ΟΑ Στίβος Ημέρα 9η – Μεγάλοι τελικοί

Μο Φάρα, Ματ Σέντροβιτς και Κάστερ Σεμένια οι μεγάλοι θριαμβευτές της τελευταίας ημέρας

Share

Ήταν η τελευταία μέρα των αγωνισμάτων (εντός) του στίβου και παραδοσιακά έχει τους πιο συναρπαστικούς τελικούς. Έτσι και αυτή τη φορά στο Ρίο την 9η ημέρα του στίβου είδαμε πράγματα και θαύματα με ωραίες κούρσες, καλές επιδόσεις και μεγάλες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού να παίρνουν μετάλλια, ενώ ξεκίνησε με την απονομή της Κατερίνας Στεφανίδη και τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Στα αγωνιστικά, ας ξεκινήσουμε από τον Μο Φάρα ο οποίος έγραψε ιστορία στην τελευταία του ολυμπιακή εμφάνιση. Ο Μο κέρδισε και τα 5.000μ. μετά τα 10.000μ. για 2η φορά στην καριέρα του κάτι που μόνο ο μεγάλος Λάσε Βίρεν είχε πετύχει.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε μετά το 2ο περίπου χλμ. να πάρει τα ηνία του αγώνα από τους Αιθίοπες Γκεμπρεμεσκέλ και Γκρεμπριβέτ  που είχαν δώσει έναν γρήγορο ρυθμό και να κρατηθεί στην κορυφή ως το τέλος. Ο χρόνος του σπουδαίου Μο ήταν 13:03.30 με τον Πολ Τσελίμο να τερματίζει δεύτερος κάνοντας την  κούρσα της ζωής του σε 13:03.90 ενώ τρίτος ήταν ο Γκεμπριβέτ, τέταρτος ο Καναδός Άχμεντ και πέμπτος ο απίστευτος Μπέρναρντ Λάγκατ στα  41 του χρόνια.

Μάλιστα λίγο μετά το τέλος του αγώνα οι κριτές ακύρωσαν τόσο τον Μουκτάρ Εντρίς όσο και τους Τσελίμο και Αχμέντ για τρέξιμο εκτός στίβου (βγήκαν εκτός σε κάποια διαστήματα της κούρσας) με αποτέλεσμα μετάλλιο να πάρει ο Λάγκατ, όμως στη συνέχεια η απόφαση αυτή άλλαξε κι έτσι ο μοναδικός αθλητής του τελικού που ακυρώθηκε ήταν ο Μουκτάρ Εντρίς.

Μεγάλο τελικό όμως είχαμε και στα 1.500μ. των ανδρών. Εκεί όλα τα μεγάλα ονόματα ήταν στον τελικό με αυτό του Κενυάτη Άσμπελ Κίπροπ να ξεχωρίζει. Η κούρσα πήγε πολύ αργά και μόνο μετά τα 1.000 περίπου μέτρα ο ρυθμός ανέβηκε απότομα με όλους τους δρομείς να τρέχουν ένα κουβάρι στον εσωτερικό διάδρομο. Μπροστά μπήκε ο Αμερικανός Ματ Σέντροβιτς ο οποίος παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση μέχρι το τέλος τερματίζοντας σε 3:50.0 φτάνοντας στη σημαντικότερη διάκριση της καριέρας του. Δεύτερος ήταν ο Ταουφίκ Μακλουφί λίγα εκατοστά πιο πίσω σε 3:50.11 κατακτώντας το δεύτερο ασημένιο στη διοργάνωση μετά και τα 800μ. ενώ τρίτος τερμάτισε ο Νεοζηλανδός Νικ Γουίλις σε 3:50.24 ο οποίος πήρε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του μετά το ασημένιο που είχε κατακτήσει στο Πεκίνο το 2008. Το μεγάλο φαβορί, ο Ασμπέλ Κίπροπ κατάφερε να… εξαφανιστεί από την κούρσα και να τερματίσει τελικά 6ος.

Η Κάστερ Σεμένια ήταν όπως αναμενόταν η μεγάλη νικήτρια των 800μ. των γυναικών. Η 26χρονη Νοτιοαφρικανή δεν άφησε περιθώριο και με ένα δυνατό τελευταίο 150άρι έφτασε σε μία μεγάλη νίκη σε 1:55.48. Δεύτερη ήταν η Φρανσίν Νιοσάμπα από το Μπουρουντί, παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού τον περασμένο χειμώνα, σε 1:56.49 και τρίτη η Κενυάτισσα Μάργκαρετ Γουαμπούι σε 1:56.89. Σπουδαία κούρσα έκανε και η Καναδή Μπίσοπ η οποία όμως έμεινε στην 4η θέση με νέο όμως εθνικό ρεκόρ 1:57.02.

Η βραδιά είχε και τους τελικούς των μεγάλων σκυταλοδρομιών 4×400μ. όπου πραγματικά είδαμε πολύ ωραίες κούρσες και δυνατές αναμετρήσεις. Οι ομάδες των ΗΠΑ επικράτησαν δύσκολα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες προσθέτοντας δύο ακόμα μετάλλια στην πλούσια συγκομιδή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
9ος Μαραθώνιος Ρόδου: Λήξη εγγραφών
Tην Δευτέρα 15 Απριλίου λήγει η προθεσμία εγγραφών για τους αγώνες της Ρόδου
2:38:06 η Πριβιλέτζιο στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ + Οι Έλληνες
Καλή εμφάνιση από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο