“Δυνατοί” αγώνες σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Μπολζάνο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Δείτε τι έγινε στους αγώνες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Share
H Ejgayehu Taye επικράτησε στην Βαρκελώνη (Xavi Ballart)

Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς αποτελούν παραδοσιακά ραντεβού για κάποιους σπουδαίους αγώνες στο εξωτερικό που συνήθως βγάζουν μεγάλες επιδόσεις.

Έτσι, σε Ισπανία και Ιταλία είχαμε τρεις κορυφαίες διοργανώσεις αγώνων δρόμου και ανωμάλου που χάρισαν ωραίες κούρσες και θέαμα. Ας δούμε τι έγινε!

Παραλίγο Παγκόσμιο στην Βαρκελώνη

Σε έναν από αυτούς, στην Βαρκελώνη, η Ejgayehu Taye από την Αιθιοπία πλησίασε το δικό της Παγκόσμιο ρεκόρ στα 5χλμ. (σε άσφαλτο) αφού επικράτησε με 14:21!

Η 22χρονη μπήκε από την αρχή μπροστά – ίσως πιο γρήγορα από όσο έπρεπε όπως παραδέχθηκε και η ίδια αφού το πρώτο χιλιάρι πήγε 2:49! – και έφτασε στη νίκη χωρίς την παραμικρή δυσκολία.

Δεύτερη ήταν η Γερμανίδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Kostanze Klosterhalfen σε 14:52, ενώ τρίτη η Νορβηγίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ανώμαλο πριν έναν περίπου μήνα Karoline Grovdal σε 15:06.

Η Klosterhalfen πήρε με τον τρόπο αυτό μία μικρή εκδίκηση καθώς έχασε κατά κράτος από την Grovdal στον ανώμαλο τον περασμένο Δεκέμβριο, αποδεικνύοντας πως στην άσφαλτο οι ισορροπίες αλλάζουν!

Στους άνδρες, απουσία του Jacob Ingebrightsen που ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω ασθένειας, η μάχη έγινε ανάμεσα στους Girma από την Αιθιοπία, Fifa και Oukhelfen από την Ισπανία και τον Ελβετό Jonas Raess.

Όλα κρίθηκαν στο τελευταίο χιλιόμετρο όπου οι αλλαγές… έδωσαν και πήραν και τελικά πιο δυνατός ήταν ο Adisu Girma που τερμάτισε σε 13:25 με τον Ilias Fifa να ακολουθεί σε 13:30 και τον Ελβετό Raess να κάνει την έκπληξη με την τρίτη θέση σε 13:31.

Cheptegei και Chesang στην Μαδρίτη

Την ίδια μέρα λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά και εντός της ισπανικής επικράτειας, είχαμε έναν ακόμα ωραίο αγώνα.

Ο λόγος για τον ιστορικό αγώνα 10χλμ. San Silvestre Vallecana που διεξάγεται στην ομώνυμη συνοικία της πρωτεύουσας της Ισπανίας από το 1964 την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, το 2012 ο αγώνας ξεπέρασε τις 40.000 συμμετοχές!

Η φετινή διοργάνωση που περιελάμβανε παραδοσιακά αγώνες για όλους αλλά και κορυφαίους ελίτ, προσέφερε πολύ ωραίες κούρσες.

Ιδιαίτερα στους άνδρες ο αγώνας ήταν αμφίρροπος με τον Joshua Cheptegei τελικά να φτάνει πρώτος στον τερματισμό σε 27:09. Δεύτερος ήταν ο Ισπανός 1500άρης, Mohamed Katir σε 27:19 και τρίτος, αρκετά πιο πίσω, ένας ακόμα Ισπανός Jesús Ramos σε 27:52.

Και στις γυναίκες η νικήτρια ήρθε από την Ουγκάντα! Η Prisca Chesang επικράτησε πιο άνετα από ό,τι ο συμπατριώτης της, Cheptegei, και με 30:19 άφησε πίσω της για 40 περίπου δευτερόλεπτα την Francine Niyonsaba από το Μπουρουντί σε 30:58 που είναι μία πολύ καλή επίδοση για την πρώην 800άρα!

Τρίτη ήταν η Κενυάτισσα Beatrice Chepkoech σε 31:06.

Μάχες στους δρόμους της Μαδρίτης

Κλασικός ανώμαλος στο Μπολζάνο

Το BoClassic είναι ένας αγαπημένος αγώνας ανωμάλου δρόμου στην Βόρεια Ιταλία κοντά στα σύνορα με την Ελβετία που γίνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Και φέτος συγκέντρωσε αρκετούς πολύ καλούς δρομείς, αλλά και εκατοντάδες θεατές που κάθε χρόνο γεμίζουν τους δρόμους της μικρής πόλης του βορρά για να δουν τις προσπάθειες των δρομέων.

Στον φετινό αγώνα ο Oscar Chelimo από την Ουγκάντα κι η Dawit Seyaum από την Αιθιοπία ήταν οι μεγάλοι νικητές μετά από δυνατές μάχες, και όχι με τόσο εύκολο τρόπο!

Ο Chelimo είχε πολύ κοντά του τον Ιταλό Yemaneberhan Crippa που έμεινε τρία δευτερόλεπτα πιο πίσω, ενώ η Seyaum άφησε δεύτερη για 8 δευτερόλεπτα την Αλβανίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 3.000μ. στιπλ. Luiza Gega.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο