Cheptegei: Για το ρεκόρ και στα 10.000μ.

Επόμενος στόχος αλλά και έξι σημαντικές δηλώσεις από τον 23χρονο παγκόσμιο ρέκορντμαν

Share

Μετά το απίθανο παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στα 5.000μ. τώρα έβαλε στο μάτι και το ρεκόρ στα 10.000μ.

Ο Joshua Cheptegei απέδειξε ότι είναι σε τρομερή κατάσταση και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Έτσι, δήλωσε πως το επόμενο διάστημα σκοπεύει να πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ και στα 10.000μ. από τον Kenenisa Bekele, τρέχοντας σε έναν αγώνα αυτής της απόστασης.

Θυμηθείτε εδώ το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στα 5.000μ.

Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί πότε και σε ποιον αγώνα θα το δοκιμάσει όμως είναι σίγουρο πως έχει πολλές πιθανότητες.

Θυμίζουμε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ. είναι 26:17.53, ενώ στα 5.000μ. έτρεξε σε 12:35.36 σπάζοντας για σχεδόν δύο δευτερόλεπτα την αντίστοιχη επίδοση του Bekele.

Ο 23χρονος Ουγκαντέζος λίγες μέρες μετά την ασύλληπτη του επίδοση στο Μονακό έδωσε μία μίνι συνέντευξη σε γνωστή διεθνή δρομική ιστοσελίδα. Ποια ήταν τα σημαντικότερα στοιχεία που μας έδωσε;

1ον ότι ήταν απόλυτα σίγουρος ότι θα πετύχει το ρεκόρ και ότι αισθανόταν σε φοβερή κατάσταση. Το μόνο του εμπόδιο ήταν πώς θα ταξίδευε στο Μονακό καθώς οι πτήσεις από την πατρίδα του δεν επιτρέπονταν λόγω COVID-19.

2oν ότι δεν επωφελήθηκε σημαντικά από την τεχνολογία Wavelight, την ακτίνα φωτός που του υποδείκνυε το σωστό ρυθμό για το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο μάνατζέρ του μάλιστα υποστήριξε πως αυτό ήταν περισσότερο χρήσιμο για το κοινό και τους θεατές παρά για τον ίδιο.

3ον ότι έχει μία απίστευτη αίσθηση του ρυθμού (κάτι που το απέδειξε περίτρανα στο Μονακό). Όταν του πει ο προπονητής του να τρέξει σε έναν ρυθμό πχ. για 1.000μ. τότε ακόμα και χωρίς ρολόι μπορεί να το τρέξει με ακρίβεια (και αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα για όλους τους δρομείς).

4ον ότι κάθε εποχή έχει και τα καλά της. Θέλοντας να απαντήσει στις επικρίσεις ότι βοηθήθηκε από το παπούτσι που φορούσε ανέφερε πως κάθε δρομέας ωφελείται στην εποχή του από τα τεχνολογικά βοηθήματα, συγκριτικά με τους παλαιότερους. Συγκεκριμένα, είπε πως και ο Bekele είχε περισσότερη βοήθεια όταν έκανε τα παγκόσμια ρεκόρ, σε σύγκριση με τους δρομείς του 1990 και του 1980. Με λίγα λόγια πρέπει να αποδεχθούμε αυτό το δεδομένο και όχι να το κρίνουμε.

5ον ότι έχει υπομονή! Όπως υποστήριξε και ο ίδιος αλλά και μάνατζερ του, θέλει να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο και να μπει στο κλειστό κλαμπ των κορυφαίων μαζί με τους Kenenisa Bekele, Haile Gebreselasie, Eliud Kipchoge κ.ά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους δρομείς που “βιάζονται” να μεταπηδήσουν στον Μαραθώνιο για πιο “εύκολα” χρήματα και ρεκόρ, εκείνος κάνει υπομονή και θέλει να βελτιωθεί στις μικρότερες αποστάσεις πριν κάνει το βήμα στον Ημιμαραθώνιο και στον Μαραθώνιο. Γεγονός, πάντως είναι πως ακόμα δεν έχει αγωνιστεί σε τέτοια απόσταση, ενώ είναι πολύ πιθανό να το κάνει για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου στις 17 Οκτωβρίου.

6ο και τελευταίο πως η πατρίδα του, η Ουγκάντα, αρχίζει και ανεβαίνει! Η χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει καταφέρει να συναγωνίζεται τις παρόμοιων χαρακτηριστικών χώρες όπως Κένυα και Αιθιοπία στην παραγωγή δρομέων και συλλογή μεταλλίων, όμως βρίσκεται σε μία συνεχή άνοδο και σύντομα θα το κάνει. Σύμφωνα με τον Cheptegei η κατάσταση αυτή οφείλεται στους συνεχείς εμφυλίους και στην έλλειψη οργάνωσης κάτι που έχει αρχίζει και αλλάζει στην αφρικανική χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin
17.000 δρομείς από 71 χώρες και σπουδαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο