Πόσοι έχουν πιάσει τα όρια στον Μαραθώνιο;

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα ιαπωνικής σελίδας που δείχνει το βάθος και τη γεωγραφία του Μαραθωνίου

Share
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017 - Εκκίνηση Μαραθωνίου www.photorun.NET

Τα όρια για το Παγκόσμιο στον Μαραθώνιο

Τα όρια για τον Μαραθώνιο μπορούν να μας δείξουν πολλά για το αγώνισμα.

Και μιας και ο Ιούλιος που θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον των ΗΠΑ πλησιάζει, ας δούμε το θέμα πιο αναλυτικά.

Μπορεί να μη δώσουν όλα τα μεγάλα ονόματα το παρών στον Μαραθώνιο, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να τρέξουν σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, είτε Μajor είτε όχι, από το να διεκδικήσουν έναν παγκόσμιο τίτλο.

Επιπλέον, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να στείλει μόνο μέχρι 3 αθλητές και 3 αθλήτριες!

Τα όρια για τον Μαραθώνιο ως σημεία αναφοράς

Ωστόσο, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε το βάθος του αγωνίσματος σε όλο τον κόσμο τόσο σε άνδρες όσο και στις γυναίκες. Και η έρευνα του Brett Larner που δημοσιεύθηκε στην ιαπωνική ιστοσελίδα japanrunningnews.blogspot.com μας δίνει πολύ χρήσιμα στοιχεία.

Στους 2 πίνακες που θα δείτε πιο κάτω που δημοσιεύθηκαν στην συγκεκριμένα σελίδα αναφέρεται ο αριθμός των αθλητών που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον Μαραθώνιο, σε άνδρες και γυναίκες, ανά χώρα περίπου τους τελευταίους 12 μήνες.

Φυσικά δεν θα αγωνιστούν όλοι καθώς στις χώρες που έχουν πάνω από 3 αθλητές γίνεται επιλογή από την εκάστοτε ομοσπονδία για την ομάδα που θα σταλεί.

Όπως θα δείτε οι περισσότεροι έχουν πιάσει τα όρια συμμετοχής (και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και περισσότερο), ενώ υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις που θα βρεθούν στη γραμμή της εκκίνησης στο Όρεγκον μέσω ranking (κατάταξη σε παγκόσμια λίστα) ή μέσω θέσης σε αγώνες κριτήρια (π.χ. 10άδα σε Major Marathons) ή άλλους λόγους.

Άνδρες: Πρωτιά οι Κενυάτες, έκπληξη οι Ιάπωνες

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Κένυα με 116 δρομείς να έχουν πιάσει το όριο (2:11:30), κάτι που είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία με 102 επιβεβαιώνοντας το μεγάλο βάθος της στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Εντυπωσιακοί αριθμοί και για την Αιθιοπία με 77 αθλητές να έχουν το όριο, ενώ ακολουθεί η Ερυθραία με 17, το Μαρόκο με 12 και η Ουγκάντα με 9.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, πρώτη χώρα είναι το Ισραήλ (!) με 8 δρομείς, και αρκετές μεταγραφές όμως από την Αφρική. Έπεται η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία με 6 (που έχουν το όριο, qualifing standard, όχι σε συνολικό αριθμό), η Γερμανία με 5 και η Μ. Βρετανία με 4.

Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν 12 αθλητές.

Μήπως θέλεις να προπονηθείς κι εσύ για τον Μαραθώνιο;

Με λίγα λόγια όλη η Ευρώπη (υπάρχουν κι άλλες χώρες με 1-2 αθλητές που δεν είναι στη λίστα) δεν φτάνει ούτε στα μισά την Αιθιοπία, αλλά ούτε καν και την Ιαπωνία – που δεν είναι αφρικανική χώρα ως γνωστόν…

Θα πρέπει να πούμε, και αν μελετήσει κανείς τον πίνακα θα το διαπιστώσει, πως η πρόκριση μέσω ranking είναι δύσκολη καθώς δίνονται λίγες θέσεις, ενώ δεν έχουν όλοι οι αθλητές τη δυνατότητα να πάρουν αρκετούς βαθμούς καθώς απαιτείται η συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες. Για παράδειγμα η Ερυθραία έχει 17 προκρίσεις στο Παγκόσμιο, όλες με όριο πρόκρισης και καμία με ranking.

Γυναίκες: Αιθιοπία και Κένυα, τρίτη η Ιαπωνία

Παρόμοια και στις γυναίκες, η Αφρική έχει τη μερίδα του λέοντος με 85 αθλήτριες από την Αιθιοπία και 56 από την Κένυα που έχουν τρέξει κάτω από το 2:29:30 που αποτελεί το όριο πρόκρισης.

Η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι δεύτερη, όπως στους άνδρες, όμως φιγουράρει με διαφορά στην τρίτη θέση με 32, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την αγάπη της, αλλά και τον “εθνικό προγραμματισμό” της για τον Μαραθώνιο.

Οι ΗΠΑ έχουν 11, ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς η Γερμανία έχει 7, η Μ. Βρετανία 6, και από 4 η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ισπανία.

Και εδώ, οι Ευρωπαίες δεν πλησιάζουν ούτε τα μισά της δεύτερης χώρας, ούτε καν της τρίτης Ιαπωνίας.

Η Ερυθραία και η Ουγκάντα, αλλά και το Μαρόκο βρίσκονται πιο πίσω, συγκριτικά και με τον πίνακα των ανδρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin
17.000 δρομείς από 71 χώρες και σπουδαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!
MoraitisRun 2024
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο