Αλλαγές στoν κανονισμό για τα παπούτσια από την World Athletics

Δείτε τα σχέδια και τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου

Share

Η World Athletics, η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, ανακοίνωσε το νέο κανονισμό της σχετικά με τα επιτρεπόμενα αθλητικά παπούτσια.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν από την 01/01/2022 και περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές συγκριτικά με αυτά που ισχύουν έως τώρα.

Το σημαντικότερο, όμως είναι πως περιλαμβάνει και ανακοινώσεις σχετικά με πιο σημαντικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από 01/01/2024!

Έτσι, από το 2024 το μέγιστο επιτρεπόμενο πάχος των αγωνιστικών μοντέλων που θα επιτρέπονται εντός στίβου θα φτάσει τα 20mm συγκρυτικά με τα 25mm που ισχύει τώρα.

Η World Athletics με αυτόν τον τρόπο θέλει να δώσει χρόνο στις εταιρείες να προσαρμοστούν και να φτιάξουν πιο “χαμηλά” μοντέλα.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η τεχνολογία του ελάσματος που έχουμε δει στα super shoes έχει μπει και στα αγωνιστικά καρφιά του στίβου (spikes) καθώς υπάρχουν μοντέλα που συνδυάζουν παχύ υλικό στη σόλα με έλασμα από carbon.

Αυτή η καινοτομία ήταν άλλωστε που αύξησε το πάχος στη σόλα των παπουτσιών που έφτασαν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ξεπέρασαν τα 25mm.

Εκτός και άλλες τεχνολογίες

Μία ακόμα παράγραφος που έχει ενδιαφέρον έχει να κάνει με την άρνηση της World Athletics να εισαχθούν στα αγωνιστικά μοντέλα άλλα βοηθήματα.

Έτσι, στον κανονισμό αναφέρεται ότι τα παπούτσια δεν θα πρέπει να περιέχουν σένσορες και συστήματα που θα ενημερώνουν τον αθλητή για διάφορες παραμέτρους, όπως η καρδιακή του συχνότητα, η ταχύτητα που κινείται κ.ά. Επιπλέον γίνεται σαφές ότι και στο μέλλον δεν θα υπάρχει τέτοια πρόθεση κόβοντας ουσιαστικά την όρεξη των κατασκευαστών.

Οι άνθρωποι της World Athletics πάντως τονίζουν πως βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρωτοπόρες εταιρείες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δρομείς του ΣΜΑΧ «Φειδιππίδης» σε Θεσσαλονίκη και Βιέννη
Οι συμμετέχοντες και οι επιδόσεις τους
Έρχεται ο Μάιος γεμάτος αγώνες!
Όλοι οι αγώνες στην Ελλάδα για τον Μάιο του 2024!
Την Κυριακή ο Haspa Marathon Hamburg!
Κορυφαίες συμμετοχές και Έλληνες στον αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο