SNF Nostos Health

Από 23 ως 24 Ιουνίου 2022 το φεστιβάλ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Share
SNF Nostos 2022 - Health
Το φεστιβάλ συνεχίζει να

Από τις 23 ως τις 24 Ιουνίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την ονομασία SNF Nostos Health. Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοργάνωσης σχετικά με τις δράσεις και το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

SNF Nostos Health – Ανακοίνωση

«Δώσε σε έναν άνθρωπο υγεία και στόχο και δεν θα αναρωτηθεί ποτέ αν είναι ευτυχισμένος» George Bernard Shaw 

Δυο μέρες πλούσιες από εμπειρίες και έντονες στιγμές. Δυο μέρες, στην αρχή του καλοκαιριού, γεμάτες συζητήσεις, τολμηρές ιδέες, ερωτήσεις, απαντήσεις(;), προβληματισμούς, προτάσεις. Αλλά και μουσική, διασκέδαση, αθλητισμό. Αυτό είναι το φετινό SNF Nostos, η καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ένα μεστό διήμερο που φέτος επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό ανθρώπινο αγαθό: την υγεία. SNF Nostos Health.  

Όλοι μαζί, στις 23-24 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα σημαντικά ζητήματα γύρω από την υγεία. Τώρα είναι η στιγμή να δούμε πιο καθαρά. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να αναλύσουμε γιατί αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν τις αξεπέραστες αδυναμίες των συστημάτων υγείας (και όχι μόνο) ακόμα και των πιο προηγμένων χωρών. Να αναγνωρίσουμε τις ανισότητες στην πρόσβαση όχι μόνο σε εξελιγμένες συνθήκες περίθαλψης αλλά ακόμα και στις πιο βασικές. Να ανακαλύψουμε πώς η επιστήμη μπορεί να μας υποδείξει τα επόμενα βήματα μέσα από νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Και, φυσικά, να δούμε πώς θα έχουμε πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Αναπόφευκτα μαζί με όλους, και το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην Ουκρανία, και στις θλιβερές συνέπειες του πολέμου. Ελπίζουμε πως σύντομα οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν και θα μπει ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι να παλεύουμε για το κοινό καλό. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάζουμε το SNF Nostos Health. Να είναι μια εκδήλωση ορόσημο στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για μια υγεία ποιοτική και προσβάσιμη σε όλους. 

Και φέτος τα απαραίτητα συστατικά του SNF Nostos αποτελούν ο αγώνας δρόμου SNF Nostos Run, το SNF Nostos Conference, και οι Διάλογοι του ΙΣΝ, καθώς και ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα διαδραστικών εγκαταστάσεων, δράσεων, εκθέσεων και συναυλιών. Όμως αυτή τη χρονιά όλα είναι διαφορετικά. Αλλά πάντα ουσιαστικά και συναρπαστικά. 

SNF Nostos Run 

Το SNF Nostos Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον βρίσκεται στην καρδιά του SNF Nostos, και όπως κάθε χρόνο, θα δώσει, στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, τον ρυθμό του διημέρου. Αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σχεδιάζουμε έναν αγώνα χωρίς περιορισμούς, χωρίς ειδικές συνθήκες. Στις 23 Ιουνίου -με αφορμή τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας- με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό το ΚΠΙΣΝ, θα τρέξουμε για καλό σκοπό, όσοι περισσότεροι μπορούμε, όλοι μαζί.  

Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Οι εγγραφές για τον αγώνα θα ξεκινήσουν τον Μάιο. 

SNF Nostos Conference

Αυτή τη χρονιά διοργανώνουμε ένα πολύ διαφορετικό SNF Nostos Conference. Με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development) και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από διαφορετικές θέσεις, χώρες και οπτικές, δημιουργούμε ένα ανοιχτό, δημιουργικό, διαδραστικό και δυναμικό διήμερο για όλους.  Στην προσπάθειά μας αυτή, δημιουργήσαμε το SNF Nostos Youth Advisory Committee –μια ομάδα νέων ανθρώπων με τους οποίους αναπτύσσουμε έναν ανοιχτό διάλογο για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις των νέων ανθρώπων γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία, και οι οποίοι συνεισφέρουν ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος του SNF Nostos Conference.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ και τις βασικές αξίες που διέπουν όλα τα επιμέρους έργα της, όπως ενδεικτικά η διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους, η δύναμη της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και η εφαρμογή μιας ανοιχτής, διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας κατά την ανάπτυξη των έργων.

Μέσω των προσπαθειών της Πρωτοβουλίας, θα παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων – από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διεθνώς πρωτοπόρων δημόσιων νοσοκομείων, την ενδυνάμωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τη σημασία της ψυχικής υγείας ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας.  Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η έκθεση A template for Future Hospitals με τις αρχιτεκτονικές μακέτες των νοσοκομείων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία και σχεδιάζονται από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop.

Θα αγγίξουμε, επίσης, σημαντικά θέματα όπως τη βιοηθική, την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα στην υγεία αλλά και τον ρόλο των ιατρών σε εμπόλεμες ζώνες, θέμα που αναδείχθηκε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα φέρουμε στην επιφάνεια όμως και λιγότερα γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά θέματα όπως τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών στις θεραπείες ψυχικής υγείας, τη ρομποτική, την επιστημονική δημοσιογραφία καθώς και το μέλλον της ιατρικής, μέσα από νέες τεχνολογίες.

Δεν αντιμετωπίζουμε την υγεία και τα μεμονωμένα, εκάστοτε θέματα που θα προσεγγίσουμε, ως συζητήσεις που ανοίγουν και ολοκληρώνονται σε μία αίθουσα. Ο διάλογος θα διευρύνεται και θα επεκτείνεται εκτός των χώρων που θα πραγματοποιούνται οι συζητήσεις. Μέσα από παράλληλες δράσεις και διαδραστικές εκθέσεις, οι επισκέπτες, ως ενεργοί συμμετέχοντες, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλητικά παιχνίδια μέσα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, να παρακολουθήσουν έναν διαφορετικό αγώνα μπάσκετ, να περιηγηθούν σε μία έκθεση του φωτογράφου Θοδωρή Νικολάου αφιερωμένη στην ψυχική υγεία, να “ταξιδέψουν” σε έναν παγκόσμιο χάρτη με δεδομένα υγείας που υπογράφει το Johns Hopkins University.  

Έχουμε καλέσει σημαντικές προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στο SNF Nostos Conference1. Για εμάς, όμως, όλοι πρέπει να είμαστε (συν)ομιλητές, να συμμετάσχουμε, να θέσουμε τις απόψεις μας, τις ερωτήσεις μας και τις προτάσεις μας. Αυτή τη χρονιά το SNF Nostos Conference έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να ακουστούν. Και, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι, καθώς το μέλλον της υγείας πρέπει να τους αφορά. 

Κάντε την εγγραφή σας στο SNF Nostos Conference εδώ

Διάλογοι του ΙΣΝ 

Καθώς η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται απ’ όλους ως ένα μείζον θέμα της εποχής μας, με τους νέους ανθρώπους να παρουσιάζονται πιο επιρρεπείς σε ψυχικά προβλήματα, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση με θέμα: Ψυχική Yγεία και Social Media. Η συζήτηση θα είναι, όπως πάντα, ανοιχτή σε όλους. Θα συμμετάσχουν influencers αλλά και followers -με χώρο για live reactions και comments- θίγοντας τον σύνθετο ρόλο των social media στην ψυχική υγεία μας, την εξάρτηση, τη διασύνδεση αλλά και την απομόνωση, το doomscrolling και το cyberbullying αλλά και την αλλαγή και κοινωνική δύναμη ενός #. 

Τους Διαλόγους του ΙΣΝ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «Διάλογοι του ΙΣΝ», και δημοσιογράφος.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα του SNF Nostos Health

Και φέτος, η σκηνή στο Ξέφωτο θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου το βράδυ θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε σε ρυθμούς Reggae, Ska και Latin σε μια μεγάλη συναυλία των Locomondo.  

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η σκηνή του SNF Nostos θα υποδεχθεί ένα δυναμικό μουσικό line-up. Ο καλλιτέχνης-φαινόμενο Good Job Nicky θα ανοίξει τη βραδιά με τον ιδιαίτερο προσωπικό μουσικό ήχο και στιλ του. Θα ακολουθήσει ο Αυστραλός rapper Masked Wolf, που έχουμε γνωρίσει μέσα από την επιτυχία του «Astronaut in the Ocean», ο οποίος έρχεται να μας ταξιδέψει σε μια συναρπαστική μουσική εμπειρία, γεμάτη συναίσθημα αλλά και έντονες στιγμές hip hop μουσικής. Το line-up θα ολοκληρώσει η υποψήφια για Grammy, η μοναδική Jorja Smith, η οποία έχει μαγέψει τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο, από το ξεκίνημα της μουσικής της καριέρας, με τη δυναμική και συναρπαστική της φωνή.

Ύστερα από τις live συναυλίες, και τα δύο βράδια, η μουσική εμπειρία θα ολοκληρώνεται με dj sets γνωστών παραγωγών στην Αγορά, και το τελευταίο βράδυ θα συνοδευθούν από εντυπωσιακά laser projections πάνω στο εμβληματικό κτήριο του ΚΠΙΣΝ. 

Οι νύχτες του SNF Nostos θα φωτιστούν και φέτος από το ένα φαντασμαγορικό drone show, ήδη από την παραμονή της έναρξης του φεστιβάλ, το οποίο –όπως και πέρσι, με το πρώτο τέτοιο show στην Ελλάδα- θα ζωντανέψει τον ουρανό πάνω από το ΚΠΙΣΝ μαγεύοντας τους επισκέπτες. (22-24/06) 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του SNF Nostos θα ανακοινωθεί σύντομα στο snfnostos.org.  

SNF Nostos Health του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) 
23 & 24 Ιουνίου 2022 
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) 
SNF Nostos Run: 23 Ιουνίου 
SNF Nostos Conference: 23 & 24 Ιουνίου 
Διάλογοι του ΙΣΝ: 24 Ιουνίου 

#snfnostos #snfnostoshealth

1 Επιβεβαιωμένοι ομιλητές που θα συμμετάσχουν στο SNF Nostos Conference 2022 του SNF Nostos Health

Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Richard  Axel, Nobel laureate; Professor of Pathology and Biochemistry at Columbia University; Codirector of the University’s Zuckerman Institute; Investigator at the Howard Hughes Medical Institute

Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης

Frederick Barrett, Associate Director, Center for Psychedelic and Consciousness Research at Johns Hopkins University School of Medicine; Associate Professor of Psychiatry and Behavioral Sciences; Department of Psychological & Brain Sciences, Krieger School of Arts & Sciences

Γιάννης Βασιλόπουλος, SNF Nostos Youth Advisory Committee

Beth Blauer, Associate Vice Provost for Public Sector Innovation, Johns Hopkins University

Παναγιώτης Γιαννάκης, CEO του οργανισμού “Γήπεδο Ζωής” / Προπονητής και πρώην καλαθοσφαιριστής

Mark Carroll, Partner, Renzo Piano Building Workshop 

Manel del Castillo Rey, Chief Executive Officer, Sant Joan de Déu Barcelona Children’s Hospital

Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

David  S. Evangelista, RegionalPresident and Managing Director Special Olympics Europe Eurasia; Senior Advisor, International Development, Special Olympics, Inc.

Ruth R. Faden, Founder and inaugural Andreas C. Dracopoulos Director, Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics; Philip Franklin Wagley Professor of Biomedical Ethics

Tom Frieden, President and CEO of Resolve to Save Lives. Senior Fellow for Global Health at CFR. Former CDC director and NYC Health Commissioner

Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής, Παιδιατρική Νευρολογία-Αναπτυξιολογία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Lauren Gardner, Alton and Sandra Cleveland Professor in the Department of Civil and Systems Engineering at Johns Hopkins Whiting School of Engineering

Thibeaux Hirsh, SNF Nostos Youth Advisory Committee

Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας

Joy Ju Fan, SNF Nostos Youth Advisory Committee

Jeffrey Kahn, Andreas C. Dracopoulos Director of the Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics; Robert Henry Levi and Ryda Hecht Levi Professor of Bioethics and Public Policy

Sharon Kaur, Senior Lecturer, University of Malaya Faculty of Law

Michael Kimmelman, Architecture Critic, The New York Times

Ελιάννα Κονιάλη, Program Manager Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Harold Koplewicz, Founding President and Medical Director, Child Mind Institute

Παναγιώτης Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής, Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση κ Πρόοδος»/ Σύμβουλος Υγείας ΙΣΝ

Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φοίβος Μαδιανός, Πρόεδρος Οδοντιατρικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αιμιλία Μακρυαλέα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης

Θεόδωρος Μαραβέλιας, Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Sander Markx, Assistant Professor of Clinical Psychiatry, Columbia Precision Medicine Initiative, Columbia University Medical Center

Gerald Mballe, SNF Nostos Youth Advisory Committee

Amanda McClelland, Senior Vice President of Prevent Epidemics, Resolve to Save Lives

Kathleen Merikangas, Distinguished Investigator, National Institute of Mental Health

Martin Meuli, Surgeon-in-Chief at the Surgical Clinic at the University Children’s Hospital Zurich and Full Professor for Pediatric Surgery at the University of Zurich

Γιώργος Μόσχος, Νομικός, πρώην Boηθός Συνήγορος του Πολίτη / Συνήγορος του Παιδιού

Μαρία Μπάστα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD / Εκτελεστική Διευθύντρια «Διάλογοι του ΙΣΝ» / Δημοσιογράφος

Παύλος Μυριανθεύς, Καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών            

Mary-Ann Nobele, SNF Nostos Youth Advisory Committee

Olaf De Nooyer, Associate, Renzo Piano Building Workshop

Beatrice Nyamwenge Okech, SNF Nostos Youth Advisory Committee

Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτων Τοπίου

Πάνος Παπούλιας, Διοικητικός Διευθυντής, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Raffaella Parodi, Associate, Renzo Piano Building Workshop

Paolo Pelanda, Associate, Renzo Piano Building Workshop

Renzo Piano, Architect, Renzo Piano Building Workshop

Robert Riener, Full Professor for Sensory-Motor Systems at the Department of Health Sciences and Technology, ETH Zurich

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής, Παιδιατρική – Λοιμωξιολογία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Giovanni Salum, Director, SNF-CMI Child and Youth Mental Health Initiative

Ασπασία Σερντάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη

Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Επικοινωνίας και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Susan L. Solomon, CEO and Co-Founder at The New York Stem Cell Foundation

Ιωάννα Σουφλέρη, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Αρχισυντάκτρια ΒΗΜΑScience

Moritz Spellenberg, Associate Director, Llewelyn Davies

Jeremy Sugarman, Deputy Director for Medicine, Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics; Harvey M. Meyerhoff Professor of Bioethics and Medicine in the Department of Medicine and the Berman Institute of Bioethics at the Johns Hopkins University

Θανάσης Τρομπούκης, iMEdD Project Manager Lab / Δημοσιογράφος

Irene Wulff, Chief Executive Officer, FOCOS Orthopedic Hospital

Νικόλας Α. Χρηστάκης, Διευθυντής, Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης, Πανεπιστήμιο Yale

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.3 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.100 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο.

Δείτε το συνολικό έργο του ΙΣΝ στο SNF.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορική Μάχη Ντολμά 2024: Κλείσιμο εγγραφών
Η ανακοίνωση της διοργάνωσης
Ημερήσια εκδρομή ΣΔΥΑ στην Πάτρα
Συμμετοχή του συλλόγου στον 2ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο