Ο ανώμαλος δρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η διάθεση της World Athletics και οι τελευταίες εξελίξεις

Share

Ο ανώμαλος δρόμος είναι ψηλά στην ατζέντα της World Athletics σύμφωνα και με τον πρόεδρο της, Sebastian Coe.

Ο Βρετανός πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 800μ. και ολυμπιονίκης, δήλωσε πρόσφατα πως είχε ζήτησει από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εισάγει τον ανώμαλο δρόμο ως ξεχωριστό αγώνισμα στους Αγώνες του 2024.

Τι έγινε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου

Η απάντηση που πήρε σε πρώτη φάση ήταν αρνητική, ωστόσο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει σκοπό να επανέλθει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Βέβαια, ο Coe εξέφρασε την άποψη πως ο ανώμαλος δρόμος θα ταίριαζε περισσότερο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως η απάντηση που πήρε από την αντίστοιχη ολυμπιακή επιτροπή ήταν και πάλι αρνητική. Ο λόγος; Όλα τα αγωνίσματα των Χειμερινών θα πρέπει να πραγματοποιούνται είτε στον πάγο, είτε στο χιόνι!

Ο Ανώμαλος δρόμος είναι ένα αρκετά διαδομένο αγώνισμα στις ΗΠΑ και στην Μ. Βρετανία και αποτελεί στόχο για πολλούς δρομείς αντοχής που αγωνίζονται σε αποστάσεις από τα 1.500μ. ως και τον Μαραθώνιο.

Πραγματοποιείται συνήθως σε πάρκα ή πίστες με χόρτο, χώμα, λάσπες, ακόμα και με φυσικά εμπόδια (π.χ. κορμούς δένδρων), ενώ το έδαφος συνήθως έχει αρκετές αυξομειώσεις στην κλίση.

Η ολυμπιακή ιστορία του ανωμάλου

Το αγώνισμα του Ανωμάλου δρόμου ανήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το διάστημα 1912-1924 για 3 διοργανώσεις (1912, 1920, 1924). Ωστόσο, το 1924 στο Παρίσι η δυσκολία της διαδρομής αλλά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε πολλές εγκαταλείψεις, – μόλις οι 15 δρομείς από τους 38 που ξεκίνησαν ολοκλήρωσαν τον αγώνα -, ορισμένοι δρομείς έχασαν το δρόμο, ενώ αρκετοί έπεσαν λιπόθυμοι με αποτέλεσμα το άθλημα να βγει από το ολυμπιακό πρόγραμμα.

Δείτε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου του 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
adidas Originals Fashion Show
Τα adidas Originals διοργάνωσαν το πιο αυθεντικό Street Event της χρονιάς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο