Sam Atkin: Από τα όχι των γιατρών στο ρεκόρ του Farah!

Δείτε πως ο Βρετανός έσπασε το ρεκόρ του μεγάλου Mo Farah!

Share

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στον αγώνα κλειστού στίβου John Thomas Terrier Classic στην Βοστόνη είδαμε ένα πολύ δυνατό 3άρι.

Νικητής ήταν ο ανερχόμενος 23χρονος Αμερικάνος Yared Nuguse με το εντυπωσιακό 7:28.24. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βρετανός Sam Atkins με νέο εθνικό ρεκόρ για την χώρα του, 7:31.97.

Μάλιστα, ο Atkins έσπασε το ρεκόρ του μεγάλου Mo Farah κάτι που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία του, ενώ συνέτριψε το προσωπικό του ρεκόρ για 15 δευτερόλεπτα!

Κι, όμως η ιστορία του 30χρονου Βρετανού είναι εντυπωσιακή! Πριν από 15 περίπου χρόνια, οι γιατροί του είχαν συστήσει να σταματήσει το τρέξιμο

Ο Atkins γεννήθηκε το 1993 στο Grimsby της Αγγλίας και από πολύ νωρίς έδειξε το ταλέντο του στο τρέξιμο και στον αθλητισμό γενικότερα. Άλλωστε πέρα από το στίβο, ασχολήθηκε αρκετά και με το τένις αλλά και το ποδόσφαιρο, όπου μάλιστα ήταν τερματοφύλακας. Οι φίλοι του, μάλιστα απορούσαν πως και ο τερματοφύλακας της ομάδας είχε την καλύτερη αντοχή…

Ωστόσο, μεγαλώνοντας οι επιδόσεις του τον οδήγησαν προς το τρέξιμο. Μετά το σχολείο πήρε υποτροφία για Πανεπιστήμιο της Αμερικής όπου και πήγε να σπουδάσει.

Τότε ήταν, όμως, που οι γιατροί βρήκαν ένα πρόβλημα στο πόδι του, μία πολύ σπάνια πάθηση που λέγεται νόσος Freiburg. Ο πρώτος γιατρός του σύστησε να σταματήσει το τρέξιμο. Το ίδιο και ο δεύτερος. Όπως υποστήριξαν, οι επεμβάσεις σπάνια έχουν επιτυχία στη συγκεκριμένη νόσο, επομένως δεν υπήρχε ούτε αυτή η επιλογή.

Η νόσος του Freiberg είναι μια πάρα πολύ σπάνια πάθηση στα μετατάρσια που προκαλεί πολύ πόνο στην άρθρωση σαν κάταγμα.

Ο Atkins όμως δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να προπονείται και να αντιμετωπίζει τις δύσκολες μέρες που ένιωθε πολύ πόνο. Μοναδική παρηγοριά βρήκε σε ειδικούς ορθωτικούς πάτους από ανθρακόνημα που κατασκευάστηκαν ειδικά για αυτόν.

Αυτό βέβαια δεν ήταν το μοναδικό του εμπόδιο. Μετά τις σπουδές έμεινε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια του προπονητή του, Michael Collins, κι εργάζεται part time ως προπονητής, χωρίς έσοδα από άλλες πηγές (χορηγούς, ομοσπονδία κλπ.).

Κι, όμως, κατάφερε να δικαιωθεί αφού τα τελευταία χρόνια η απόδοσή του έχει ανέβει σημαντικά. To 2021 εκπροσώπησε την Μ. Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 10.000μ., κι έφτασε να τρέξει τα 5.000μ. σε 13:03.64 και το δεκάρι σε 27:26.58, ενώ τώρα έγινε ο πιο γρήγορος Βρετανός στα 3.000μ. Και λογικά θα έχει και συνέχεια…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτάσε γρηγορότερα στο αύριο της δρομικής προπόνησης, με έναν Technogym Run
30 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στο fitness ενσωματώνονται στο απόλυτο running tool
«On» και Cosmos Sport παρουσίασαν το Cloudomonster 2
Όλα όσα έγιναν στο επιτυχημένο event στη Γλυφάδα
13ος Taygetos Challenge: Όλα όσα έγιναν στον αγώνα
Οι νικητές, φωτογραφίες και δηλώσεις φορέων και διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο