Ο Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας “Τραχίνα” στο ιστορικό Μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης

Δείτε αναλυτικά

Share

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου μια μικρή παρέα μελών του συλλόγου δρομέων Φθιώτιδας Τραχίνα, έκανε τη διάσχιση “γνωριμίας” στο ιστορικό  Μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης.

Ένα μονοπάτι, μήκους 54 χλμ , με υψομετρική πάνω από 1800 μέτρα, ενώνοντας τη Σπηλιά της Στρώμης, στους πρόποδες της Γκιώνας, με την Οίτη και τον Γοργοπόταμο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του συλλόγου:

¨”Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου για πολλούς ιστορικούς αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ των συμμάχων απέναντι στους ναζί και έδειξε ότι δεν είναι ανίκητοι. Φέτος γιορτάσαμε την επέτειο των 80 χρόνων (φθινόπωρο 1942). Ο Φουσέκης Ν. (τέως Νομάρχης Φωκίδας & τέως Δήμαρχος Δελφών) μελέτησε για πολλά έτη το γεγονός αυτό και κατέληξε στο μονοπάτι που ακολούθησαν από την Σπηλιά της Στρώμης (διαμονή επί ένα μήνα) μέχρι το Γοργοπόταμο.

Η ιστορική αυτή δολιοφθορά (σαμποτάζ) ένωσε τους Έλληνες (ΕΛΛΑΣ & ΕΔΕΣ) που μαζί με την ομάδα Harling (γνωστοί σαν Άγγλοι σαμποτέρ) περπάτησαν από τις πλαγιές της Γκιώνας μέχρι τους πρόποδες της Οίτης όπου και τελικά πέτυχαν το στόχο τους. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να αναδείξει αυτό το σπουδαίο γεγονός ανέλαβε τον καθαρισμό και την σήμανση του Μονοπατιού της Εθνικής Αντίστασης.

Με αφορμή αυτό το γεγονός μια παρέα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Φθιώτιδας “Τραχίνα”, αποφασίσε να κάνει την διάσχιση από την Γκιώνα στο Γοργοπόταμο (πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έργο) ακολουθώντας την διαδρομή των σαμποτέρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Σάββατο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000μ. - Όλες οι συμμετοχές
Όλα τα φαβορί, πληροφορίες και το LIVE
Ειρηνοδρομία 2024: Το βίντεο
Κάνε τώρα την εγγραφή σου!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο