Vamvakou Mountain Run 2024

Τι ξεχωριστό έχει αυτός o αγώνας ορεινού τρεξίματος;

Share

H οργανωτική ομάδα του Vamvakou Mountain Run, ο Ανάργυρος Βερδήλος και ο Ιωάννης Δημόπουλος μας ενημερώνουν για το τι κάνουν ξεχωριστό τον Vamvakou Mountain Run.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί ένας ορεινός τόπος να γίνει γνωστός με βιώσιμο τρόπο, αναδεικνύοντας τη φυσική του ομορφιά, προσελκύοντας ανθρώπους που θα ζήσουν την εμπειρία του βουνού και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και δρώμενα μέσα στη φύση; Κάπως έτσι, με βάση μία τέτοια ερώτηση, ξεκίνησε η ιδέα του Vamvakou Mountain Run!

Πρόκειται για μία αθλητική διοργάνωση που πραγματοποιείται, για τέταρτη φορά φέτος, με κέντρο το χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας στην Πελοπόννησο. Ένας τόπος όπου μέχρι πρότινος εκεί ζούσαν μόνον λίγοι μόνιμοι κάτοικοι παίρνει και πάλι ζωή. Μία ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, έχοντας το ίδιο όραμα και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), υλοποιεί από το 2018 την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου και την επιστροφή μονίμων κατοίκων, με εφόδια την ιστορία, τον φυσικό πλούτο και τους ανθρώπους της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και με σκοπό την ανάδειξη του τόπου ως εναλλακτικού προορισμού διοργανώνεται πληθώρα δραστηριοτήτων όλον τον χρόνο, μία εκ των οποίων είναι και o Vamvakou Mountain Run.

Ένας εναλλακτικός αγώνας ορεινού τρεξίματος με ανηφόρες, κατηφόρες, υψομετρικές αποστάσεις και τρεις διαδρομές (28 χλμ., 18 χλμ. και 7 χλμ.), σε ένα καταπράσινο τοπίο, ανάμεσα σε συστάδες δέντρων και πλούσια βλάστηση που μπορεί να ικανοποιήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πιο έμπειρων δρομέων με τα τεχνικά του κομμάτια, αλλά και των πιο νέων όντας μία ιδανική ευκαιρία για την εισαγωγή τους στο ορεινό τρέξιμο. Οι δρομείς διασχίζουν φαράγγια, δασικούς δρόμους και πεζοπορικά μονοπάτια, ξεκινώντας από τα 900μ. υψόμετρο και την πλατεία του χωριού, και φτάνοντας ως τα 1640μ. στο οροπέδιο του Πάρνωνα (για τη διαδρομή των 28χλμ.). Ο αγώνας ξεκίνησε το 2019 με 250 συμμετέχοντες, φτάνοντας το 2023 τους 380, ενώ κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 εθελοντές και τουλάχιστον 8 εθελοντικές ομάδες (δρομείς, ομάδες δάσωσης, σύλλογοι) από την ευρύτερη περιοχή πλαισιώνουν τη διοργάνωση και κάνουν την εμπειρία του δρομέα μοναδική.

Ο αγώνας έχει συμβολική συμμετοχή τα τελευταία τρία χρόνια και το ποσό διατίθεται κάθε χρόνο για καλό σκοπό! Με δεδομένο ότι ο σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής και η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε δραστηριότητες και δρώμενα μέσα στη φύση, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καταπράσινα μονοπάτια του Πάρνωνα και να ζήσουν την εμπειρία της Βαμβακούς, φέτος, η Vamvakou Revival θα διαθέσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις συμμετοχές για την ενίσχυση και υποστήριξη έργων πολιτικής προστασίας στο βουνό του Πάρνωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Βαμβακούς, σκοπεύοντας στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, αλλά και την ασφάλεια.

Το δάσος, η θέα, το χωριό, οι άνθρωποι, οι εθελοντές στους σταθμούς ανεφοδιασμού, οι ομάδες διάσωσης στη διαδρομή, η καλή σηματοδότηση, οι αναπάντεχες ευχάριστες «συναντήσεις» με αγριοκάτσικα και ζαρκάδια, η επιβράβευση της προσπάθειας με ένα μετάλλιο και τα χαμόγελα στον τερματισμό κάνουν αυτή τη διοργάνωση μοναδική! Δήλωσε συμμετοχή έως τις 09/06 στο www.vamvakourevival.org/vmr-2024/

Η αθλητική αυτή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019 σε συνεργασία με την ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence) της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας διοργανώνεται από τη Vamvakou Revival σε συνεργασία με τη Dimopoulos Coaching.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι μεγάλοι τελικοί, ώρες και ημέρες
Το αναλυτικό πρόγραμμα των μεγάλων τελικών
"Η Βίβλος", το νέο άρθρο του Στέφανου Αντωνάκη για το Παρίσι
Λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων
Zagori Mountain Running 2024
Δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο