Τρέξιμο & Lockdown2: Τι επιτρέπεται!

Συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους δρομείς

Share

Ο Νοέμβριος είναι ένας ακόμα δύσκολος μήνας για όλους. Εμείς οι δρομείς, ωστόσο, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε έστω και με κάποιους περιορισμούς.

Δείτε αναλυτικά τι επιτρέπεται και τι όχι καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το τρέξιμο:

Το τρέξιμο επιτρέπεται στο δρόμο και σε ανοιχτούς ελεύθερους χώρους (πάρκα, άλση, αθλητικά κέντρα κλπ.)

Η κυκλοφορία (και το τρέξιμο) επιτρέπεται έως τις 21:00 το βράδυ και από τις 05:00 το πρωί.

Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητά σας καθώς και το κινητό σας με το SMS από το 13033 ή την έγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας (Αιτιολογία κυκλοφορίας – Β6, Επίθετο, Όνομα, Διεύθυνση, Ώρα και ημέρα). Δείτε εδώ αναλυτικά.

Το τρέξιμο επιτρέπεται ανά τρία άτομα με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας (1,5μ.).

Δεν υπάρχει κάποιος σαφής περιορισμός σε ό,τι αφορά τον χρόνο μετακίνησης (δηλαδή τη διάρκεια της προπόνησής σας).

Το τρέξιμο επιτρέπεται εντός των ορίων του Δήμου που κατοικείτε (γίνεται σύσταση να πραγματοποιείται κοντά στην οικία του δρομέα). Δεν είναι απόλυτα σαφές, επίσης, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο μέσο μεταφοράς για να μεταβείτε σε χώρο άθλησης.

Σε αρκετούς Δήμους τα Στάδια είναι ανοιχτά και λειτουργούν και για το κοινό. Συνήθως γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού ή μέσω ειδικών εφαρμογών. Για να είστε βέβαιοι επικοινωνήστε με τον Δήμο σας.

Συμβουλές πριν ξεκινήσετε από το σπίτι

Καλό είναι να γνωρίζετε σε ποια διαδρομή να κινηθείτε τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να καταγράφετε καλύτερα την προπόνησή σας.

Δημιουργήστε μία κυκλική διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή της οικίας. Φροντίστε να έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε (απόσταση, κλίσεις, υψομετρική διαφορά, έδαφος κλπ.). Για να το κάνετε αυτό, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα running apps δωρεάν, τόσο για android όσο και για ios. Αν έχετε ρολόι με gps χρησιμοποιήστε την σχετική εφαρμογή του που παρέχει τέτοια δυνατότητα ή το google earth.

Αποφύγετε να ξεκινήσετε με έντονα και μεγάλης διάρκειας ανηφορικά ή κατηφορικά κομμάτια. Προτιμήστε για τα πρώτα 1-2 χλμ. τουλάχιστον, επίπεδα κομμάτια μέχρι να προθερμανθείτε.

Προτιμήστε στο μεγαλύτερο κομμάτι της σημεία με άπλα (γύρω από ένα πάρκο, μεγάλα πεζοδρόμια κλπ.). Προσπαθήστε να αποφύγετε επικίνδυνους δρόμους και στενά.

Όπως και με το αυτοκίνητο, έτσι και τώρα μειώστε την ταχύτητά σας σε κάθε διασταύρωση και συμβολή δρόμων. Ελέγξτε προτού περάσετε για τυχόν διέλευση αυτοκινήτων.

Οι διαλειμματικές

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εκτελέσετε μία διαλειμματική προπόνηση προτιμήστε το Στάδιο, αν φυσικά υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Αν όχι, τότε καλό θα είναι να «μαρκάρετε» μία μικρότερη διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή σας. Μάθετε την καλά και μετρήστε την (είτε με app, είτε με το ρολόι σας, είτε στο google earth). Εκτελέστε κανονικά την προθέρμανσή σας (τρέξιμο, διατάσεις, δρομικές ασκήσεις, ανοίγματα) και στη συνέχεια εκτελέστε στη μετρημένη διαδρομή τη διαλειμματική σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να εκτελείτε διαλειμματικές με τα κομμάτια ορισμένα με διάρκεια και όχι απόσταση (π.χ. 3λεπτα, 4λεπτα κ.ο.κ. αντί για 800άρια, 1000άρια κλπ.), ώστε να μην υπάρχει απόλυτη ανάγκη για χαρτογραφημένη διαδρομή.

Μία γενική αντιστοιχία που θα σας βοηθήσει (μέτρα – > χρόνος σε λλ:δδ):

200μ. – > 00:40
400μ. – > 01:20-01:30
800μ. – > 03:00
1.000μ. – > 04:00-05:00
2.000μ. – > 08:00-10:00

Στις διαλειμματικές οι ταχύτητες θα είναι υψηλότερες από αυτές που κινείστε στο συνεχόμενο τρέξιμο. Προσπαθήστε, λοιπόν, η διαδρομή αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο «ασφαλής» σχετικά με τη διέλευση οχημάτων. Έτσι, και θα αποφύγετε κάποιο ατύχημα, αλλά και δε θα χαλάσετε την προπόνησή σας, κόβοντας ρυθμό ή και σταματώντας εντελώς, κάθε τόσο.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας τη μάσκα σας καθώς δεν ξέρετε αν θα σας χρειαστεί. Για την ώρα κατά το τρέξιμο δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Επιστροφή στο σπίτι

Ολοκληρώσατε την προπόνηση; Επιστρέψτε χαλαρώνοντας το ρυθμό σας στα τελευταία 10-15 λεπτά σαν αποθεραπεία.

Βγάλτε και αφήστε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι και πλύντε αμέσως σχολαστικά τα χέρια σας.

Ολοκληρώστε την προπόνησή σας στη ζεστασιά του σπιτιού σας. Αφιερώστε 10 με 15 λεπτά με στατικές διατάσεις για όλο το σώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος
Δείτε το ευχαριστήριο μήνυμα της διοργάνωσης
Δρομικό πάρτι στην Ρόδο - 2:16:08 ο Moses Kurgat Kiptoo
Μοναδικές στιγμές στο πανέμορφο νησί
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο