Comrades Marathon 2022: Νικητές ο Νοτιοαφρικανός Dijana και η Ρωσίδα Morozova

Δείτε τι έγινε στη φετινή διοργάνωση

Share

O Tete Morena Dijana ήταν ο μεγάλος νικητής του ιστορικού αγώνα υπεραπόστασης Comrades Marathon που πραγματοποιήθηκε για 95η φορά στην ανατολική περιφέρεια Kwa-Zulu της Νότιας Αφρικής.

Ο ιστορικός αγώνας που για τους Νοτιοαφρικανούς έχει πολύ μεγάλη αξία επανεμφανίστηκε στο αγωνιστικό καλεντάρι μετά από απουσία δύο ετών λόγω πανδημίας.

Ο Comrades Marathon φέτος είχε εκκίνηση στην περιοχή Pietermaritzburg και τερματισμό στην πόλη Durban, καθώς κάθε χρόνο αλλάζει φορά (μία χρονιά ξεκινά από το Pietermaritzburg, και μία τερματίζει σε αυτό) με την απόσταση να είναι στα 90χλμ.

Ο 34χρονος Dijana έφτασε στην πρώτη του νίκη στη διοργάνωση τερματίζοντας σε 5:30:38 (περίπου με μέσο ρυθμό 3:40/χλμ.) κι έκανε ένα μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα. Μάλιστα έτρεξε με υποδειγματικό τρόπο διατηρώντας με μεγάλη σταθερότητα το ρυθμό.

Στην περασμένη διοργάνωση το 2019 είχε βγει μόλις 50ος, όμως δεν το έβαλε κάτω και προπονήθηκε σκληρά για να φτάσει σε αυτή τη νίκη. Ο Dijana που εργάζεται ως φύλακας ασφαλείας, ανέφερε ότι έφτασε να κοιμάται έως και δύο ώρες την ημέρα για να προετοιμαστεί καλύτερα για τον αγώνα.

Δεύτερος βγήκε ο επίσης Νοτιοαφρικανός Edward Mothibi σε 5:33:46, ο οποίος ήταν και ο νικητής της διοργάνωσης το 2019, ενώ τρίτος ήταν ο Dan Moselakwe σε 5:36:25, συναθλητής του νικητή.

Από την άρνηση συμμετοχής στη νίκη…

Στον φετινό Comrades Marathon πρώτη γυναίκα ήταν η Ρωσίδα Alexandra Morozova σε 6:17:46 (κοντά στο 4:11/χλμ.).

Μάλιστα, αρχικά οι διοργανωτές δεν είχαν επιτρέψει τη συμμετοχή της στον αγώνα – λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής των Ρώσων στους αγώνες από την World Athletics – ωστόσο, η 30χρονη Ρωσίδα έκανε διαμαρτυρία στο τοπικό δικαστήριο και δικαιώθηκε.

Ήταν τέλεια. Το μεγαλύτερο μου όνειρο πραγματοποιήθηκε. Ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω τρέξει. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ και που κέρδισα, ήταν η σειρά μου σήμερα” ήταν οι δηλώσεις της Morozova.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο, αν η νικήτρια θα λάβει το χρηματικό έπαθλο.

Μερικά ενδιαφέροντα για τον Comrades Marathon

Ο Comrades Marathon ξεκίνησε το 1921 από τον βετεράνο του 1ου Παγκόσμιου Vic Clapham, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τους στρατιώτες που χάθηκαν στον πόλεμο. Έκτοτε καθιερώθηκε κι έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα, καθώς δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη πηγαίνουν στην Ν. Αφρική για να τον τρέξουν.

Στον Comrades Marathon ισχύουν διαφορετικοί κανόνες και στην απονομή των μεταλλιών. Έτσι, οι 10 πρώτοι κατακτούν ένα χρυσό μετάλλιο, όσοι τερματίσουν από την 11η θέση έως τις 6 ώρες κερδίζουν ένα ασημένιο μετάλλιο με χρυσό περίβλημα, ασημένιο όσοι τερματίσουν ανάμεσα στις 6 και τις 7:30 ώρες, χάλκινο με ασημένιο περίβλημα αυτοί που θα περάσουν τη γραμμή του τερματισμού από τις 7:30 έως τις 9, και χάλκινο αυτοί από τις 9 έως τις 11:00 ώρες. Τέλος, οι υπόλοιποι από τις 11 έως τις 12 ώρες λαμβάνουν ένα διαφορετικό μετάλλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Run Greece 2024 – Ναύπλιο
Το πρόγραμμα και χρήσιμες οδηγίες
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin
17.000 δρομείς από 71 χώρες και σπουδαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!
Bρετανός έτρεξε στον Μαραθώνιου του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Ακούγεται ωραίο, αλλά μην το δοκιμάσετε…
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο