Mία ακρόαση με τον Κίλιαν – Αποκλειστική συνέντευξη

Ο θρυλικός trail runner από την Καταλονία έχει μερικά εξαιρετικά νέα για την επόμενη χρονιά

Share

Ο Κίλιαν Zoρνέτ μιλά αποκλειστικά στο www.runnermagazine.gr και στη συντάκτρια Νατάσα Γιαννούση- Varney.

—-

Στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου ορειβατικού τρεξίματος, ο ζωντανός μύθος Κίλιαν Zoρνέτ έκανε δύο πράγματα. Πήγε δύο βδομάδες διακοπές «χαλάρωσης» στο Νεπάλ και, στη συνέχεια, αφιέρωσε άλλες δύο εβδομάδες σε μία παγκόσμια περιοδεία για να γνωρίσει τους φίλους του και να μιλήσει για τα φετινά του πρότζεκτ.
Το βιβλίο που συνοδεύει τις ταινίες με τον ίδιο τίτλο «Οι κορυφές της ζωής μου» (
Summits of my Life) κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ η αγωνιστκή του χρονιά τον είδε να πετυχαίνει μερικές σημαντικές επιτυχίες (το ρεκόρ στη διαδρομή Bob Graham, η νίκη στον ορειβατικό μαραθώνιο του Chamonix). Βέβαια, είχε και κάποια θέματα υγείας (διπλή εγχείριση στους ώμους, αλλά και ένα καταγμα στο μηρό και ένα τσίμπημα μέλισσας που τον εμπόδισε να αγωνιστεί στο UΜTB). Αλλά τα πιο σημαντικά νέα είναι άλλα, όπως μας είπε ο ίδιος…

Εμείς τον πετύχαμε στο Λονδίνο, όπου ήρθε κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη και κάθισε για μία μόνο μέρα, πριν συνεχίσει για το Μιλάνο… Xαλαρός, φιλικός, με εξαiρετική αίσθηση του χούμορ και αφοπλιστική απλότητα, κέρδισε το κοινό από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν παραδέχτηκε ότι «το Λονδίνο είναι καλό για μία …μέρα» και ότι του λείπει το υψόμετρο, εκτός βέβαια κι αν αρχίσει να ανεβοκατεβαίνει τους ουρανοξύστες. Όμως ο Κίλιαν δεν θέλει να μπει σε πειρασμούς… Η αγωνιστική σεζόν τελείωσε γι’ αυτόν και αυτό σημαίνει καθόλου τρέξιμο από τώρα μέχρι τον επόμενο Απρίλιο! Στο μεταξύ θα μεσολαβήσει, βέβαια, το σκι και η ορειβασία.

Η συνάντηση με τον Κίλιαν, που έγινε στον κινηματογράφο Curzon με την αιγίδα της Salomon και της Suunto, ήταν παραπάνω από μία απλή προβολή κινηματογραφικών κλιπ από τα σπουδαιότερα του επιτεύγματα. Ο Κίλιαν μας μίλησε εκτενώς για τον εαυτό του, για την προπόνησή του και, φυσικά, για την κορυφαία στιγμή της καριέρας του: τη δρομική ανάβαση στο Εβερεστ το 2017. Χωρίς οξυγόνο, χωρίς οδηγούς σέρπα, χωρίς σταθερά σκοινιά.

Μερικές από τις ατάκες του μας βρήκαν απροετοίμαστους, για παράδειγμα για το πόσο …βαρετή ήταν γι’ αυτόν η ζωή στο Base Camp, τον ένα μήνα που διήρκησε συνολικά το εγχείρημα αυτό. Άλλες «πιπεράτες» λεπτομέρειες: Μείον είκοσι η θερμοκρασία έξω αλλά συν τριάντα μέσα στην σκηνή του, το έργο που έβλεπαν πιο συχνά στο dvd ήταν το …Frozen (επειδή ο συνεργάτης του Remy έχει δύο μικρά κορίτσι και είχε αυτήν την ταινία στο κομπιούτερ), ενώ όλο το διάστημα έτρωγε σχεδόν αποκλειστικά ρύζι και πίτα με αυγά ομελέτα…
Και βέβαια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εξαιρετικό εξοπλισμό που ετοίμασε ο χορηγός του. Ειδικά τα παπούτσια ήταν μοναδικά, με τρία διαφορετικά επίπεδα ενίσχυσης, ώστε με το ίδιο ζευγάρι παπούτσια να μπορεί τόσο να τρέξει (μέχρι το
base camp) αλλά και να ανέβει στην κορυφή, προσθέτοντας δύο εξωτερικές στρώσεις, μία για θερμομόνωση και μία τα απαραίτητα κραμπόν (παρόμοια ιδέα με τις Ρωσικές κούκλες).

Ακόμα, αφιέρωσε χρόνο στην περιγραφή της κατάρριψης του ρεκόρ του Bob Graham στην ανάβαση των 42 κορυφών του Lake District και έδειξε πόσο υπόχρεος ένιωθε στους λαγούς του – όλοι δυνατοί ντόπιοι αθλητές που τον συνόδεψαν στα 5 στάδια της διαδρομής. Πρόκειται για 106 δύσκολα υψομετρικά χιλιόμετρα που πρέπει να καλυφθούν μέσα σε 24 ώρες (8.200 μ. υψομετρική διαφορά). Ο χρόνος του Κίλιαν: 12 ώρες 52 λεπτά, μία ώρα πιο γρήγορα από το προγούμενο ρεκόρ.

Σχέδια για την επόμενη αγωνιστική χρονιά δεν κάνει ακόμα πάρα πολλά. Γιατί τα βασικά νέα του Κίλιαν είναι σε προσωπικό επίπεδο. Η σύντροφός του, καταξιωμένη trail runner Emelie Forsberg είναι έγκυος 20 εβδομάδων. Οπότε ένα μωρό με εξαιρετικά δρομικά γονίδια αναμένεται να γεννηθεί μέσα στο φετινό χειμώνα, κάπου στην Νορβηγία, εκεί όπου έχουν τη βάση τους. «Σίγουρα κι εγώ και η Emelie του χρόνου θα τρέξουμε κάποιους αγώνες, αλλά τώρα προέχει η άφιξη του μωρού. Μετά θα τα βάλουμε όλα κάτω και θα αποφασίσουμε γιατί φυσικά δεν θα μπορούμε πλέον να τρέχουμε στους ίδιους αγώνες ταυτόχρονα. Γιατί όσο τρέχει ο ένας από εμάς, ο άλλος θα πρέπει να κάνει babysitting.

Εμείς να ευχηθούμε μόνο τα καλύτερα!

Συμβουλές του Κίλιαν προς όλους τους δρομείς

  1. Αν θέλετε να τρέχετε στο σκοτάδι, αγοράστε έναν καλό φακό κεφαλής!
  2. Σε αγώνες ultra, η διατροφή είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Ο Κίλιαν παίρνει ένα τζελ και μία μπάρα ανά ώρα, γύρω στι 200-300 θερμίδες, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να πάρει και φρούτα, σάντουιτς ακόμα και πίτσα.
  3. Ο Κίλιαν μπαίνει μία φορά την εβδομάδα στην ιστοσελίδα PubMed και ψάχνει επιστημονικές έρευνες που θα τον βοηθήσουν στη βελτίωση της προετοιμασίας του. «Η προετοιμασία μου δεν είναι τόσο χαλαρή όσο φαινεται αλλά προσπαθώ πάντα να στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις».
  4. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το τρέξιμο δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας. Είναι μόνο μία μορφή διασκεδασης. Γι’ αυτό, λοιπόν, αφήστε το στρες μακριά από την προετοιμασία σας και φροντίστε να το διασκεδάζετε.


Ανταπόκριση για το www.runnermagazine.gr: Νατάσα Γιαννούση – Varney

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου: Οι οδηγίες
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τους αγώνες
Puma Glyfada Flagship Store: Grand Opening
Celebrities, influencers, και εκπρόσωποι των media στο experiential opening event της PUMA
Kea Run 2024: Άνοιγμα εγγραφών
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους αγώνες της Κέας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο