2020, η χρονιά των Παγκόσμιων ρεκόρ

Η χρονιά που τελειώνει μας χάρισε πολλά και σπουδαία Παγκόσμια ρεκόρ. Ας τα θυμηθούμε!

Share

Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει τη χρονιά που τελειώνει δεν είναι άλλο από τον COVID-19 και την πανδημία.

Ας αφήσουμε, όμως, τα δυσάρεστα στην άκρη κι ας θυμηθούμε τα πιο εντυπωσιακά δρομικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τους 12 τελευταίους μήνες. Και δεν ήταν λίγα!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως το 2020 σημειώθηκαν αρκετά Παγκόσμια ρεκόρ σε αποστάσεις από τα 5.000μ. και πάνω. Μία πιθανή εξήγηση σε αυτό φυσικά είναι και αρωγή της τεχνολογίας καθώς η εισαγωγή του ανθρακονήματος στα δρομικά παπούτσια είναι πλέον αποδεδειγμένο πως βελτιώνει τις επιδόσεις, ενώ εντός σταδίου είδαμε για πρώτη φορά το σύστημα ρυθμού με ειδικό φωτισμό, Wavelight.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα Παγκόσμια ρεκόρ που έγιναν μέσα στο 2020 ένα προς ένα!

Sifan Hassan, το ρεκόρ της μίας ώρας
Μπορεί να μην είναι το πιο σπουδαίο, είναι όμως ένα Παγκόσμιο ρεκόρ. Στις 4 Σεπτεμβρίου στο Diamond League των Βρυξελλών η Hassan Sifan κάλυψε μέσα σε μία ώρα την απόσταση των 18.930μ. που είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καλυφθεί ποτέ στα 3.600 δευτερόλεπτα μίας ώρας από μία γυναίκα αθλήτρια.
Και για να σας το… απλοποιήσουμε λίγο, η απίθανη Hassan έτρεχε για αυτό το διάστημα με ένα μέσο ρυθμό στο 3:15/χλμ.

Mo Farah, η επιστροφή στα ρεκόρ
Την ίδια μέρα και στο ίδιο Στάδιο ο Mo Farah, ο οποίος είχε χρόνια να πετύχει ένα Παγκόσμιό ρεκόρ, τα κατάφερε στο ίδιο αγώνισμα.
Ο Βρετανός Sir των αποστάσεων κάλυψε 21.330μ. σε μία ώρα σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο αυτοκράτορας Haile Gebreselassie!
Ο μέσος ρυθμός του Βρετανού ήταν 2:49/χλμ., όχι και τόσο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς τις επιδόσεις που γίνονται πλέον σε αγώνες εκτός Σταδίου.

Η ανερχόμενη Letesenbet Gidey
Πριν το 2020 δεν ήταν τόσο μεγάλο όνομα. Ήταν βέβαια μία ανερχόμενη αθλήτρια, η οποία βέβαια το 2019 είχε προλάβει να κάνει ένα Παγκόσμιο ρεκόρ στην “σπάνια” απόσταση των 15χλμ.
H 22χρονη Letesenbet Gidey από την Αιθιοπία στις 7 Οκτωβρίου στην Βαλένθια, σε έναν αγώνα που είχε στηθεί για’ αυτήν και τον Joshua Cheptegei συνέτριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000μ. τερματίζοντας σε 14:06.65 επιδεικνύοντας μία απαράμιλλη σταθερότητα, ενώ στα τελευταία 2χλμ. ήταν εντελώς μόνη χωρίς τη βοήθεια κάποιου λαγού!

Τι μπορεί να μάθει ένας απλός δρομέας από τα Παγκόσμια ρεκόρ; Πατήστε εδώ για να μάθετε!

Joshua Cheptegei, ο νέος βασιλιάς!
Είναι σίγουρα το πρόσωπο της χρονιάς! Ο 24χρονος Ουγκαντέζος μέσα στο “περίεργο” 2020 έσπασε δύο μεγάλα Παγκόσμια ρεκόρ μέσα στον στίβο σε 5.000 και 10.000μ. και ένα στην άσφαλτο (5χλμ.) γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία πλάι σε αθλητές-τοτέμ των αποστάσεων, όπως ο Kenenisa Bekele, ο Haile Gebreselassie, ο Paavo Nurmi, o Emil Zatopek κ.ά.
Στις 14 Αυγούστου, λοιπόν, στο Diamond League του Μονακό στα 5.000μ. τερμάτισε σε 12:35.36 για να σπάσει ένα πολυετές ρεκόρ του Kenenise Bekele, ενώ στις 4 Οκτωβρίου στην Βαλένθια κάλυψε τα 10.000μ. σε 26:11.00 για να πάρει και το δεύτερο ρεκόρ του μεγάλου Αιθίοπα.
Το 2020 είχε ξεκινήσει ιδανικά για τον νεαρό σούπερσταρ των αποστάσεων καθώς και πάλι στο Μονακό στις αρχές του χρόνου είχε πετύχει Παγκόσμιο ρεκόρ στα 5χλμ. σε άσφαλτο με 12:51!

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για μεγάλες επιδόσεις, ενώ και στις δύο περιπτώσεις εντός στίβου ήταν άξια αναφοράς η σταθερότητά του!

Τέσσερις κάτω από το ρεκόρ, ο Kandie τη δόξα!
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 στην Βαλένθια είδαμε έναν από τους καλύτερους αγώνες όλων των εποχών! Εκεί στον Ημιμαραθώνιο έγιναν απίθανα πράγματα με 4 δρομείς να τρέχουν κάτω από τα 58 λεπτά, αλλά και το προηγούμενο Παγκόσμιο Ρεκόρ της απόστασης. Μεγάλος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Κενυάτη Kibiwot Kandie που με 57:32 διέλυσε κατά μισό περίπου λεπτό το προηγούμενο ρεκόρ και ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα των μεγάλων επιδόσεων στην απόσταση!

Rhonex Kipruto στο 10άρι!
Στις αρχές του έτους, και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου, o Κενυάτης Rhonex Kipruto πέτυχε Παγκόσμιο ρεκόρ στα 10χλμ. στην άσφαλτο όταν είχε τερματίσει σε 26:24. Θέλετε να μαντέψετε σε ποια πόλη το είχε πετύχει; Μα φυσικά στην… Βαλένθια! Έτσι, η ισπανική πόλη μέσα σε έναν χρόνο φιλοξένησε 4 Παγκόσμια ρεκόρ!

Τρίτωσε στον Ημιμαραθώνιο γυναικών
Αναμφίβολα ο Ημιμαραθώνιος γυναικών ήταν το αγώνισμα που είδε μέσα σε μία χρονιά το ρεκόρ του να βελτιώνεται όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές!
Στις 21 Φεβρουαρίου η Ababel Yeshaneh από την Αιθιοπία έτρεξε σε 1:04:31 στα Εμιράτα σε αγώνα όμως που μετείχαν και άνδρες και γυναίκες, ενώ στη συνέχεια το όπλο της πήρε η Peres Jepchirchir – βασική υποψήφια για αθλήτρια της χρονιάς – όπου αρχικά στις 5 Σεπτεμβρίου έτρεξε σε 1:05:34 στην Πράγα πετυχαίνοντας νέο Παγκόσμιο ρεκόρ σε αγώνα μόνο για γυναίκες, για να το βελτιώσει μερικές εβδομάδες αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της απόστασης με 1:05:16.



*Τα Παγκόσμια ρεκόρ σε άσφαλτο και σε στίβο υπολογίζονται ξεχωριστά, ενώ στα αγωνίσματα δρόμου των γυναικών, όπως ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος υπάρχει διαφορετική κατηγορία για μεικτούς αγώνες και για αγώνες μόνο για γυναίκες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή το Λονδίνο - "Όλα τα λεφτά" οι γυναίκες
Σούπερ λίστα στις γυναίκες – Επιστροφή Bekele
MoraitisRun 2024
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο