To ΝLP για τους δρομείς

Ο πιστοποιημένος NLP Master Trainer, Jeremy Lazarus μας εξηγεί

Share

Στις 16-17 Απριλίου πραγματοποιείται στην Αθήνα ένα διήμερο σεμινάριο NLP για αθλητές, αθλούμενους και προπονητές. To “Winning the mental game of sports” είναι κάτι νέο για τα ελληνικά δεδομένα καθώς μεταφέρει την εφαρμογή του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) στην άσκηση, αλλά και στον αθλητισμό. 

Με αφορμή το σεμινάριο μιλήσαμε με τον κεντρικό ομιλητή και πιστοποιημένο NLP Master Trainer, Jeremy Lazarus, ώστε να μάθουμε πώς και κατά πόσο η τεχνική του NLP μπορεί να ωφελήσει τους δρομείς στην απόδοση, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το τρέξιμο αλλά και στη ζωή τους. 

Τι ακριβώς είναι το NLP;

Το NLP (Nευρογλωσσικός Προγραμματισμός) είναι ένα σύνολο εργαλείων και τεχνικών που αποφέρει τρία βασικά οφέλη:

• Βελτιώνει την επικοινωνία

• Αλλάζει αποτελεσματικά τη συμπεριφορά, τις στάσεις, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις

• Αναπαράγει την αριστεία (είτε τη δική μας είτε των άλλων γύρω μας)

 

Πώς μπορεί ένας αθλητής ή ασκούμενος να ωφεληθεί από το NLP;

Υπάρχουν πολλά οφέλη για τους αθλητές, για παράδειγμα:

• Βελτιωνουμε την αυτοπεποίθησή άμεσα

• Μαθαίνουμε πως να μετακινούμαστε άμεσα στη σωστή κατάσταση, π.χ. σίγουροι, χαλαροί, επικεντρωμένοι και εστιασμένοι στον στόχο

• Βελτιώνουμε την επικοινωνία με συμπαίκτες και προπονητές 

• Κατανοούμε την νοοτροπία των αντιπάλων

• Αποδεχόμαστε μια κακή απόδοσή μας ως σημαντική πληροφόρηση για την συνέχεια

• Παραμένουμε θετικοί εάν υπάρξει τραυματισμός 

• Καθορίζουμε στόχους και ανακαλύπτουμε πως θα επιτευχθούν 

• Αλλάζουμε τις «περιοριστικές» πεποιθήσεις μας και τις «αρνητικές» σκέψεις

• Μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα τις αλλαγές, για παράδειγμα πώς να αποδεχτούμε την μετάβαση σε έναν αθλητή «ελίτ» και την «πίεση» που συνεπάγεται (π.χ. απαιτήσεις μέσων ενημέρωσης, προσδοκίες)

 

Είναι δυνατό ένας ερασιτέχνης ή απλός δρομέας να κερδίσει κάτι από αυτό;

Βεβαίως.  Όπως προανάφερα το NLP είναι μια τέχνη που μπορεί να οδηγήσει έναν ερασιτέχνη δρομέα από το «δεν θα μπορέσω να τρέξω πιο γρήγορα», «δεν μπορώ να τρέξω Μαραθώνιο», «είμαι μεγάλος/η για να γίνω ο δρομέας που θέλω» στο «Ναι μπορώ!». Το ΝLP χρησιμοποιεί τη γλώσσα του εγκεφάλου για θετική επιρροή στη στάση και στη συμπεριφορά μας στο δρόμο/τρέξιμο.  Η σπουδή του σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις το εγχειρίδιο χρήσης του εγκεφάλου σου, ώστε να επιτυγχάνεις τα αποτελέσματα που εσύ επιθυμείς.

Επιπλέον, οι δρομείς (και άλλοι αθλητές) μπορούν να χρησιμοποιούν το NLP στη ζωή τους κι εκτός του αθλητισμού (π.χ. εργασία, προσωπική ζωή). Και αν κάποιος είναι πιο ευτυχισμένος  κι ισορροπημένος στην προσωπική του ζωή, θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ως δρομέας σε σύγκριση με το να έχει προβλήματα που δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί.  

Αν το δούμε καθαρά απο την σκοπιά του δρομέα,  η χρήση της «νοητικής» πρόβας-προπόνησης, μπορεί να τον βοηθήσει να έχει διαφορετικές στρατηγικές στη διάθεση του, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίασε κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονότος ή της προπόνησης. Αν και η νοητική πρόβα δεν είναι καθαρά NLP, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ισχυρές τεχνικές NLP για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.  

Το τρέξιμο είναι μία «κλειστή» δεξιότητα. Πέρα από το ψυχολογικό τομέα πώς μπορεί το NLP να επιδράσει;

Εκτός από τα όσα προανέφερα (τα οποία μπορούν να φέρουν μια σημαντικότατη βελτίωση, διότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πραγματικά σημαντικός στον αθλητισμό): 

• Το NLP μπορεί να βοηθήσει τους προπονητές να μεταφέρουν καλύτερα τα μηνύματά τους στους αθλητές, στην ομάδα αλλά και αντίστροφα.

• Το NLP μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να αναπαράγουν τη δική τους αριστεία (π.χ. αν ένας δρομέας έτρεξε  σε άριστο χρόνο για τα δικά του δεδομένα, πως μπορεί να το επαναλάβει;) ή την αριστεία άλλων ανθρώπων (υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία NLP για την “Μοντελοποίηση” ενός επιτυχημένου παραδείγματος).

Παρόλο που το τρέξιμο είναι μια “κλειστή” δεξιότητα, δεν είναι ένα κλειστό άθλημα, επειδή οι αγωνιζόμενοι τρέχουν ταυτόχρονα, και σε πολλούς αγώνες (εκτός από τα σπριντ) υπάρχει ένας μικρός «ανταγωνισμός» για το χώρο που καταλαμβάνει το σώμα.  Επομένως, αν οι δρομείς έχουν πραγματοποιήσει «νοητική» πρόβα-προπόνηση ακόμα και στις δράσεις κι αντιδράσεις των άλλων δρομέων, αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ανταποκρίνονται αυτόματα, λόγω των νέων στρατηγικών που εγκαθίστανται στον εγκέφαλο.

Πώς μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για τα NLP;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για καλύτερη ενημέρωση στον Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό. Βιβλία, έρευνα στο διαδίκτυο, συνέδρια, Workshops ή σεμινάρια. Εξαρτάται από το τι θέλει να επιτύχει το κάθε άτομο από την εκμάθηση NLP. Για αποτελέσματα επιπέδου θα πρότεινα να παρακολουθήσει κάποιος ένα καλό NLP Practitioner πρόγραμμα. Τα πρότυπα για την κατάρτιση NLP διαφέρουν κατά πολύ, οπότε είναι σημαντικό να διερευνηθούν πριν από την επιλογή. Σας δίνω ένα link που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα. 

Να σημειώσω ότι στι 16 και 17 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο σεμινάριο «Winning the mental game of sports» , μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Σε αυτό το εντατικό (βιωματικό & θεωρητικό) διήμερο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες (αθλητές κάθε αγωνίσματος, προπονητές, αθλητίατροι κλπ)  θα εντρυφήσουν στο σύστημα ΝLP (Nευρογλωσσικού προγραμματισμού) για τον αθλητισμό.  (Δείτε εδώ  περισσότερα 

 

Ποιος είναι ο Jeremy Lazarus 

O Jeremy Lazarus είναι ένας πιστοποιημένος NLP Master Trainer, καθώς επίσης κι ένας Coach που υποστηρίζει επιχειρήσεις να επιτύχουν τα αποτελέσματα τους, έχοντας πείρα μεγαλύτερη των 20 ετών. Έχει την δική του εκπαιδευτική εταιρεία ΝLP, όπου διδάσκει στους ανθρώπους τη δύναμη του NLP. Το πελατολόγιο του αποτελείται απο Blue Chip εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, celebrities, διάσημους αθλητές, ποδοσφαιριστές της Premier League, καθώς επίσης την Εθνική Ομάδα Σκοποβολής της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Ο Jeremy Lazarus είναι ένας υψηλών προσόντων και μεγάλης εμπειρίας επαγγελματίας στο χώρο των επιχειρήσεων, του Coaching και του αθλητισμού. Απο το 1999 εργάζεται ώς επαγγελματίας Coach και 2000 διοργνώνει τα δικά του ΝLP σεμινάρια. Πρίν απο την ίδρυση της εταιρείας “The Lazarus Consultancy Ltd” το 1999, ήταν σύμβουλος management , εταιρικός ταμίας και Οικονομικός Διευθυντής, έχοντας περισσότερα απο 35 έτη επαγγελματικής εμπειρίας επιχειρήσεων.

Το1999 δημιούργησε την “The Lazarus Consultancy Ltd”, που εξειδικεύεται στο Coaching υψηλών επιδόσεων και στην εκπαίδευση του συστήματος NLP στις επιχειρήσεις, καθώς είναι και πιστοποιημένο κέντρο απο τον φορέα ΙLM (ILM Aprooved Center), μέσω του οποίου παραδίδει τις πιστοποιήσεις Coaching & Mentoring. Είναι επισκέπτης λέκτορας σε Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και συγγραφέας 4 βιβλίων με υψηλές πωλήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορμάρισμα για Ημιμαραθώνιο
Χρυσές συμβουλές για να φτάσετε το 100% στον αγώνα
Tα μυστικά της κατηφόρας
Συμβουλές για να τις κατακτήσετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο