Η Βοστόνη φοράει τα καλά της…

Λίγες ώρες μείνανε για τον παλαιότερο επίσημο μαραθώνιο, αυτόν της Βοστόνης . Ο αγώνας που διεξάγεται από το 1897 (!) και φέτος περιμένει χιλιάδες συμμετοχές, με δρομείς από όλο τον κόσμο να έχουν δαπανήσει δεκάδες ώρες προπόνησης για να προετοιμαστούν για τσ 42,195 χλμ. της διαδρομής. Δείτε τα μεγάλα φαβορί σε άνδρες και γυναίκες αλλά και τα τελευταία νέα για τον σπουδαίο αυτόν αγώνα λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του.

Share

Boston Marathon 2013
Λίγες μέρες μείνανε για τον παλαιότερο επίσημο μαραθώνιο, αυτόν της Βοστόνης που θα γίνει -παραδοσιακά- Δευτέρα, και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου. Ο αγώνας και φέτος περιμένει χιλιάδες συμμετοχές, με δρομείς από όλο τον κόσμο να έχουν δαπανήσει δεκάδες ώρες προπόνησης για να προετοιμαστούν για τα 42,195 χλμ. της διαδρομής.

Βοστόνη χωρίς μεγάλα ονόματα γίνεται;
Φυσικά, στον αγώνα δεν πρόκειται να λείψουν και τα μεγάλα ονόματα, αφού άλλωστε κάθε χρόνο το έπίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό και σημειώνονται πολύ μεγάλες επιδόσεις παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις δεν αναγνωρίζονται επίσημα σαν ρεκόρ από την παγκόσμια ομοσπονδία λόγω κανονισμών. Λίγο πολύ όλοι θυμόμαστε το 2:03:02 του Τζόφρι Μουτάι το 2011, επίδοση που παραμένει η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, δεν αποτελεί όμως και επίσημα παγκόσμιο ρεκόρ.

Στους άνδρες
Φέτος, στους άνδρες ξεχωρίζει ο περσινός μεγάλος νικητής, Γουέσλει Κορίρ ο οποίος το 2012 κέρδισε τον αγώνα με το αργό 2:12:40 κατατροπώνοντας εκτός από τους αντιπάλους του, και την πολύ υψηλή θερμοκρασία που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους δρομείς.
Ο Κορίρ βέβαια θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία πολύ δυνατή ομάδα με δρομείς από την Αιθιοπία, όπως ο Γκέμπρε Γκεμπρεμαριάμ που ήταν δεύτερος πέρυσι, τον πολύπειρο Ντερίμπα Μέργκα νικητή το 2009 αλλά και τον Λελίσα Ντεσίσα που πρόσφατα σημείωσε 2:04:45 στο ντεμπούτο του (!) στον μαραθώνιο του Ντουμπάι. Πρόσθέστε ακόμα και τους Κενυάτες Ρόμπερτ Τσέρουγιοτ, νικητή στη Βοστόνη το 2010 αλλά και τον Λέβι Ματέμπο και τότε καταλαβαίνετε πως η κούρσα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Από αμερικανικής πλευράς αν και μέχρι πριν λίγο καιρό οι συμμετοχές στους άνδρες ήταν πραγματικά “φωτια” τελικά θα αγωνιστούν μόνο ο Τζέισον Χάρτμαν και ο Φερνάντο Καμπάντα (από τους ελίτ), δρομείς με ρεκόρ πάνω από 2:10. Κι αυτό γιατί τόσο ο Ράιαν Χολ όσο και ο Μεμπ Κεφλεζίγκι αλλά και ο Αμπντί Αμπντεραχμάν απέσυραν τις συμεμτοχές τους λόγω τραυματισμών το τελευταίο διάστημα.

Καθόλου άσχημα και στις γυναίκες – Γκούτσερ και Φλάναγκαν τρελλαίνουν τους Αμερικάνους
Στις γυναίκες, εκτός από την περσινή νικήτρια, την Κενυάτισσα Σάρον Τσερόπ που είναι φυσικά στα φαβορί ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δίδυμο Φλάναγκαν – Γκούτσερ που θα κοντραριστεί στους δρόμους της Βοστόνης.

Οι δύο Αμερικανίδες δρομείς που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει αυτοκόλλητες αφού προπονούνται μαζί είναι πολύ πιθανό να βγάλουν κάτι καλό στον αγώνα και να φέρουν τη νίκη στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε επιθυμούν και οι συμπατριώτες τους που το τελευταίον χρόνο δείχνει να τις έχει αγαπήσει ιδιαίτερα.
Δρομείς όπως η Κενυάτισσα Ρίτα Γιέπτου, η Τίρφι Τσεγκάγιε και η Χαιλού Ντεμπέλε από την Αιθιοπία βέβαια δεν πρόκειται να τις αφήσουν να κερδίσουν τόσο εύκολα, ενώ μην σαν κάνει εντύπωση αν τις δείτε να φιγουράρουν με το κύπελλο της νίκης το βράδυ της Δευτέρας – πρωί στην Αμερική.

Για μία ακόμα χρονιά, στην πρωτεύουσα της Μασσαχουσέτης θα βρεθούν και δεκάδες Έλληνες δρομείς που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν ως εκεί για να πραγματοποιήσουν το όνειρο της συμμετοχής στον πιο διάσημο (μετά τον δικό μας…) μαραθώνιο του πλανήτη. Ο καιρός αναμένεται καλός συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε και καλές επιδόσεις ενώ αυτό σημαίνει πώς ο κόσμος που θα βγει στους δρόμους για να στηρίξει τους δρομείς και για να πάρει μέρος στη μεγάλη αυτή γιορτή για την πόλη αλλά και για τις ΗΠΑ, καθώς ο αγώνας διεξάγεται ανήμερα της εθνικής εορτής, Patriot’s Day, ενδέχεται να ξεπεράσει τις 500.000!
 

Ρεκόρ αγώνα
Έπίδοση ανδρών: 2:03:02 Τζόφρι Μουτάι 2011
Επίδοση γυναικών: 2:20:43 Μαργκαρετ Οκάγιο 2012
Αριθμός συμμετοχών: 38.708
Αριθμός θεατών: 500.000

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024: 500 δρομείς από 17 χώρες
Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή
Ειρηνοδρομία 2024: Το βίντεο
Κάνε τώρα την εγγραφή σου!
6ος δρόμος 21 μαθητών
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο