Τρέξιμο: το πιο δημοκρατικό είδος άσκησης!

Πόσο δίκιο έχει η adidas όταν λέει: «Running needs nothing but you»!

Share
happy runners

Το τρέξιμο είναι χωρίς αμφιβολία η πιο απλή μορφή άσκησης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και λίγη καλή διάθεση και οι δρόμοι σε περιμένουν να τους κατακτήσεις. Δεν έχει σημασία αν είσαι νέος ή μεγάλος, αν είσαι αθλητικός ή αν η μόνη έννοια της λέξης “άσκηση” που ξέρεις είναι αυτή των μαθματικών, δεν απασχολεί κανέναν ο τρόπος που αυτοπροσδιορίζεσαι φυλετικά, ο θεός που πιστεύεις (αν πιστεύεις), το εισόδημα ή οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, αν είσαι αδύνατος ή «φορτωμένος» με επιπλέον κιλά, απόλυτα υγιής ή με κάποια προβλήματα υγείας. Το τρέξιμο είναι μία μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει όλους!

Άλλωστε μία από τις κορυφαίες αθλητικές εταιρείες στο κόσμο, η adidas, το δηλώνει ξεκάθαρα στην νέα της καμπάνια: «Running needs nothing but you». Και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα με αυτό!

Και δεν περιορίζεται μόνο στο να προσπαθεί να μας εμπνεύσει, αλλά προσφέρει λύσεις για κάθε τύπο δρομέα!

Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Όπως τονίζουμε συνεχώς από την αρχή της έκδοσης του RUNNER Magazine το 2005, τα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο είναι αμέτρητα. Και ενώ όλοι χαιρόμαστε να τα διαβάζουμε και τα αναγνωρίζουμε, δεν είναι λίγοι αυτοί που διστάζουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μπουν και αυτοί στον κόσμο του τρεξίματος. Τι μπορεί να είναι, όμως, αυτό που είναι αρκετό να σε κρατήσει πίσω; Τι είναι το τόσο δυνατό ώστε να εμποδίσει την εξέλιξή σου;

Αναγνώρισε το φόβο σου!

Το πρώτο, και σημαντικότερο βήμα, που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά φοβάσαι, αυτό που σε αποθαρρύνει να ξεκινήσεις! Η παραδοχή μιας κατάστασης είναι το σημαντικότερο βήμα για να την αλλάξεις. Και για να σε βοηθήσουμε, ξεδιπλώνουμε στη συνέχεια το κουβάρι των φοβιών που μπορεί να έχει κάποιος, «καταστρέφοντας» ένα-ένα τα αρνητικά επιχειρήματα. Γιατί τελικά, όλα είναι στο μυαλό μας!

Ο φόβος της μη αποδοχής

Ένας από τους σημαντικότερους φόβους που μπορεί να έχει κάποιος είναι να ντρέπεται να ενταχθεί σε μία νέα ομάδα (με την ευρύτερη έννοια). Να σκέφτεται ότι ακόμα και αν τρέξει σε ένα πάρκο ή ένα στάδιο ανοιχτό για όλους οι υπόλοιποι δρομείς θα τον «κοροϊδέψουν». Και πόσο λάθος κάνει! Οι δρομείς λατρεύουν ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ δείξει την παραμικρή διάθεση να μπει και αυτός στον κόσμο τους. Είναι ένας κόσμος ανοιχτός, πρόθυμος να αγκαλιάσει τον νέο, να του δείξει όλα τα δρομικά κατατόπια.

Άλλωστε, ιδιαίτερα οι παλιότεροι έχουν ξεκινήσει το τρέξιμο σε εποχές που μόνο και μόνο που ήσουν δρομέας και νοιαζόσουν για το σώμα σου σε χώρους εκτός γυμναστηρίου ήταν αρκετό για να χαρακτηριστείς ως γραφικός. Οπότε σίγουρα αυτή η κοινότητα έχει μεγαλώσει βιώνοντας απίστευτες δυσκολίες που τις ξεπέρασε και άνοιξε το δρόμο για όλους τους υπόλοιπους. Και αυτά τα βιώματα τους έχουν προσδώσει μία δημοκρατική αντιμετώπιση σε όποιον ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. Έχεις δηλαδή την επιθυμία να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να τρέξεις; Ε, τότε είσαι δικός μας!

Και εδώ έρχεται το ADIDAS ULTRABOOST LIGHT, ΤΟ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ULTRABOOST

Το νέο adidas Ultraboost Light προσφέρει επική ενέργεια και ελαφρύ πάτημα σε κάθε βήμα, ότι πρέπει δηλαδή για να κάνεις το δικό σου ξεκίνημα!

Η adidas αποκαλύπτει το τελευταίο μοντέλο της πιο εμβληματικής σειράς running παπουτσιών. Το νέο Ultraboost Light είναι η απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας του brand να οδηγήσει την καινοτομία στο επόμενο επίπεδο, για να σχεδιάσει το τέλειο παπούτσι και να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε τύπος δρομέα.

Το Ultraboost Light έχει σχεδιαστεί με την πρωτοποριακή καινοτομία υλικού Light BOOST, ένα υλικό που είναι 30% ελαφρύτερο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις του υλικού ΒΟΟST. Σχεδιασμένο για να παρέχει απόλυτη αντικραδασμική προστασία, άνεση και απόκριση, το νέο Ultraboost Light προσφέρει επική ενέργεια στο πάτημα του δρομέα. Εκατοντάδες κάψουλες BOOST «εκρήγνυνται» κάθε φορά που το πέλμα πατάει στην άσφαλτο.

Στην Ελλάδα, το νέο Ultraboost Light δοκιμάσαν οι: Κλέλια Ανδριολάτου, Hercules Tsuzinov και Βασίλης Μίχας και απόλαυσαν το run τους!

Ο φόβος των παραπανίσιων κιλών

Ένας άλλος σημαντικός φόβος είναι να ντρέπεται κάποιος για το σώμα του. Είτε η ζυγαριά σου παρεκκλίνει λίγο από το ιδανικό βάρος, είτε το σώμα σου είναι επιβαρυμένο με αρκετά παραπανήσια κιλά τίποτα δεν είναι αρκετό για να σου στερήσει την απόλαυση του τρεξίματος. Άλλωστε η επιστήμη έχει δείξει ότι αξίζει να προσπαθήσεις και εσύ για το καλύτερο.

Συγκεκριμένα, ειδική έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι οι υπέρβαροι που γυμνάζονταν είναι τελικά πιο υγιείς από τους αδύνατους αγύμναστους, παρουσιάζοντας μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οπότε σίγουρα όποιος και αν είναι ο αριθμός των κιλών σου δεν είναι αυτά που θα σε εμποδίζουν να γίνεις δρομέας. Απλά τονίζουν περισσότερο την ανάγκη να το κάνεις.

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσεις το τρέξιμο είσαι εσύ!

Ο φόβος της ηλικίας

Ακόμα και αν δεν είχες καθόλου σχέση με την άθληση, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις. Το τρέξιμο, σίγουρα, είναι ένα άθλημα που όχι μόνο δεν έχει ηλικία, αλλά όταν γίνεται και με μέτρο έχει ιδιαίτερα οφέλη στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, στην πρόληψη πολλών ασθενειών, στη βελτίωση της διάθεσης και στη ανάπτυξη της κοινωνικότητας με τη δημιουργία νέων δεσμών με τους υπόλοιπους δρομείς.

Και, αν δεν μας πιστεύεις, άκου, τουλάχιστον, την επιστήμη. Μία έρευνα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας εξέτασε άντρες και γυναίκες από 70-77 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γκρουπ που εκτελούσε άσκηση σε υψηλή ένταση (όπως είναι το τρέξιμο) παρουσίασε αξιοσημείωτα μικρότερη συχνότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με τα άλλα. Επιπλέον παρουσιάστηκαν, γενικότερα, περισσότερα οφέλη στη φυσική κατάσταση, αλλά και στην υγεία τους. Μήπως τώρα η σοφία της ηλικίας σου σου λέει να βγεις για τρέξιμο;

Η στιγμή για να γκρεμίσεις κάθε εμπόδιο που σε κρατάει μακριά από το τρέξιμο έχει φτάσει. Και είναι ΤΩΡΑ!

Ο φόβος των προβλημάτων υγείας

Κάποιες άλλες ομάδες, όπως αυτοί που παρουσιάζουν άσθμα, μπορεί να φοβούνται για το πώς επηράζει η άσκηση την ασθένειά τους. Βέβαια, και αυτοί να ωφεληθούν από το τρέξιμο και την άσκηση, καθώς έχει βρεθεί όχι μόνο βοηθούν στον έλεγχο του άσθματος, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί  που φοβούνται ότι το τρέξιμο θα τους προκαλέσει ή θα επιβαρύνει κάποια προβλήματα υγείας που έχουν. Κάποιοι μπορεί να φοβούνται π.χ. για την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει το τρέξιμο στα γόνατά τους ή σε κάποια άλλη άρθρωση, κάτι το οποίο έχει ήδη καταρριφθεί από την επιστήμη.

Αν προσέχεις την υγείας σου, κάνεις τακτικά τις εξετάσεις σου και ενημερώνεις το γιατρό σου, τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το τρέξιμο (ναι, ούτε και εσένα!).

Ο φόβος της απώλειας της γυναικείας ταυτότητας

Κοντά στην ηλικία των 40 αρχίζει να συμβαίνει μία ορμονολογική αλλαγή στα σώματα των γυναικών. Είναι η ηλικία που μπαίνουν σε φάση σταδιακής μείωσης των γυναικείων ορμονών με πολλές αλλαγές στα όργανα και στα συστήματα του οργανισμού, ακόμα και στην ψυχολογία.

Και κάπου εδώ κάποιες περνούν στη φάση απλά της αναμονής. Ότι πέρασε ο καιρός που είναι ικανές αναπαραγωγικά, άρα χάνουν το κυριότερο, όπως πιστεύουν, σκοπό τους. Και εδώ έρχεται το τρέξιμο με το μαγικό του ραβδάκι να μοιράσει απλόχερα σε κάθε γυναίκα τη δύναμη να αλλάξει. Να σταματήσει να στεναχωριέται για κάτι φυσικό, και να εστιάσει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας, ακόμα και τώρα!

Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, διατήρηση ή βελτίωση του βάρους, μείωση του κινδύνου για υπέρταση, για καρκίνο του μαστού, για σακχαρώδη διαβήτη, καλή ισορροπία, ενδυνάμωση των μυών και των οστών είναι μόνο μερικά που χωρούν στις πάνω θέσεις της λίστας. Σίγουρα μετά τα 40 δεν «παγώνει» η ζωή, ξεκινά το τρέξιμο!

Κράτα θετική στάση

Ό,τι και αν είναι αυτό που σε κρατάει πίσω, ό,τι σε απομακρύνει από τα οφέλη του τρεξίματος μπορείς να το αντιμετωπίσεις εστιάζοντας μόνο στα θετικά. Αν π.χ. θεωρείς ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσεις το τρέξιμο σκέψου το σαν πρόκληση για τον εαυτό σου. Αντί να μένεις στο ότι δεν το έχεις κάνει ως τώρα εστίασε στο “τώρα είναι η στιγμή”. Αντί να βάζεις εμπόδια στον εαυτό σου, θέσε δρομικούς στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου όταν τους πετύχεις.

Ώρα για γιορτή!

Για να γιορτάσει τη 10η επέτειο της τεχνολογίας BOOST, η adidas αποκαλύπτει επίσης μια ειδική έκδοση του adidas Ultraboost Light με ειδική χρωματική απόδοση. Η επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια έρχεται σε μαύρο χρώμα, με μαύρες και κίτρινες λεπτομέρειες – το ίδιο σχέδιο που συναντάμε στο Energy Boost, την πρώτη σιλουέτα της adidas με τεχνολογία BOOST.

Και σκέψου, ό,τι και αν συμβαίνει στη ζωή σου ο υπέροχος κόσμος του τρεξίματος σε περιμένει πάντα με υπομονή να τον ανακαλύψεις! Μην χάσεις αυτό το ραντεβού!

Είσαι από αυτούς που τα έχουν καταφέρει; Μοιράσου το με τους φίλους σου και ενέπνευσε και αυτούς να ξεκινήσουν να τρέχουν!

Το νέο adidas Ultraboost Light είναι διαθέσιμο στα καταστήματα και online στο www.adidas.gr

Αν τώρα είστε από αυτούς που το τρέξιμο είναι η μεγάλη τους αγάπη και συγκεκριμένα το… γρήγορο τρέξιμο τότε η adidas έχει και για εσάς όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε ανάλογα με τους στόχους σας γιατί σε ποιον δεν αρέσει αν κερδίζει;


Η σειρά adidas ADIZERO ΕΙΝΑΙ MADE TO WIN

Η σειρά ADIZERO της adidas καλύπτει τις ανάγκες κάθε δρομέα που επιζητά την ταχύτητα

Αν τα χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι δρομείς του κόσμου, τότε σίγουρα είνα κατάλληλα και για σένα. Το 2022 ήταν η χρονιά της σειράς ADIZERO αφού χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία της, βοήθησε τους κορυφαίους αθλητές καθώς και τους φιλόδοξους δρομείς να κυριαρχήσουν με 10 τίτλους Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στον στίβο, δύο παγκόσμια ρεκόρ και νίκες στους μισούς Major Marathons.

Όπως επαληθεύεται από τα δεδομένα των αγώνων, η σειρά ADIZERO – με τεχνολογία η οποία εξελίσσεται τα τελευταία 19 χρόνια μαζί με τους κορυφαίους αθλητές και τη running κοινότητα της οικογένειας της adidas –  προσφέρει το τέλειο παπούτσι για τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε δρομέα, τόσο για τους αγώνες όσο και για τις προπονήσεις του. Αυτή τη σεζόν, ολόκληρο το λανσάρισμα της συλλογής διαθέτει μια νέα ταυτότητα και καλύπτει μια ευρεία παλέτα χρωμάτων (συμπεριλαμβανομένων των Solar Red και Coral Fusion).

Και επειδή, η εξιδείκευση είναι απαραίτητη για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό η σειρά ADIZERO έχει να προσφέρει μία πλούσια γκάμα με αγωνιστικά παπούτσια:

  • ADIZERO ADIOS PRO 3: Το μοντέλο πρωταθλητής της σειράς ADIZERO της adidas που σάρωσε το 2022, κερδίζοντας τρεις μεγάλους μαραθώνιους μέσα στους πρώτους πέντε μήνες από την κυκλοφορία του. Το ADIOS PRO 3 είναι κατασκευασμένο για να προσφέρει αξεπέραστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ενσωματώνοντας τη μοναδική τεχνολογία ENERGYRODS 2.0 της adidas, προσφέρει στο πάτημα μεταφορά ενέργειας από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα του ποδιού.
  • ADIZERO TAKUMI SEN 9: Το κορυφαίο αγωνιστικό παπούτσι 5-10 χιλιομέτρων της adidas, το TAKUMI SEN 9, το οποίο καταρρίπτει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ, απευθύνεται σε δρομείς που θέλουν να κυριαρχήσουν σε αγώνες δρόμου μικρών αποστάσεων.
  • ADIZERO ADIOS 7: Διαθέτοντας εξαιρετικά ελαφρύ μαξιλαράκι για προστασία έναντι των κραδασμών, καθώς και σύστημα επιστροφής ενέργειας, το ADIOS 7 είναι ένα ελαφρύ αγωνιστικό παπούτσι, σχεδιασμένο για ταχύτατους αγώνες μέχρι και 21 χιλιόμετρα.
  • ADIZERO PRIME X STRUNG: Το ADIZERO PRIME X STRUNG, το πρώτο παπούτσι της σειράς ADIZERO της adidas με άνω μέρος από STRUNG, διαθέτει καινοτόμο τεχνολογία, όπως στρώματα από ENERGYRODS, εμπλουτισμένα με άνθρακα και αφρό LIGHSTRIKE PRO, διευρύνοντας τα όρια του τρεξίματος και ανοίγοντας νέους δρόμους για την εξέλιξη της επόμενης γενιάς των running παπουτσιών.

Διαθέτοντας ξεχωριστή τεχνολογία για την ημέρα του αγώνα, όπως ο αφρός LIGHSTRIKE PRO και το σύστημα της ενδιάμεσης σόλας LIGHSTRIKE EVA, τα μοντέλα προπόνησης της σειράς ADIZERO είναι: 

  • ADIZERO SL: Σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους δρομείς να βελτιώσουν την προπόνησή τους, το ADIZERO SL είναι ένα παπούτσι τρεξίματος επαγγελματικού επιπέδου με μοναδική τεχνολογία, σε πιο προσιτή τιμή.
  • ADIZERO BOSTON 11: Ένα ευέλικτο παπούτσι καθημερινής προπόνησης, το BOSTON 11 είναι κατασκευασμένο για να μεταφέρει την αίσθηση του αγώνα στην καθημερινή προπόνηση. Διαθέτει ENERGYRODS από ίνες γυαλιού στη μεσαία σόλα, φέρνοντας έτσι την αγωνιστική τεχνολογία σε ένα παπούτσι προπόνησης.

Στην Ελλάδα, το νέο Adizero SL δοκίμασαν πρώτοι οι αθλητές: Μαρία ΣάκκαρηΚατερίνα ΣτεφανίδηΑναστασία ΜαρινάκουΕλισάβετ ΠεσιρίδουΝάσος Γκαβέλας και Σωτήρης Γκαραγκάνης.

Τα νέα μοντέλα και χρώματα της συλλογής ADIZERO είναι διαθέσιμα στα καταστήματα και online στο www.adidas.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή ο Haspa Marathon Hamburg!
Κορυφαίες συμμετοχές και Έλληνες στον αγώνα
Οι δρομείς του ΣΜΑΧ «Φειδιππίδης» σε Θεσσαλονίκη και Βιέννη
Οι συμμετέχοντες και οι επιδόσεις τους
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο