3 αθλητές με μεγάλες επιτυχίες μοιράστηκαν μαζί μας tips για την πιο αποτελεσματική προετοιμασία πριν τους αγώνες

Share
Amino Animo

Στον κόσμο του αθλητισμού, κάθε αγώνας είναι μια τεράστια δοκιμασία για τον αθλητή. Οι φυσικές απαιτήσεις που επιβάλλονται είναι μεγάλες, καθώς όλο το σώμα τους, αλλά και το μυαλό τους «εργάζονται» στο έπακρο για να επιτύχουν την επιθυμητή απόδοση, αλλά και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, φτάνοντας στην κορυφή των δυνατοτήτων τους. Ειδικά η περίοδος πριν από τον αγώνα είναι κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις Έλληνες αθλητές με εξαιρετικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, μοιράστηκαν μαζί μας πολύτιμες συμβουλές για την πιο αποτελεσματική προετοιμασία πριν τους αγώνες, αποκαλύπτοντας τα μυστικά πίσω από την αθλητική τους αριστεία. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με τον τριαθλητή Παναγιώτη Πολύζο, τον trail runner Αλέξανδρο Καρύκα και την μαραθωνοδρόμο Ματίνα Νούλα, που μοιράστηκαν την εμπειρία τους για τη φυσική και ψυχολογική προετοιμασία πριν από τους αγώνες, και μας εμπιστεύθηκαν τα πολύτιμα tips τους για καλύτερες αποδόσεις.

Tip #1: Η ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω

Οι αθλητές χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολύ νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες τους για αυξημένη ενέργεια, καλή απόδοση και ανάκαμψη μετά από τις έντονες προπονήσεις τους.

Το κοινό μυστικό της επιτυχίας των τριών Ελλήνων αθλητών είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση. Και όχι μιας οποιασδήποτε πρωτεΐνης. Και οι τρεις προτιμούν και προτείνουν το ελληνικό brand οργανικών πρωτεϊνών AMINO ANIMO που αναπτύχθηκαν από την επιστημονική ομάδα της ελληνικής εταιρείας Physis Laboratory. Το Physis Laboratory με τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO ανήκει και επίσημα στο μόλις 1% των εταιρειών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ευρώπη που φέρει και τις 3 επίσημες, παγκόσμιες πιστοποιήσεις (vegan, gluten-free και bio). Αποτελεί το μοναδικό επισήμως πιστοποιημένο gluten-free brand πρωτεΐνης στην Ελλάδα, ενώ έχει πιστοποιηθεί και ως cruelty-free από την PETA.

Amino Animo
Βρες τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO εδώ

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Πολύζος, αθλητής με διακρίσεις στο Half Ironman World Championship 2023 και κάτοχος της πρώτης θέσης στο πολύ απαιτητικό Ironman 70.3 Vouliagmeni 2022 ανέφερε:

«Οι πρωτεΐνες AMINO ANIMO βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών, ενώ οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια. Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός της έντασης, της ποσότητας και της διαρκείας της προπόνησης, καθώς και της αποκατάστασης». Ο ίδιος επιλέγει την πρωτεΐνη Muscle Synthesis AMINO ANIMO, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και της σπιρουλίνας, εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συνδυασμός που ενισχύει τη μυϊκή αποκατάσταση.

Amino Animo
O Παναγιώτης Πολύζος σε πρόσφατο αγώνα τριάθλου στη Φινλανδία

Για τη σημαντικότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή συμφώνησε και η Ματίνα Νούλα, νικήτρια του 17ου Διεθνή Μαραθώνιου «Μέγας Αλέξανδρος» και 6η στις γυναίκες, στα 42χλμ του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών αναφέροντας ότι:  «Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση των μυών, τη γρήγορη αποκατάσταση από τις συνεχείς προπονήσεις και τους συχνούς μικροτραυματισμούς, στοιχεία που συμβάλλουν την υψηλότερη αθλητική απόδοση.»

H Ματίνα Νούλα, επιλέγει επίσης, την οργανική πρωτεΐνη Muscle Synthesis AMINO ANIMO. “Η πρωτεΐνη Muscle Synthesis AMINO ANIMO με βοηθάει περισσότερο από όλες τις πρωτεΐνες μετά από έναν αγώνα μου, καθώς περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Κάλιο, Ασβέστιο, Σίδηρο και Μαγνήσιο, που όλα αυτά βοηθούν στη γρήγορη αποκατάσταση”.

Amino Animo
Η Ματίνα Νούλα στο Ioannina Lake Run. Είναι big fan των πρωτεϊνών AMINO ANIMO,
τις οποίες μπορείς να βρεις εδώ

Παράλληλα, η Ματίνα ξεχωρίζει την πρωτεΐνη Muscle Synthesis ΑΜΙΝΟ ΑΝΙΜΟ, καθώς έχει βραβευθεί στα Vegan Awards ως μία από τις καλύτερες φυτικές πρωτεΐνες του 2022. Περιέχει βιολογικές πρωτεΐνες ρυζιού και αρακά, σπιρουλίνα χωρίς ιώδιο για αύξηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια της άθλησης και φυσική γεύση βανίλια.

Γενικότερα όλες οι πρωτεΐνες AMINO ANIMO φτιάχνονται από βιολογικούς σπόρους και καρπούς, όπως αμύγδαλα, αρακά, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, ρύζι και φάβα, προσεκτικά επιλεγμένων καλλιεργειών. Δεν έχουν ίχνος ζωικών παραγώγων, τεχνητών γλυκαντικών, πρόσθετων χημικών ουσιών, GMOs, μεταλλαγμένων συστατικών, συντηρητικών, χρωμάτων και αρωμάτων.

Amino Animo
Βρες τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO εδώ

Tip #2: Προπόνηση, προπόνηση και πάλι προπόνηση

Η προπόνηση είναι η καρδιά της αθλητικής επιτυχίας και η αφετηρία για κάθε επίτευγμα στον αθλητικό χώρο. Μέσω της συστηματικής και οργανωμένης προπόνησης, οι αθλητές αναπτύσσουν τις φυσικές τους ικανότητες, βελτιώνουν την τεχνική τους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις αθλητικές προκλήσεις με στρατηγικό τρόπο.

Για την προετοιμασία αγώνων υπεραποστάσεων βουνού, ο Αλέξανδρος Καρύκας, ο οποίος έχει αναδειχθεί 3ος στο Ultra Sky Trail 100km by UTMB και 8ος στη διαδρομή TERA 60km του Zagori Mountain Running 2023, προπονείται καθημερινά αρκετές ώρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα δοκιμάζει κούρσες μεγάλης διάρκειας ώστε το αίσθημα της κούρασης να τού είναι οικείο κατά τη διάρκεια του αγώνα και να μπορέσει να ανταπεξέλθει σωματικά και ψυχολογικά. Για εκείνον το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ολοκληρώσει την προετοιμασία χωρίς τραυματισμούς και να καταφέρει να φτάσει στη γραμμή της εκκίνησης υγιής αλλά και ξεκούραστος.

«Η πρωτεΐνη AMINO ANIMO με έχει βοηθήσει να κρατήσω το σώμα μου αποδοτικό και γεμάτο ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της κάθε προετοιμασίας μου. Η αγαπημένη μου ρουτίνα μετά από μια δύσκολη προπόνηση είναι να φτιάχνω ένα smoothie με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα, σπόρους Chia και πρωτεΐνη Muscle Synthesis» μας είπε ο Αλέξαδρος Καρύκας.

Amino Animo
Ο Αλέξανδρος Καρύκας στο πολύ απαιτητικό Julian Alps Trail Run στη Σλοβενία

Tip #3: Η καλή ψυχική κατάσταση & ο σωστός ύπνος

Η καλή ψυχική κατάσταση είναι ένας από τους πυλώνες της αθλητικής επιτυχίας. Ένας αθλητής με θετική αυτοεκτίμηση και καλή ψυχική κατάσταση είναι σε θέση να παραμένει ψύχραιμος & συγκεντρωμένος, να διαχειρίζεται τις πιέσεις και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει ένας αγώνας.

Και αυτό είναι το κλειδί για να ξεπεράσει τους συναθλητές του, να διατηρηθεί υψηλά σε απόδοση σε δύσκολες στιγμές και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επιπλέον, η καλή ψυχική κατάσταση ενισχύει την ικανότητα του αθλητή να αναλύει και να αξιολογεί τις αθλητικές του επιδόσεις με πιο αντικειμενικό και κατανοητό τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχή βελτίωση και προσαρμογή των τακτικών του.

Στη σημαντικότητα της καλής ψυχικής κατάστασης των αθλητών συμφώνησαν και οι 3 Έλληνες αθλητές.

Για τη Ματίνα Νούλα που παράλληλα με την αθλητική της δραστηριότητα εργάζεται ως Κλινική Ψυχολόγος με εξειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία, η θετική αυτο-οµιλία (positive self-talk) είναι ένα κόλπο που βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μείωση των αρνητικών σκέψεων, συμβάλλοντας έτσι στην αυξημένη απόδοση. Επίσης, η συγκέντρωση και εστίαση στο «τώρα».

 «Στο χιλιόμετρο που είμαι τώρα, στο πώς είμαι και πώς νιώθω τώρα και όχι στο πώς θα νιώθω σε 5 χιλιόμετρα από τώρα, σκέψεις στο τώρα και όχι σε κακές στιγμές του παρελθόντος, οι οποίες θα επηρεάσουν την ψυχολογία μου στο τώρα» ανέφερε η Ματίνα Νούλα. «Η διανοητική συνιστώσα είναι τόσο σημαντική για τη συνολική απόδοση όσο και η φυσική και διατροφική προετοιμασία. Επομένως, η καλή ψυχολογία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και την ημέρα του αγώνα μπορεί ν’ αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα μεταξύ ενός νέου προσωπικού ρεκόρ ή μιας απογοητευτικής απόδοσης» πρόσθεσε.

Amino Animo
Η Ματίνα Νούλα τερματίζοντας τον 17ο Marathon Alexander the Great στη Θεσσαλονίκη

O Παναγιώτης Πολύζος υπογραμμίζει την αξία του ύπνου-ορόσημο για την αποκατάσταση, τη βελτίωση της απόδοσης, αλλά και για την καλύτερη διάθεση. «Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε νύχτα, και δώστε έμφαση στην ποιότητα του ύπνου σας» συμβουλεύει όσους ψάχνουν τα “μυστικά” για καλύτερες αθλητικές αποδόσεις».

Amino Animo
O τριαθλητής Παναγιώτης Πολύζος

Τη σημασία της θετικής ψυχολογίας και του ποιοτικού ύπνου υποστηρίζει και ο Αλέξανδρος Καρύκας εξηγώντας πως «Σε έναν πολύωρο αγώνα υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορεί να σκεφτείς να εγκαταλείψεις. Τότε πρέπει φέρεις στη σκέψη σου όλες τις θυσίες που έχουν προηγηθεί κατά την προετοιμασία. Αυτό που προσπαθώ να κάνω πάντα πριν από σημαντικούς αγώνες και έχω καταλάβει πως με βοηθάει είναι να κοιμάμαι καλύτερα και περισσότερο τις τελευταίες μέρες πριν από τον αγώνα» ανέφερε ο αθλητής».

Amino Animo
O Αλέξανδρος Καρύκας προτείνει τις πρωτεϊνες AMINO ANIMO για καλή σωματική κατάσταση & ψυχική ηρεμία. Βρες τις εδώ

Στον κόσμο του αθλητισμού, το μόνο όριο είναι αυτό που τίθεται από τον εαυτό μας. Κάθε αθλητής που μπαίνει στον αγώνα δεν αντιμετωπίζει απλώς τους συναθλητές του, αλλά τα δικά του όρια, τις δικές του αμφιβολίες. Η αθλητική αριστεία δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά ένα ταξίδι στο οποίο το πάθος, η αφοσίωση και η αδιάλειπτη προσπάθεια κατευθύνουν τον αθλητή προς την υπέρβαση των φυσικών και ψυχικών του ορίων. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν δίνεις το 100% του εαυτού σου. Το αδύνατο γίνεται πραγματικότητα, όταν είσαι έτοιμος να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα, σε κάθε στιγμή της αθλητικής σου ζωής και φυσικά όταν φροντίζεις τον εαυτό σου επιλέγοντας τα καλύτερα για την καθημερινότητά σου, όπως είναι οι οργανικές πρωτεΐνες ΑΜΙΝΟ ΑΝΙΜΟ.

Βρες τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Spetsathlon 2024: Οι οδηγίες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες του αγώνα
6ο Acheloos Run 2024: Κάλεσμα εθελοντών
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της διοργάνωσης
Το move for the planet επιστρέφει
Η πρωτοβουλία της adidas για τη βιωσιμότητα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο