Γιόρτασαν τρέχοντας σε Μαδρίτη, Μπολζάνο και Σάο Πάολο

Αγώνες σε όλο τον κόσμο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Share

Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποτελεί για πολλούς δρομείς στον κόσμο μία πρώτης τάξεως αγωνιστική ευκαιρία καθώς σημαντικές διοργανώσεις λαμβάνουν χώρα παραδοσιακά τη συγκεκριμένη μέρα.

Πρώτοι και καλύτεροι οι Μαδριλένοι με τον San Silvestre Vallecana, έναν αγώνα 10χλμ. που διεξάγεται εδώ και 55 χρόνια στη γειτονιά Vallecas της ισπανικής πρωτεύουσας.

Φέτος στον αγώνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 33.000 δρομείς που πήραν εκκίνηση σε αρκετά “κύματα” λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, λίγες ώρες δηλαδή πριν την αλλαγή του χρόνου. Οι συμμετοχές τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά πάνω από τις 30.000 ενώ το 2012 είχαν ξεπεράσει τις 40.000

Νικητές στον αγώνα αναδείχθηκαν ο Βέλγος Bashir Abdi στους άνδρες με 27:45 και η Helen Tola από την Αιθιοπία με 30:47.

Από τη συγκεκριμένη διοργάνωση που έχει 55 χρόνια ιστορίας έχουν παρελάσει σπουδαίοι δρομείς όπως ο Mohamed Gammoudi το 1968, η Grete Waitz και η Roza Mota στις αρχές του ’80, ο Craig Mottram και η Paula Radcliffe στις αρχές της δεκαετίας των ’00, και φυσικά ο σπουδαίος Eliud Kipchoge, νικητής το 2005 και το 2006.

Bo Classic Silvesterlauf  στην Ιταλία

Και στην Ιταλία όμως υπάρχει ένας ξεχωριστός αγώνας multiterrain που κάθε χρόνο πραγματοποιείται παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο λόγος για το Bo Classic Silvesterlauf  στο Bolzano της Βόρειας Ιταλίας,

Kαι αυτός είναι ένας ιστορικός αγώνας που ξεκίνησε το 1975 στο Μπολζάνο ενώ λαμβάνουν μέρος πολλοί ελίτ δρομείς από την Ιταλία και όλο τον κόσμο, έχει όμως χιλιάδες θεατές καθώς αποτελεί ατραξιόν στην πόλη.

Μάλιστα φέτος οι Ιταλοί πανηγύρισαν τη νίκη στους άνδρες με τον Eyuob Faniel να είναι ο νικητής με 28:21 αφήνοντας πίσω του σημαντικούς Αφρικανούς δρομείς. Πρώτη γυναίκα ήταν η Margaret Chelimo Kipkemboi από την Κένυα με 15:30 στη μικρότερη διαδρομή των 5χλμ.

To ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο αγώνες ξεκίνησαν για να… αντιγράψουν τον επιτυχημένο αγώνα δρόμου Saint Silvestre Road Race μία ιστορική διοργάνωση που άρχισε να πραγματοποιείται το 1925 (!) στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί παράδοση στη χώρα του καφέ και γίνεται για να τιμήσει τον Άγιο Σιλβέστρο των Καθολικών (Saint Silvestre). Κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα (για την ακρίβεια από το 1945 όπου ο αγώνας έγινε διεθνής) οι καλύτεροι δρομείς της Ν. Αμερικής δίνουν ραντεβού για να τρέξουν στα 15χλμ. λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου

Φέτος, στην 95η διοργάνωση νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Kibiwott Kandie και η πιο γνωστή συμπατριώτισσά του Brigid Kosgei!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Tα μυστικά της κατηφόρας
Συμβουλές για να τις κατακτήσετε
Την Κυριακή το Λονδίνο - "Όλα τα λεφτά" οι γυναίκες
Σούπερ λίστα στις γυναίκες – Επιστροφή Bekele
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο