Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου το Σάββατο

Με τον Cheptegei, αλλά χωρίς την Hassan Sifan

Share

Το ερχόμενο Σάββατο 17 Οκτωβρίου στην πόλη Γκντύνια της Πολωνίας θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου.

Ο αγώνας που αρχικά είχε οριστεί για τον Μάρτιο, τελικά θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο στην ίδια διαδρομή, χωρίς όμως την παρουσία ερασιτεχνών δρομέων, όπως είχε συμβεί με τα προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της απόστασης.

Το μεγάλο φαβορί

Χωρίς συζήτηση, το μεγαλύτερο όνομα είναι ο Joshua Cheptegei, ο οποίος θέλει να κλείσει τη χρονιά με μία παγκόσμια νίκη. Για την ώρα, το 2020 δεν του έχει πάει και… άσχημα καθώς μετρά ήδη τρία νέα παγκόσμια ρεκόρ σε 5.000μ., 10.000μ. και 5χλμ. σε άσφαλτο!

Αυτή τη φορά, βέβαια, ο 24χρονος Ουγκαντέζος θα έχει να αντιμετωπίσει έναν σπουδαίο αντίπαλο. Ο λόγος για τον Κενυάτη Jeoffrey Kamworor, ο οποίος όχι μόνο έχει το Παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση με 58:01, αλλά έχει κατακτήσει και τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα!

Κι ακόμα

Αξιόλογος αντίπαλος σε κάθε περίπτωση θα είναι και ο συναθλητής του Cheptegei στο ίδιο προπονητικό τιμ, ο απίθανος 19χρονος Jacob Kiplimo, αλλά και ένας ακόμα Κενυάτης, o Kibiwott Kandie, ο οποίος έχει την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο με 58:38!

Με μεγάλο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η επιστροφή στους αγώνες του νεαρού Αιθίοπα Guye Adola, o οποίος το 2017 έτρεξε τον Μαραθώνιο σε 2:03:46 πίσω από τον Eliud Kipchoge στο Βερολίνο, στον πρώτο του Μαραθώνιο.

Για να είστε προετοιμασμένοι πάντως θα σας πούμε πως ο Cheptegei έχει τρέξει τα 15χλμ. με μέσο ρυθμό 2:44/χλμ. (Παγκόσμιο ρεκόρ), ενώ η επίδοση που πέτυχε στα 10.000μ. με 26:11.00 την περασμένη εβδομάδα αντιστοιχεί σε χρόνο κάτω από 58 λεπτά στον Ημιμαραθώνιο!

Εκτός η Hassan

Στις γυναίκες, όλοι περίμεναν την Hassan Sifan για να σπάσει τα χρονόμετρα, όμως τελικά δεν θα αγωνιστεί.

Μετά το Ευρωπαϊκό ρεκόρ που σημείωσε στα 5.000μ. δήλωσε πως επιθυμεί να ξεκουραστεί ώστε να είναι πανέτοιμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα λείψουν τα μεγάλα ονόματα. Και αυτό γιατί θα είναι παρούσες και οι δύο κάτοχοι των Παγκόσμιων ρεκόρ στην απόσταση (μία για το ρεκόρ σε αγώνα μόνο για γυναίκες, και μία για mix αγώνα).

Μεγάλο φαβορί, λοιπόν, είναι η η Ababel Yeshaneh από την Αιθιοπία κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με 1:04:31, αλλά και Κενυάτισσα Peres Jepchirchir που στην Πράγα τον Σεπτέμβρη έτρεξε την απόσταση σε 1:05:34 (ρεκόρ σε αγώνα γυναικών). Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να μην υπολογίσει την Netsunet Gudeta νικήτρια του θεσμού το 2018.

Ξεχωριστές συμμετοχές

Στον αγώνα ξεχωρίζουν, ίσως όχι σαν φαβορί, και οι συμμετοχές της 43χρονης Φινλανδής Annemarie Kiekara που επιστρέφει στη διοργάνωση μετά από 22 χρόνια (!), αλλά και του 38χρονου Buron Piedra από το Εκουαδόρ που κυνηγά την πέμπτη του πρόκριση και συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ο αγώνας αποτελεί κριτήριο και για τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο).

Η Γκντύνια βρίσκεται στα βόρεια της Πολωνίας πολύ κοντά στην πιο γνωστή πόλη Σόποτ. Έχει 250.000 κατοίκους και βρέχεται από τη Νότια Βαλτική θάλασσα. Σαν παραθαλάσσια πόλη είναι αρκετά επίπεδη, ενώ αυτήν την περίοδο συνήθως επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

Θυμηθείτε τι είχε γίνει στην περσινή διοργάνωση το 2019 στην Κοπεγχάγη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Φτάσε γρηγορότερα στο αύριο της δρομικής προπόνησης, με έναν Technogym Run
30 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στο fitness ενσωματώνονται στο απόλυτο running tool
Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας
Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία τους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο