Παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο!

Μία καλή, “εύκολη” διαδρομή είναι ικανή να χαρίσει πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Ο μαραθώνιος του Βερολίνου που έγινε την Κυριακή, έβγαλε ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ με “δράστη” τον Γουίλσον Κιπσάνγκ που έριξε για 15 δευτερόλεπτα την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών τερματίζοντας σε 2:03:23! Πολύ γρήγορος ήταν και ο Έλιουντ Κιπτσόγκε που ήταν δεύτερος με 2:04:05, ενώ στις γυναίκες η Φλόρενς Κιπλάγκατ ήταν πρώτη σημειώνοντας 2:21:13.

Share

40 ΒΜW Marathon
Ο μαραθώνιος των ρεκόρ επανήλθε!

Εννέα παγκόσμια ρεκόρ έχει “φιλοξενήσει” ο πιο γρήγορος μαραθώνιος του κόσμου αυτός του Βερολίνου, έξια στους άνδρες και 3 στις γυναίκες. Την Κυριακή ήταν η σειρά του Γουίλσον Κιπσάνγκ να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία πετυχαίνοντας ένα ακόμα, με 2:03:23 κατεβάζοντας έστω και για μερικά δευτερόλεπτα την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Ο 31χρονος Κενυάτης στον 40 BMW Marathon ακολούθησε εξωφρενικά αλλά σταθερά περάσματα (29:16 στα 10 χλμ., 1:01:34 half και 1:28:01 στα 30 χλμ.) και βγήκε με δυνάμεις στο τέλος τερματίζοντας τελικά σε 2:03:23.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα 5άρια του Κιπσάνγκ κυμάνθηκαν από 14:29 ως 14:48, ενώ τα τελευταία δύο περίπου χιλιόμετρα τα κάλυψε σε ρυθμό κάτω από 2:50/χλμ.

O Γουίλσον Kιπσάνγκ Κιπρότιτς έχει εδώ και καιρό δείξει τις… προθέσεις του έχοντας κερδίσει μεγάλους μαραθωνίους όπως αυτός του Λονδίνου το 2012 και μάλιστα με 2:04:44, της Φρανκφούρτης και της Λίμνης Μπίβα το 2012 αλλά και άλλους σπουδαίους αγώνες όπως ο ημιμαραθώνιος της Νέας Υόρκης πριιν από λίγο καιρό, ενώ έχει στην κατοχή του και ένα χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο από το Λονδίνο το 2012.
Στο Βερολίνο βρήκε αυτό που χρειαζόταν, μία εύκολη διαδρομή δηλαδή, κι απλά επιβεβαίωσε την καλή του κατάσταση αλλά και την “υποψία” πολλών, ότι ένας γρήγορος και φορμαρισμένος Κενυάτης στη γερμανική πόλη μπορεί να κάνει θαύματα. Έτσι, έγινε πλουσιότερος κατά πολλές χιλιάδες ευρώ ενώ κέρδισε και μία λαμπερή BMW παρά το γεγονός ότι δεν ξέρει να οδηγεί…

Ρεκόρ και ο Κιπτσόγκε
Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Έλιουντ Κιπτσόγκε που σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ τερματίζοντας σε 2:04:05 δείχνοντας κι αυτός ότι είναι υποψήφιος στο μέλλον για επιδόσεις στο 2:03, ίσως και πιο κάτω. Σκεφτείτε άλλωστε ότι αυτός ήταν μόλις ο δεύτερος του μαραθώνιος αφού ο 29χρονος Κενυάτης έχει αφήσει μεγάλη ιστορία στα αγωνίσματα αποστάσεων εντός σταδίου.

Οι υπόλοιπες θέσεις
Στις υπόλοιπες θέσεις ακολούθησαν ακόμα δύο Κενυάτες ο Στέφαν Τσεμλανί και ο Μουασάι Κιπτανούι ενώ έκτος ήταν ο Βραζιλιάνος Μάριλσον Ντος Σάντος. Στον αγώνα συμμετείχε και ο ολυμπιονίκης των 1.500 μ. Ρουί Σίλβα από την Πορτογαλία που τερμάτισε στο ντεμπούτο του στην απόσταση σε 2:12:16 στην 9η θέση.
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ανδρών

Τα ευτράπελα
Μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο άρτια οργανωμένους μαραθωνίους του κόσμου, ωστόσο, δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Έτσι, ο τερματισμός του Κιπσάνγκ επισκιάστηκε από τον  “παράλληλο” τερματισμό ενός άλλου δρομέα που πετάχτηκε την τελευταία στιγμή από το κοινό για να τερματίσει λίγο πιο μπροστά από τον παγκόσμιο ρέκορντμαν και να του κλέψει… τη δόξα. Βέβαια ο συγκεκριμένος δρομέας δεν είχε τρέξει όλον τον αγώνα ενώ μετά τον τερματισμό του συνέχισε να τρέχει αφού τον κυνήγησαν οι άνδρες ασφαλείας της διοργάνωσης.


Ο Γουίλσον Κιπσάνγκ μπορεί να έκανε παγκόσμιο ρεκόρ τερμάτισε όμως με… παρέα!

Πρώτη η Κιπλάγκατ, παγκόσμια η Μικιτένκο
Μεγάλες επίδοσεις πέτυχαν όμως και οι γυναίκες στο Βερολίνο με πρώτη και καλύτερη την Φλόρενς Κιπλάγκατ που σημείωσε 2:21:13. Η Κενυάτισσα πέρασε γρήγορα στην αρχή με το γκρουπ των πρωτοπόρων (ημιμαραθώνιος σε 1:09:48) και στη συνέχεια κρατήθηκε στην πρώτη θέση με τον ρυθμό της όμως να πέφτει. Παρόλα αυτά σημείωσε αρκετά καλή επίδοση αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη συμπατριώτισσά της Σάρον Τσερόπ με 2:22:28, ενώ τρίτη ήταν η αγέραστη Ιρίνα Μικιτένκο με 2:24:54 επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών 40+. Μην ξεχνάτε, η Μικιτένκο που πήρε το ρεκόρ της Ρωσίδα Λουντμίλα Πέτροβα από το 2008 και αυτή για 15 δευτερόλεπτα, μετράει 41 χρόνια στην πλάτη της. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των γυναικών.

Ρεκόρ για τη Ρήγα
Πολύ καλή παρουσία όμως είχε και η Σοφία Ρήγα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια που έχει ήδη τρέξει καλές επιδόσεις. Η Ρήγα η οποία ανήκει στον Γ.Σ Ελ Βενιζέλο και γυμνάζεται με τον Γ. Δαγκόγλου στην Πάτρα κατέλαβε την 12η θέση σημειώνοντας νέο προσωπικό ρεκόρ με 2:39:10. Με αυτόν τον τρόπο έγινε η 6η καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών και έβαλε τις βάσεις για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.
 

Για μία ακόμα φορά οι Έλληνες προτίμησαν το Βερολίνο αφού συνολικά 46 έλαβαν μέρος και τερμάτισαν τον αγώνα του μαραθωνίου. Ταχύτερος όλων ήταν ο Μάνος Κόκκαλης με 2:29:15 ενώ πρώτη ήταν η Σοφία Ρήγα. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Ελλήνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
adidas Originals Fashion Show
Τα adidas Originals διοργάνωσαν το πιο αυθεντικό Street Event της χρονιάς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο