Nadia Battocletti, το μεγάλο αστέρι των Ιταλών στις αποστάσεις

Γνωρίστε την ανερχόμενη Πρωταθλήτρια των αποστάσεων που κερδίζει με τις δυνάμεις και το… χαμόγελο της!

Share
H Nadia Battocletti
2020 Campaccio Cross Country

Είναι μόλις 21 ετών – είναι γεννημένη στις 12 Απριλίου του 2000 – κι, όμως, έχει καταφέρει όσα λίγες στον χώρο των αποστάσεων. Τουλάχιστον Ευρωπαίες.

Η Nadia Battocletti είναι η μεγάλη ελπίδα των Ιταλών και οι “γείτονες” την φυλάνε ως κόρη οφθαλμού.

Έλαμψε από νωρίς

Από μικρή έδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα. Στα 17 της έφερε το πρώτο διεθνές μετάλλιο στη χώρα της, όταν τερμάτισε τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα 3.000μ. στη μεγαλύτερη κατηγορία των Κ20.

Την επόμενη χρονιά πήρε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, ενώ το 2019 επανέλαβε τη νίκη της. Είχε προλάβει βέβαια, στα 18 της, να αναδειχθεί ως η νεότερη πρωταθλήτρια Ιταλίας στις μεγάλες αποστάσεις.

Το μπαμ στο Τόκιο!

Αναμφίβολα, όμως, αυτό που πέτυχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το περασμένο καλοκαίρι ήταν το μεγάλο “μπαμ” και αυτό που έχει δώσει στους συμπατριώτες της την ελπίδα για σπουδαιότερα επιτεύγματα στο μέλλον.

Στο Τόκιο, η Nadia, όχι μόνο κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό των 5.000μ., – κάτι που ήταν ο πρώτος της μεγάλος στόχος – αλλά σε αυτόν κατέλαβε την 7η θέση με νέο ατομικό ρεκόρ, 14:46.29.

Με την επίδοση της αυτή μάλιστα εδραιώθηκε για τα καλά στο πόντιουμ με τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου στην απόσταση!

Πριν λίγες μέρες, στις αρχές Δεκεμβρίου, πήρε μία άνετη νίκη στο Ευρωπαϊκό ανωμάλου στην κατηγορία Κ23, γεγονός που την ανέδειξε και ως καλύτερη αθλήτρια για τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στίβου.

Το 2021 έκλεισε με τρία ατομικά ρεκόρ, στα 3.000μ. (8:54.23,) στα 5.000μ., αλλά και στα 1.500μ. με 4:09.38.

Το μήλο κάτω από την μηλιά

H Battocletti είναι κόρη του παλιού πρωταθλητή Ιταλίας στα 5.000 και 10.000μ., Giuliano, ο οποίος μάλιστα είναι και προπονητής της.

Και η μητέρα της, ωστόσο, υπήρξε πρωταθλήτρια για το Μαρόκο στις μεσαίες αποστάσεις.

Παρόλα αυτά ξεκίνησε τον αθλητισμό από μικρή ηλικία παίζοντας… τέννις και στα 14 της μεταπήδησε στον στίβο και στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Mεγάλωσε στο Cavareno, στην περιοχή Val di Non Trentino στη βορειανατολική Ιταλία. To Cavareno είναι ένα μικρό χωριό 1.000 κατοίκων (!) και βρίσκεται σε υψόμετρο σχεδόν 1.000μ.

Πλέον, ζει στο Τρέντο που είναι η πλησιέστερη μεγάλη πόλη, καθώς σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Εμπνευσμένη από τον Hicham…

Είδωλο της είναι ο σπουδαίος αθλητής, Hicham El Huerouj, ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 1.500μ. με 3:26.00. Υπήρξε μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα και συναθλητής της μητέρας της στην εθνική ομάδα του Μαρόκο.

Οι στόχοι

Οι στόχοι της, όπως είναι λογικό, είναι υψηλοί. Σύμφωνα με τον πατέρα/προπονητή της ο επόμενος μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σε 2,5 χρόνια.

Δεν είναι μόνο η νίκη, όμως ο αυτοσκοπός για τον 47χρονο περήφανο πατέρα και προπονητή. Θέλει η κόρη του να απολαμβάνει αυτό που κάνει και να μην βάζει την “πρωτιά” πάνω απ’ όλα με κάθε κόστος. Για την μικρή του Nadia, ο αθλητισμός είναι ένα “παιχνίδι”, αν και παραδέχεται πως τα πράγματα έχουν αρχίσει και σοβαρεύουν…

Το δεδομένο είναι πως η Nadia δείχνει πως έχει όλα τα φόντα να σταθεί απέναντι στις ικανότατες Αφρικανές, και όχι μόνο, δρομείς, πως δεν φοβάται να συναγωνιστεί και να πιεστεί και πως σίγουρα έχει όλο το μέλλον μπροστά της!

Μα πάνω από όλα, πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«On» και Cosmos Sport παρουσίασαν το Cloudomonster 2
Όλα όσα έγιναν στο επιτυχημένο event στη Γλυφάδα
2ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Πάτρας
Ανοιχτές οι εγγραφές έως τις 2 Απριλίου!
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο