40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Συνέντευξη τύπου

Σοφία Σακοράφα: “Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι γεγονός εθνικής σημασίας”

Share
40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας - Συνέντευξη τύπου
(ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης η συνέντευξη τύπου για τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την έναρξη της φετινής επετειακής διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα του τετραημέρου, καθώς και οι νέες δράσεις.

«Οικοδέσποινα» της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, η οποία πήρε και πρώτη το λόγο ευχαριστώντας πρωτίστως τους παρευρισκόμενους. Η κα. Σακοράφα μίλησε για την σημασία της διοργάνωσης, τις θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία, τις συνεργασίες μέσα από τις οποίες βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα.

«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα σε αυτή τη συνέντευξη για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τον 40ο και επετειακό. Να σας πω ότι πραγματικά μας τιμάται ιδιαίτερα. Αναμφισβήτητα για τον ΣΕΓΑΣ ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι το κορυφαίο δρομικό γεγονός. Προ πολλού έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και προβάλλεται σαν γεγονός αθλητικό, αγωνιστικό και πολιτιστικό παγκοσμίως. Το τι σημαίνει ο Αυθεντικός Μαραθώνιος για τη χώρα μας συνολικά, θα μου επιτρέψτε να το αφήσω στην κρίση σας, στη σύντομη παρουσίαση που θα ακολουθήσει και θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι επιδράσεις αυτού του κορυφαίου γεγονότος σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας.

Προσωπικά θα σταθώ σε δύο τρία σημεία, τα οποία θεωρώ τα επέκεινα, δηλαδή τα αφανή που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση αυτού του πάρα πολύ δύσκολου και τεράστιου γεγονότος. Η Διοίκησή μας το αντιμετώπισε εξαρχής ως γεγονός εθνικής σημασίας, γιατί κουβαλάει ένα τεράστιο ιστορικό βάρος, αλλά και φωτοβολεί το μέγιστο παγκόσμιο αγαθό την ειρήνη, εφόσον είναι αφιερωμένος στο σύμβολο του ειρηνικού κινήματος, στον αθλητή, που ταύτισε τη δράση του δίνοντας τη ζωή του στον αγώνα για την ειρήνη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Και η σημερινή παγκόσμια συγκυρία, αυτού του αγώνα για όλους μας, τον καθιστά επίκαιρο και επιτακτικό όσο ποτέ. Ως γεγονός λοιπόν, εθνικής σημασίας επιδιώξαμε την εμπλοκή και συμμετοχή όλων θεσμικών φορέων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε μια συνεργασία απαιτούσε καθαρές σχέσεις, προσήλωση στο στόχο μιας άρτιας διοργάνωσης και συνέργειες που πολλές φορές φαίνονται και δύσκολες και πολύ αδύνατες, λόγω των παθογενειών που πιθανά ταλανίζουν το κράτος μας.

Επιτρέψτε μου να δηλώσω υπερήφανη και συγκινημένη, αν αυτό δεν θεωρηθεί υπερβολικό, ότι στη φετινή επετειακή διοργάνωση μπορούμε να υποστηρίξουμε όλοι, όχι μόνο αυτοί που βρισκόμαστε σήμερα στο πάνελ, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αφανείς συνεργάτες, ότι το πετύχαμε όλοι μαζί. Όχι απλώς ξεπερνώντας, αλλά ουσιαστικά αδιαφορώντας, με την έννοια του εμποδίου, όλες τις επιφυλάξεις και αγκυλώσεις που συνηθίζονται να προβάλλονται, είτε σε πολιτειακό, είτε σε γραφειοκρατικό επίπεδο.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που προσωπικά πιστεύω ότι θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα και επιτρέψτε μου να αναφέρω τους συντελεστές. Καταρχήν θα αναφέρω το σπίτι μας, τον ΣΕΓΑΣ, με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του, το οποίο αποδεικνύει για άλλη μια φορά την υψηλότατου βαθμού γνώση, κατάρτιση και εξειδίκευσή του.

Της Περιφέρειας Αττικής, η οποία πέρα από τη σημαντική οικονομική συμβολή της, ως συνδιοργανώτρια, συνέβαλε και συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας. Της Πολιτείας, με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία και λειτουργία ΚΕΜ στη ΓΑΔΑ, το οποίο αποτελεί πρότυπο που συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ραδιοερασιτέχνες, εθελοντές κ.λπ. Το ΑΣΑΕΔ, όπου προΐστανται ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο Μαραθώνιο δρόμο και είναι παλιός συναθλητής μου, ο οποίος είχε πάρα πολλές συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, ο Σπύρος Ανδριόπουλος. Βοηθάει με την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού έμψυχου δυναμικού και την παροχή διευκολύνσεων.

Τη μεγάλη συνεισφορά του στην προβολή του γεγονότος, τον ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και των πολλών χρόνων αγαστής συνεργασίας που είχαμε. Του Δήμου Μαραθώνα, που υπερήφανα φιλοξενεί την αφετηρία του Μαραθωνίου, δίπλα στον Τύμβο. Την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που έχει το προνόμιο και την τιμή να διαχειρίζεται το ιστορικότερο στάδιο του κόσμου και να το παρέχει έτοιμο και λαμπρό, όπως αρμόζει στον τερματισμό του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τις κεντρικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπιστεύτηκαν και που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προσπάθειά μας για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ώστε προοπτικά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας να είναι ο πρώτος πράσινος μαραθώνιος στον κόσμο.

Και φυσικά των δεκάδων εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντών, κριτών, γιατρών και φυσικοθεραπευτών. Όλοι αυτοί οι θεσμικοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, συνεργαστήκαμε άψογα. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός είναι σίγουρα το μεγαλύτερο φιλειρηνικό κίνημα στον κόσμο, που οι πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει μπορούν να συνεγείρουν, να υποχρεώσουν όλους μας σε μιας τέτοιας ποιότητας και αποτελεσματικότητας συνεργασία”, τόνισε αρχικά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Στην συνέχεια η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συνεργασίας: “Όταν ο στόχος και το όραμα είναι ξεκάθαρα και κοινά αποδεκτά, τότε όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι αυτή η φιλοσοφία που υποστηρίζουμε σαν Διοίκηση και βρήκε ανταπόκριση σε όλους αυτούς τους φορείς που προανέφερα, διαπερνά και τις σχέσεις μας με τους χορηγούς μας και έχουμε κοντά μας τον εκπρόσωπο του μεγάλου χορηγού μας, του ΟΠΑΠ, τον κ. Ρόκκα και έχουμε μαζί τους σχέσεις καθαρές και με μόνο στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού. Κύριε υπουργέ Αθλητισμού, σας άφησε τελευταίο, γιατί μόλις αναλάβατε και επιτρέψτε μου απευθυνόμενος σε σας, να πω αυτό: Προΐσταστε ενός υπουργείου που υπηρετεί ότι ποιο ωραίο και ελπιδοφόρο, και που προάγει και παράγει μια κοινωνία, τον αθλητισμό μας. Είναι δύσκολο το έργο σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ομοσπονδία μας θα είναι πρόθυμη σε ότι της ζητηθεί, ώστε να συνεισφέρουμε στο κάλλιστο αποτέλεσμα. Και με όλο το θάρρος της κοινής κοινοβουλευτικής μας πορείας, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι αυτή η συνεργασία, που ανέφερα προηγουμένως, μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Πιστέψτε μας. Σας ευχαριστώ».

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ακόμα ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, και ο επικεφαλής μάρκετινγκ επικοινωνίας του ΟΠΑΠ, Γιάννης Ρόκας.

Ο φετινός επετειακός αγώνας θα γίνει το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και θα συγκεντρώσει στους δρόμους της Αθήνας χιλιάδες δρομείς απ΄ όλο τον πλανήτη.

40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας - Συνέντευξη τύπου
Μία από τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης είναι η χρήση ανακυκλωμένων τσαντών για την παραλαβή της συμμετοχής των δρομέων.
40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας - Συνέντευξη τύπου
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκα και το φετινό μετάλλιο που έχει φιλοτεχνήσει η εικαστικός και γλύπτρια, Βάνα Ξένου.

ΦΩΤΟ: (ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

πηγή: segas.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4th Health Run 2024: Άνοιγμα εγγραφών
Ειδικές early bird εγγραφές
13ος Faethon Skyrace: Με πολλές συμμετοχές και ρεκόρ
Όλα όσα έγιναν, οι νικητές και τα αποτελέσματα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο