World Athletics: Ναι στις τρανς αθλήτριες, αλλά με αυστηρά όρια

Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις

Share
Ο τελικός των 3.000μ. στιπλ γυναικών
Eugene Oregon / World Athletics Championships Oregon 2022. ⁣⁣Photo @angeloszymaras⁣⁣⁣ for #azsportsimages

Το περασμένο Σάββατο η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, World Athletics, κατέθεσε την πρόταση της στα μέλη της για τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών σε αγώνες στίβου με τις γυναίκες.

Ωστόσο, το πλαίσιο που αφορά τη συμμετοχή τους θα έχει να κάνει με τα επίπεδα της τεστοστερόνης που έχουν στο αίμα τους, και μάλιστα πιο αυστηρό από αυτό που ισχύει σήμερα (για γυναίκες αθλήτριες).

Σύμφωνα με Βρετανικά μέσα, η World Athletics δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση και περιμένει να δει τι θα βγάλουν και οι συζητήσεις του συμβουλίου της με τα μέλη (ομοσπονδίες).

Η έως τώρα πρόταση έχει να κάνει με τον περιορισμό της τιμής της τεστοστερόνης στο πλάσμα του αίματος στα 2,5 nmol/L, τη στιγμή που τώρα το όριο είναι στα 5 nmol/L. Βέβαια, το όριο που ισχύει τώρα δεν αφορά τους transgender αθλήτριες, αλλά γυναίκες αθλήτριες που έχουν από τη φύση τους υψηλές τιμές τεστοστερόνης.

Επιπλέον, υπάρχει ένας ακόμα περιορισμός, καθώς θα πρέπει αυτές οι τιμές θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μάλιστα, και εδώ είχαμε αλλαγή, καθώς έως τώρα το χρονικό όριο ήταν 12 μήνες (για τιμές κάτω των 5 nmol/L),

Η τελική απόφαση θα γίνει γνωστή τον ερχόμενο Μάρτιο έπειτα από το προγραμματισμένο μίτινγκ του συμβουλίου. Η World Athletics, ωστόσο, φαίνεται να μην αποκλείει αθλητές, όπως συνέβη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης, για παράδειγμα, που έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή trans αθλητριών σε αγώνες γυναικών.

“Η ένταξη θα πρέπει να γίνει, αλλά με δίκαιο τρόπο” είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος της WA, Sebastian Coe.

Οι δύο απόψεις

Οι υποστηρικτές της ένταξης των τρανς λένε ότι υπάρχουν σχετικά λίγες τρανς αθλήτριες και ότι δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να καθοριστεί ακριβώς εάν οι αθλητές που έχουν αλλάξει φύλο διατηρούν πλεονεκτήματα έναντι των αθλητριών που γεννήθηκαν γυναίκες.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της μη ένταξης υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της τεστοστερόνης δεν αφαιρεί τα πλεονεκτήματα κάποιου που έχει περάσει την εφηβεία ως άνδρας, και πως κάτι τέτοιο θα είναι άδικο για τις αθλήτριες.

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο