Παναγιώτης Κουλουβάρης: «Ελάτε να τρέξουμε μαζί τον πρώτο αγώνα της χρονιάς»

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» μας μιλά για το SNF RUN: FIRST RUN και τη μοναδικότητα του αγώνα

Share
SNF run 2019

Μετά από μία μικρή ανάπαυλα ενός χρόνου, ο ξεχωριστός αγώνας SNF RUN: FIRST RUN 2022 επιστρέφει φέτος προκαλώντας μας να γιορτάσουμε ξεχωριστά την αλλαγή του χρόνου κάνοντας αυτό που αγαπάμε περισσότερο: Να τρέχουμε! Ο Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», Διευθυντής Κινητών Ιατρικών Μονάδων, Επίκουρος Καθηγητής Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, μιλά στο RUNNER MAGAZINE, για όλα όσα κάνουν αυτόν τον αγώνα ξεχωριστό, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στις συνθήκες της πανδημίας, το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά και το όνειρο για την εξέλιξη του αγώνα τα επόμενα χρόνια.


Πέρα από την ιδιότητα σας ως ορθοπεδικός χειρουργός, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε και να δημιουργήσετε το project SNF RUN: FIRST RUN, πριν από 6 χρόνια;

Ο αγώνας SNF RUN: FIRST RUN ήρθε ως συνέχεια του καλοκαιρινού «SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο οποίος διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου που είναι η παγκόσμια Ολυμπιακή ημέρα.

Ο πρωτοχρονιάτικος αγώνας είναι μια μεταφορά παρόμοιου αγώνα που γίνεται εδώ και χρόνια στην Νέα Υόρκη στο Central Park και τον οποίο τον είχα τρέξει πολλές φορές, ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο να γιορτάσεις αυτό που φεύγει και αυτό που έρχεται, με ένα χαλαρό τρέξιμο, χωρίς νικητές, με ζεστό κρασί και βασιλόπιτα.

SNF Run First Run
Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο, αυτή της πανδημίας, πως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ξανά ο πρωτοχρονιάτικος αγώνας SNF RUN;

Μετά την ασφαλή και επιτυχή διοργάνωση του καλοκαιρινού αγώνα επανερχόμαστε αυτή τη φορά – σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες – να προσπαθήσουμε, έστω και με αργά βήματα, την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Σε ποιο πλαίσιο οριοθετήσατε φέτος το SNF RUN: 2022 FIRST RUN προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους συμμετέχοντες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που όλοι βιώνουμε;

Όπως κάθε χρόνο ο αγώνας αυτός αποτελεί μια αθλητική γιορτή, ανοιχτή σε όλους. Έχουμε στείλει πρόσκληση σε όλη τη δρομική κοινότητα, και έχουμε περιγράψει με σαφήνεια όλα τα μέτρα ώστε να γίνει ο αγώνας με ασφάλεια.

Με ποιες 3 λέξεις θα χαρακτηρίζατε το φετινό SNF RUN: 2022 FIRST RUN;

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΠΑΝΕΚΙΝΝΗΣΗ.

SNF Run First Run
Για μια ακόμη χρονιά ο αγώνας θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και φέτος εστιάζει κυρίως στα άτομα με αυτισμό. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι οργανισμοί «Η Ηλιαχτίδα» και «Τζάμπολ Αγάπης» που θα ωφεληθούν φέτος από την εθελοντική συνεισφορά των συμμετεχόντων;

Όπως αναφέρατε κι εσείς, και οι δύο οργανισμοί που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση ασχολούνται με τον αυτισμό. Όπως γνωρίζετε ο αυτισμός είναι μια διαταραχή όπου υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να χάσει κάθε ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω του.

Η «Ηλιαχτίδα» είναι αποτέλεσμα της δράσης τον Γονέων με παιδιά με αυτισμό του Νομού Σερρών με ποικίλο και αξιόλογο έργο στη στήριξη των οικογενειών, αλλά και στην ενημέρωση της κοινωνίας για τις δυσκολίες που έχει η διαβίωση με ένα παιδί με αυτισμό.

Το «Τζάμπολ Αγάπης» είναι μια φιλότιμη προσπάθεια ενός πατέρα με αυτιστικό παιδί όπου έχει καταφέρει μέσα από το μπάσκετ να δημιουργήσει ομάδες παιδιών με αυτισμό σε τακτικές προπονήσεις, και όπου μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά βρίσκουν τρόπο να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους.

Γιατί φέτος επιλέξατε να προβάλετε το ζήτημα του αυτισμού;

Οι οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με το ζήτημα του αυτισμού συχνά παλεύουν με ένα «τέρας». Επιλέξαμε αυτούς τους δυο «μικρούς» οργανισμούς που όμως έχουν δείξει πολύ αξιόλογο έργο και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε.

Πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο κόσμος σχετικά με τα άτομα με αυτισμό;

Δυστυχώς σαν κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε όχι μόνο τα παιδιά με αυτισμό, αλλά και με κάθε αναπηρία, να μπορούν να συμμετέχουν με ίσους όρους και κατά το μέτρο του δυνατού στην κοινωνική ζωή.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτή την διοργάνωση;

Ο αυτισμός, αλλά και κάθε αναπηρία, είναι εδώ, μπορεί να τύχει σε όλους μας και χρειάζεται την υποστήριξη και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Κατά τη γνώμη σας, πόσο σημαντική είναι η επανεκκίνηση τέτοιων αθλητικών/πολιτιστικών εκδηλώσεων για την κοινωνία μας αυτή την περίοδο;

Νομίζω η επιστροφή στον αθλητισμό είναι κυρίαρχο γεγονός που συμβολίζει τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και για ασθενείς που ανάρρωσαν από Covid- 19 η άσκηση είναι άριστο μέτρο αποκατάστασης αλλά και πρόληψης.

Παναγιώτης Κουλουβάρης
Ο Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόεδρος»
Από την προσωπική σας εμπειρία, πόσο διατεθειμένος είναι ο κόσμος να «αφήσει» το οικογενειακό του περιβάλλον, σε μια τόσο ξεχωριστή μέρα όσο αυτή της Πρωτοχρονιάς, για να συμμετάσχει στον αγώνα; Ποιο θεωρείται ότι είναι το κίνητρό τους;

Ο συμβολισμός του αγώνα είναι η προτροπή για μια διαφορετική έκφραση της γιορτινής βραδιάς, έξω στη φύση, σε ένα πλήρως προσβάσιμο χώρο όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τους αγαπημένους μας. Όλοι μαζί να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, μακριά από κλειστούς χώρους με τσιγάρο και ποτά. Είναι μια άλλη προσέγγιση που δίνει μια άλλη προοπτική στη νέα χρονιά που έρχεται.

Ποιες αξίες θέλει να προωθήσει η «Αναγέννηση & Πρόοδος» στην ελληνική κοινωνία και πώς προσπαθεί να τις εντάξει στην ελληνική κουλτούρα μέσω αυτού του project;

Εμείς ως «Αναγέννηση & Πρόοδος» είμαστε τυχεροί αφού είμαστε δίπλα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και έχουμε γαλουχηθεί με τις αξίες που αυτό εκφράζει, όπως η διαφάνεια, η αρετή, η πρόνοια, η προσφορά χωρίς αντάλλαγμα, πάντοτε με σεμνότητα και συνέπεια στις αρχές του. Μέσω των αθλητικών μας δράσεων θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα ότι η άσκηση είναι απαραίτητη στη ζωή μας, όχι μόνο για τη διατήρηση της σωματικής μας υγείας, αλλά και για την καλλιέργεια της ψυχής. Στέλνουμε λοιπόν ανοιχτή πρόσκληση «SNF RUN». Ελάτε να τρέξουμε μαζί τον πρώτο αγώνα της χρονιάς.

Ποιο μήνυμα θα χρησιμοποιούσατε για να καλέσετε τους συμμετέχοντες;

Εμείς βλέπουμε μια διαφορετική προοπτική στην χρονιά που έρχεται δηλαδή να ξεκινήσουμε όλοι μαζί έξω στην φύση με άσκηση που είναι φάρμακο: “exercise is medicine”  και στην πρόληψη και αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, αυτό είναι το ένα μήνυμα που στέλνουμε. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι βοηθάμε οργανώσεις που ασχολούνται με ανάπηρα παιδιά κι αυτή τη φορά με τον αυτισμό. Δίνουμε κι έναν άλλο στόχο, ότι μπορούμε να γιορτάσουμε και να γελάσουμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος για τον αγώνα αυτό για τα επόμενα 5 χρόνια;

Εμείς θα θέλαμε να βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει μιας και ξεκινήσαμε δειλά-δειλά. Έχουμε περάσει ήδη δυο φορές με πολύ κρύο και είχαμε 650 άτομα ενώ είχανε δηλώσει γύρω στις 2000 άρα θα θέλαμε να είναι καλύτερος ο καιρός και να δούμε στην εκκίνηση όσους περισσότερους μπορούμε και σε αυτό τον αγώνα και στον καλοκαιρινό. Ο συγκεκριμένος είναι λίγο ιδιαίτερος καθώς, εκτός από την εποχή που βιώνουμε, η κουλτούρα μας δεν προτρέπει τέτοιου είδους δράσεις, ειδικά στην αλλαγή του χρόνου. Βέβαια, όσοι έρχονται περνάνε καλά και ξαναέρχονται. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 950 εγγραφές.

Συνέντευξη για το RUNNER MAGAZINE από τους Πολυξένη Αργυροπούλου και Μιχαήλ Άγγελο Κοτρωνιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Adidas Adizero Adios Pro Evo 1
Το record-breaker shoe ήρθε στην Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο