρωποι της εταιρείας μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και μία δροσερή γρανίτα, ιδανικό απεριτίφ για τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα.

Μπαίνοντας στο χώρο φυσικά μας κέρδισε με την πρώτη ματιά το δρομικό κομμάτι. Ένας ολόκληρος τοίχος με όλα τα νέα μοντέλα running σε έκανε να αρχίζεις να ονειρεύεσαι νέες αγορές… και νέες διαδρομές!

Δίπλα στα παπούτσια ένας εντυπωσιακός 3D χάρτης του κέντρου της Αθήνας, όπου σκανάροντας το κατάλληλο QR code της διαδρομής που επιθυμούσες, σου έδινε οδηγίες για αυτή και σε καθοδηγούσε.

adidas Ermou Store
Που θέλεις να τρέξεις στην Αθήνα; Η adidas σου δείχνει το δρόμο.

Στα δεξιά του καταστήματος ήταν η trail running συλλογή της adidas, ενώ στο κέντρο οι ξεχωριστές δημιουργίες της Stella McCartney σου χτυπούσαν… καμπανάκι ότι είναι ώρα να ανανεώσεις τη δρομική σου γκαρνταρόμπα.

adidas Ermou Store
Με αυτή τη συλλογή ποιος δεν θα κάνει χώρο στην ντουλάπα του.

Ανεβαίνοντας στον ημιόροφο αισθάνεσαι λες και είσαι στον ωκεανό. Εδώ η adidas έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη προστασίας του πλανήτη από το πλαστικό καθώς και την ευθύνη όλων μας για να δοθεί μία λύση.

Η εταιρεία, άλλωστε, κινείται πολύ καιρό προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργώντας παπούτσια και ρούχα από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία συλλέγονται από ακτές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη, πριν αυτά μολύνουν τους ωκεανούς

Ανεβαίνοντας στο επόμενο όροφο πλέον παίρνεις απόφαση ότι ήρθες για να… μείνεις. Συλλογές με παπούτσια και ρούχα για όλα τα αθλήματα, και ειδικοί χώροι για να χαλαρώσεις και να συζητήσεις με την παρέα σου.

Το νέο κατάστημα της adidas ξεπερνά την κλασική λειτουργία ενός καταστήματος προσφέροντας ακόμα περισσότερα. Είναι μία εμπειρία που όταν τη ζήσεις μία φορά θέλεις να τη ζήσεις ξανά και ξανά.

Επόμενη στάση το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γκελαούζου στο Καλλιμάρμαρο

Το επόμενο σημείο συνάντησής μας ήταν στο Καλλιμάρμαρο το βράδυ της ίδιας ημέρας, όπου θα γινόταν η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο.

Περιμένοντας να συγκεντρωθούν όλοι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα ποτό, αλλά και να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς από το χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Σχεδόν με τη δύση του ήλιου μπήκαμε στο Στάδιο. Τότε άρχιζες να νιώθεις τι θα ακολουθούσε.

Τα μάρμαρα του Παναθηναϊκού Σταδίου άλλαξαν για λίγο όψη όταν πάνω τους άρχισε να προβάλλεται το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η adidas για τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο και την πορεία της προετοιμασίας του έως την ολοκλήρωση του στόχου του.

Στο ίδιο ακριβώς χώρο τον περασμένο Νοέμβριο όπου διεξαγόταν ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος τερμάτισε πρώτος σε 2:16:49 σπάζοντας το ελληνικό ρεκόρ διαδρομής του Νίκου Πολιά, που άντεχε ως τώρα 18 χρόνια.

Βλέποντας τα βήματα του Πρωταθλητή Μαραθώνιου πήραμε λίγο από τη γεύση της προετοιμασίας του, μάθαμε τα σημεία που εστιάζει, και το ρόλο που παίζουν οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και την εναλλαγή συναισθημάτων στο ταξίδι του Μαραθώνιου.

Ήταν μία βραδιά με μεγάλη συγκίνηση, τόσο για τον ίδιο όσο και για εμάς που παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ, και ελπίζουμε σε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

Η αποκλειστική συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γκελαούζου στο RUNNER Magazine

Θέλαμε πολλά να ρωτήσουμε τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο και η προβολή του ντοκιμαντέρ μας έδωσε ακόμα περισσότερα. Γι’ αυτό δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Ο Πρωταθλητής Μαραθώνιου μας μιλά για όλα όσα κατάφερε και όσα ονειρεύεται να έρθουν, για τους επόμενους στόχους του και για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί για να τους πετύχει, για την πειθαρχία σώματος και μυαλό που πρέπει να έχει, για όσα του δίνουν δύναμη να συνεχίζει και τον στηρίζουν και πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια μίας προετοιμασίας ποιο είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα; Πόσο σημαντική είναι η ακολουθία μίας «ρουτίνας» για σένα; Τι ρόλο παίζει η πειθαρχία για έναν αθλητή;

Όταν βρίσκομαι σε περίοδο προετοιμασίας μου αρέσει να ξυπνάω αρκετά πρωί και να κάνω τη δύσκολη προπόνηση της ημέρας. Το θεωρώ πιο ωφέλιμο για εμένα και την αποκατάστασή μου. Από εκεί και πέρα, φαγητό, ύπνος, μασάζ, μια προπόνηση ακόμα το απόγευμα ώστε να συμπληρώσει την ημέρα και πάλι φαγητό και ύπνος, είναι τα υπόλοιπα που αποτελούν την καθημερινότητά μου.

Το να ακολουθείς μια ρουτίνα η οποία ξέρεις ότι είναι ο τρόπος για να είσαι στην καλύτερη φυσική σου κατάσταση είναι απλά ο δρόμος προς την επίτευξη του στόχου. Είναι το φυσιολογικό και το σωστό. Το δύσκολο είναι όταν ξεφεύγεις από αυτή την ρουτίνα.
Απαιτείται πειθαρχία για τη ρουτίνα. Είναι βασικό συστατικό για να βρεις τον καλύτερό σου εαυτό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Στο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε για σένα η adidas είπες ότι βάζεις στόχο, δουλεύεις γι’ αυτόν και τον πετυχαίνεις. Τι μπορεί να χαλάσει την προσήλωσή σου στο στόχο σου; Τι μπορεί να σε αποσυντονίσει στα ενδιάμεσα στάδια και πώς επιστρέφεις;

Είναι πολύ εύκολο κάτι να σου χαλάσει το «πλάνο». Μπορεί να είναι ένας τραυματισμός μέχρι και μια ατυχία. Εκεί, όμως, πιστεύω ξεχωρίζει αυτός που το θέλει πολύ με αυτόν που δεν το θέλει τόσο. Πρέπει να είσαι έτοιμος και για το χειρότερο σενάριο πάντα και να έχεις βρει την εναλλακτική μέχρι και γι’ αυτή τη στιγμή ή έστω να έχεις τη δύναμη να προσπεράσεις την ατυχία σου όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να ξανά μπεις στον δρόμο προς την επίτευξη του στόχου.

Όλα έχουν να κάνουν με τόσο πολύ θέλεις κάτι. Τι είσαι ικανός να κάνεις γι’ αυτό. Στο τέλος της ημέρας τελικά πόσα είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Ο στόχος θα είναι εκεί και θα σε περιμένει, εσύ θα αλλάξεις το στόχο γιατί π.χ. δεν σου πήγε ένας αγώνας καλά ή επειδή μια εβδομάδα προπόνησης χάθηκε. Είναι το σύνολο των χρόνων και των καταστάσεων που σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα, το σύνολο της προπόνησης, όχι αυτή ή η επόμενη εβδομάδα.

Βάζω στόχο, τον πετυχαίνω και προχωράω παρακάτω.
Βάζω στόχο, μπορεί να μην πετύχω τον στόχο και προχωράω παρακάτω στον μεγάλο στόχο.
Είτε συν, είτε πλην, δεν πρέπει να αλλάζει κάτι.

Πώς ξεπέρασες τον τραυματισμό σου;

Με χαμόγελο, κυρίως. Έχω εξοικειωθεί με αυτό που κάνω και με το τι μπορεί να μου δώσει κάποιες στιγμές. Ο τραυματισμός είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κάποια στιγμή θα έρθει όποτε, έτσι όπως είπα και πριν, πρέπει να είσαι έτοιμος και γι’ αυτό. Να είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις και να το προσπεράσεις για να ξεκινήσεις ξανά προς το στόχο σου.

Φυσικά υπήρξαν και κάποιοι άνθρωποι όπως ο θείος μου και φυσιοθεραπευτής μου Γεώργιος Φακούτσος ο οποίος μου έκανε περίπου 45 θεραπείες μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα αλλά και ο γιατρός μου Αριστοτέλης Κούρτης ο οποίος μου έδειξε το σωστό τρόπο αντιμετώπισης του τραυματισμού και συνέβαλαν και οι δυο τα μέγιστα σε αυτή τη γρήγορη αποκατάσταση.

adidas Καλλιμάρμαρο ντοκιμαντέρ Γκελαούζου
Κατά την είσοδό μας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, λίγο πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ.
Βερολίνο και μετά Αθήνα. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τους δύο αυτούς αγώνες;

Ατομικά ρεκόρ και στα δυο. Θα μου πεις γίνεται; Θα σου πω πολύ δύσκολο! Οπότε όπως είπα είμαι προετοιμασμένος και για ένα δεύτερο σενάριο πιο απλό. Ατομικό ρεκόρ στο Βερολίνο και επανάληψη της νίκης στην γενική κατάταξη της Αθήνας.

Εκκίνηση και τερματισμός. Πόσο διαφέρουν οι σκέψεις σου; Τι σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις;

Πριν την εκκίνηση η λέξη που υπάρχει μέσα στο μυαλό μου πιστεύω είναι η «θέληση» μετά τον τερματισμό το «αποτέλεσμα». Στο τέλος μαθαίνεις τι σου φύλαγε η ζωή γι’ αυτή σου τη στιγμή. Ποσό καλά τα πήγες αυτή τη φορά. Και το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνεις, παίρνεις γνώση, γίνεσαι καλύτερος από την εμπειρία σου. Άλλο η εκκίνηση, λοιπόν, κι άλλο ο τερματισμός.

Δύναμη να συνεχίσω πλέον μου δίνει το χαμόγελο των δικών μου ανθρώπων. Είναι ένας σημαντικός τρόπος να τους χαρίσω ένα χαμόγελο μέσα από τους κόπους μου και μου δίνει μεγάλο κίνητρο να το κάνω αυτό. Υπάρχει καλύτερο από το χαμόγελο των γονιών σου επειδή τα κατάφερες; Δεν νομίζω!

Από εκεί και πέρα είμαι ξεροκέφαλος, εγωιστής και αγαπώ αυτό που κάνω με αποτελέσματα να έχει μπει στον «αυτόματο» όλο αυτό.

Πόσο σημαντική είναι η επίδραση του κόσμου; Σε βοηθά ή σε αποσπά η παρουσία τους, τα σχόλιά τους και η ενέργειά τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα; Τι ρόλο παίζουν οι δικοί σου άνθρωποι;

Γενικά ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα είναι δύσκολος. Εάν κάτι βοηθάει στο να συνεχίζουμε είναι ο κόσμος. Το πώς μας βλέπουν και πώς μας αγαπάνε γι’ αυτό που κάνουμε. Μας δείχνουν ότι είναι σημαντική η δική μας επιτυχία και ότι είναι μαζί μας σε αυτό. Πιστεύω πως εάν δεν υπήρχε ο κόσμος να δείχνει την αγάπη του σε εμάς, όλο αυτό που λέγεται πρωταθλητισμός θα είχε καταρρεύσει.

Όσο για τους δικούς μου ανθρώπους, είναι η αρχή των πάντων. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει τίποτα από αυτά που έχω κάνει σήμερα.

adidas Καλλιμάρμαρο Γκελαούζος
Αναφέρεις ότι οι άνθρωποι της adidas σε προσέγγισαν όταν ήσουν σε ένα κομβικό σημείο για την αθλητική σου καριέρα. Μίλησέ μας γι’ αυτό. Πώς σου έδωσαν την απαραίτητη ώθηση;

Καταρχήν να ξεκινήσω με μια μικρή ιστορία και να πω ότι είμαι ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά ποια είναι τα βασικά πράγματα που χρειάζομαι για να εξελιχθώ. Όλοι μας βασικά τα γνωρίζουμε λίγο πολύ, απλά εγώ τα «κοιτάω στα μάτια», ενώ ίσως άλλοι θέλουν να τα προσπερνούν.

Από εκεί και πέρα ερχόμουν από μια χρόνια δύσκολη (2020) από θέμα καθημερινότητας διότι ζούσαμε όλες αυτές τις καταστάσεις με την πανδημία και είχαν ακυρωθεί δυο καλές προετοιμασίες μου, αλλά και δυο μεγάλοι στόχοι μου, με το κερασάκι στην τούρτα να είναι η ακύρωση του μαραθωνίου της Αθήνας. Ήδη το 2019 είχα κατακτήσει την 3η θέση στη γενική κατάταξη στην Αθήνα και κοίταζα μπροστά για μια μεγαλύτερη επιτυχία και ένα μεγαλύτερο ρεκόρ.
Παρόλα αυτά οι άνθρωποι που θα έπρεπε να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια δεν το έκαναν. Ήταν απογοήτευση.

Στο τέλος του 2020 ήρθε η μεγαλύτερή μου επιτυχία μέχρι στιγμής. Τρέχω 2:14:44 στην Βαλένθια και γίνομαι ο 6ος καλύτερος όλων των εποχών και πετυχαίνω μια επίδοση που είχε να γίνει περίπου 18 χρόνια. Το αποτέλεσμα από τους ανθρώπους που έπρεπε να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ήταν το ίδιο απογοητευτικό.

Έφτασα σε ένα σημείο να νιώθω πολύ μεγάλη πίεση για να συνεχίσω αφού τελικά έβλεπα ότι η επιτυχία μου αφορά μόνο εμένα και κανείς άλλος από τους βασικούς «παράγοντες» δεν θέλει επιτέλους να εξελιχθούμε σε αυτό το αγώνισμα. Ειδικά όταν έχουμε μείνει τόσο πίσω σαν χώρα.

Ενώ ένιωθα ότι προσπαθώ να «κουβαλήσω» όλο αυτό το φορτίο που λέγεται Μαραθώνιος στην Ελλάδα και να το εξελίξω μέσα από εμένα, ένιωθα ταυτόχρονα ότι τελικά κανένας δεν θέλει να εξελιχθεί.

Όποτε κάθισα και είπα από μέσα μου, γιατί να χαλάω την υγεία μου κάνοντας ασταμάτητα προπόνηση; Ας κάνω λίγο τη ζωή μου, ας κοιτάξω λίγο τον Κώστα στα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής και ότι είναι να έρθει ας έρθει.
Ακούγεται κάτι πολύ φυσιολογικό να το πει κάποιος αλλά να ξέρετε ο πρωταθλητισμός δεν είναι έτσι.

Εκεί ήρθαν οι άνθρωποι της adidas. Άλλαξαν τα πάντα. Μου είπαν “Κώστα εμείς πιστεύουμε ότι μπορείς να κάνεις μεγάλες επιδόσεις και να αλλάξεις το κομμάτι του μαραθωνίου στην Ελλάδα, εσύ θες; Έχουμε το υλικό, την όρεξη, τη δημιουργικότητα και τους ανθρώπους να το πετύχουμε αυτό, αλλά αυτό που μας λείπει είναι ο αθλητής και εμείς πιστεύουμε ότι εσύ είσαι ο άνθρωπος που θα το πετύχει αυτό”.
Ξαφνικά βρήκα τους ανθρώπους μου! Ίδια σκέψη, ίδιο όραμα, ίδιο πάθος! Και ξεκινήσαμε!

Καλλιμάρμαρο - Κωνσταντίνος Γκελαούζος
Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ ειδικά για σένα και τις προσπάθειές σου προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουνίου. Πραγματικά, πώς ένιωσες όταν είδες να προβάλλεται στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου;

Συγκίνηση!!! Δεν το περίμενα! Τελικά όταν με κάποιο τρόπο καταφέρνεις να γυρίσεις πίσω και να κοιτάξεις να δεις τί προσπέρασες για να φτάσεις στο σήμερα… νομίζω λυγίζεις! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!

Η πρώτη σκέψη μου ήταν τελικά περνάει γρήγορα ο χρόνος και ξεχνάμε. Ίσως τελικά να μην πρέπει να το κάνουμε τόσο εύκολα.
Η ζωή είναι ωραία με τα όλα της και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φτάσαμε στο σήμερα και τι περάσαμε!

Πες μας λίγο για την προετοιμασία που θα πας. Πόσο θα κάτσεις, που και πώς θα προπονείσαι; Πιστεύεις ότι χρειάζονται οι Έλληνες δρομείς τέτοιες εμπειρίες;

Το πλάνο είναι προετοιμασία στην Αριζόνα της Αμερικής και συγκεκριμένα στο Φλάγκσταφ το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, και θα μείνουμε εκεί δυόμιση μήνες. Η προπόνηση θα είναι ασταμάτητη και σίγουρα πολύ εξαντλητική λόγω υψηλού υψομέτρου.

Στόχος είναι να επαναλάβω την προπόνηση που με έχει οδηγήσει μέχρι εδώ, αλλά με μικρότερο ενεργειακό κόστος και ίσως με κάποιες “πινελιές” καλύτερης ποιότητας.

Τέτοιες εμπειρίες πρέπει να είναι το Α και το Ω για τους Έλληνες αθλητές. Πλέον είναι φυσιολογικό οι αθλητές να δημιουργούν μεγάλες προετοιμασίες σε υψηλά υψόμετρα με καλές συνθήκες ώστε να εξελιχθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν υπάρχει πλέον αθλητής σε καλό επίπεδο που να μην παίρνει αυτόν τον «δρόμο».
Δεν γίνεται να υπάρχει εξέλιξη εάν δεν υπάρξουν καλές προετοιμασίες.

Επικεντρώνεσαι ταυτόχρονα σε όλους σου τους στόχους ή δουλεύεις για τον καθένα ξεχωριστά; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς;

Στο μυαλό μου μπορεί να έχω πολλά, αλλά στο τέλος όλα καταλήγουν σε ένα. Στόχους δηλαδή έχω πολλούς και δουλεύω γι’ αυτούς κάθε μέρα αλλά το όνειρο μου είναι ένα!Τώρα το εάν θα το πετύχω, είναι άγνωστο!

Η προπόνηση πρέπει να έχει εξελίξει κάθε φορά και κάθε φορά που εξελίσσομαι πετυχαίνω και έναν νέο στόχο. Το αποτέλεσμα, όμως όλης αυτής της εξέλιξης θέλω να είναι ένα και να σημαδεύει τον μεγάλο μου στόχο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου: Συνέντευξη τύπου
Ρεκόρ συμμετοχών: 717 δρομείς από 57 χώρες
18ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο