Ο Γιάννης Κουρκουρίκης μιλά στο Runner Magazine

Ο γνωστός αθλητής επιστρέφει φέτος στον Taygetos Challenge και μας μιλά για την πορεία του και τους στόχους του

Share
Γιάννης Κουρκουρίκης - Taygetos Challenge
Φωτο: Λάμπης Παπαδόπουλος

Κωπηλάτης, δρομέας βουνού, Μαραθωνοδρόμος και Υπερμαραθωνοδρόμος. Τον Γιάννη Κουρκουρίκη δεν μπορεί να μην το γνωρίζει όποιος ασχολείται με το τρέξιμο ή να μην έχει βρεθεί ποτέ μαζί του στη γραμμή της εκκίνησης σε κάποιον αγώνα, ή ακόμα και ως θεατής να μην τον έχει δει να παίρνει το βραβείο του σε κάποια θέση στο βάθρο.

Την άνοιξη του 2023 o Γιάννης Κουρκουρίκης επιστρέφει, μετά την περσινή του απουσία, στον Taygetos Challenge και βρήκαμε την ευκαιρία να των ρωτήσουμε πολλά που αφορούν τόσο στον αγώνα, όσο και στην αθλητική του καριέρα, στους στόχους του, αλλά και τη ματιά του στα δρομικά δρώμενα της χώρας μας.


Ποια είναι η στιγμή που έχεις ξεχωρίζει ως τώρα στην αθλητική σου καριέρα και ως δρομέας;

Σαν κωπηλάτης ξεχωρίζω την στιγμή που καταφέραμε μαζί με τον Βασίλη Πολύμερο να πάρουμε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα της Άτλαντα το 1996, μια στιγμή με μεγάλο συναισθηματικό φορτίο μιας και ήταν ένα όνειρο που στην ουσία είχα από παιδί και από την ώρα που κατάλαβα τι ακριβώς κάνω σε αυτό που λεγόταν κωπηλασία. Ως δρομέας θα έλεγα το 1ο μου τερματισμό μου στο Σπάρταθλον το 2014. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω πρώτη φορά ως αθλητής και να βγω πέρα από τα όρια μου.  

Κωπηλασία, υπεραποστάσεις, Μαραθώνιος, trail running. Τι σε έχει διδάξει το καθένα από αυτά;

Όλα αυτά με μια λέξη αθλητισμός. Πήρα από αυτά την αξία της προσπάθειας και έμαθα ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται. 

Γιάννης Κουρκουρίκης - Taygetos Challenge
Στην εκκίνηση του Taygetos Challenge.
Υπάρχει κάτι που σου έχει μείνει ως «δρομικό απωθημένο» και θα ήθελες να το δοκιμάσεις;

Σαν δρομέας δεν έχω απωθημένα, ξέρω τα όρια μου και κινούμαι με βάση τα «θέλω» μου και με γνώμονα τα «μπορώ» και μέχρι τώρα όλα είναι σε αρμονία.

Το σώμα γηράσκει, έτσι και αλλιώς είναι αναπόφευκτο, ωστόσο μπορούμε να το καθυστερήσουμε κατά κάποιον τρόπο όταν έχουμε δυνατή ψυχή και μυαλό. 

Πώς βλέπεις το μέλλον των αγώνων βουνού στη χώρα μας; Πώς έχει αλλάξει το επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν; Υπάρχει κάτι που θεωρείς ότι λείπει σε σχέση με τις ξένες διοργανώσεις;

Σίγουρα υπάρχει μέλλον γιατί είμαστε μια χώρα που διαθέτει μεγάλο ορεινό όγκο και με μοναδικά όμορφα μέρη. Αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να ωριμάζει το κάτι πιο οργανωμένο και μια πλατφόρμα που θα καθορίζει ένα ενιαίο πλαίσιο διεξαγωγής  αγώνων βουνού. Έχει αλλάξει σίγουρα κατά πολύ ο χώρος των αγώνων βουνού και αυτό φαίνεται πρώτα από όλα με τα νούμερα που έχουν γίνει πολλαπλάσια του παρελθόντος. Σίγουρα είμαστε πίσω σε πολλούς τομείς, ωστόσο η πορεία είναι ανοδική και αυτό που μας λείπει κυρίως είναι ένας φορέας που θα ασχοληθεί σοβαρά με τη σωστή  οργάνωση και το πλαίσιο δραστηριοτήτων  στα βουνά.

Πώς μπορεί κάποιος από αγώνες ασφάλτου να μεταβεί σιγά σιγά στο βουνό; Τι θα πρέπει να προσέξει;

Δεν υπάρχει κάτι δύσκολο σε αυτό. Το τρέξιμο είναι τρέξιμο παντού, απλά πρέπει να προσαρμοστείς στο τερέν, δηλαδή να αρχίσεις να συμπεριλαμβάνεις το βουνό και τα μονοπάτια στις προπονήσεις σου. Ήπιες εξορμήσεις αρχικά και μετά ειδικές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις το μυϊκό σου σύστημα και την αντίληψή σου σε αυτό που λέγεται ορεινό τερέν. Στοιχεία όπως η ενδυνάμωση και οι πλειομετρικές ασκήσεις είναι απαραίτητα για να μπει κάποιος στο βουνό.

Σαν δρομέας δεν έχω απωθημένα, ξέρω τα όρια μου και κινούμαι με βάση τα «θέλω» μου και με γνώμονα τα «μπορώ» και μέχρι τώρα όλα είναι σε αρμονία.

Taygetos Challenge - Ταΰγετος
Θα συμμετάσχεις και φέτος στον Taygetos Challenge. Τι το νέο και διαφορετικό έχει να προσφέρει αυτή η διοργάνωση σε έναν δρομέα;

Η Πελοπόννησος έχει άλλο χρώμα και άλλες εικόνες από τα βουνά της υπόλοιπης Ελλάδος. Το πάντρεμα του πράσινου με την ιδιαιτερότητα των πετρωμάτων που διαθέτει  συνθέτουν μοναδικά σκηνικά. Η άγρια ομορφιά στα παράλια της Καρδαμύλης σε συνδυασμό με την εικόνα της  επιβλητικής κορυφής του Ταΰγετου σε καθηλώνουν και όποιος τα γνωρίσει πάντα θέλει να τα ξαναεπισκέπτεται.      

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να συμμετέχει Taygetos Challenge, αλλά το σκέφτεται;

Ότι ήρθε η ώρα να μπει στην καρδιά του Ταΰγετου και να δει εικόνες που μόνο πεζοπορώντας ή τρέχοντας αντικρίζεις.

Taygetos Challenge - Ταΰγετος
Πώς φαντάζεσαι την αθλητική σου εξέλιξη σε 10 χρόνια από τώρα; Τι θα ήθελες να έχεις καταφέρει επιπλέον;

Σίγουρα ονειρεύομαι να είμαι υγιής, πάνω από όλα, και να μπορώ να κάνω πράγματα που θα θέλω, ας πούμε να τρέχω στον  Taygetos Challenge και να τερματίζω χωρίς να υποφέρω. Το στοίχημα μου εδώ και κάποια χρόνια είναι να κρατήσω στη ζωή μου όσο μπορώ όλα αυτά που κάνω και με κρατάνε «νέο» στη ψυχή και στο μυαλό. Το σώμα γηράσκει, έτσι και αλλιώς είναι αναπόφευκτο, ωστόσο μπορούμε να το καθυστερήσουμε κατά κάποιον τρόπο όταν έχουμε δυνατή ψυχή και μυαλό.  

Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί σου στόχοι για το 2023;

Σίγουρα μια καλή παρουσία στο  Taygetos Challenge που απουσίασα πέρσι και φυσικά τα ραντεβού στην Ύδρα και το Hydra’s Trail, στην URSA TRAIL , στον Olympus Marathon , στο ZAGORI και το Tera και το φθινόπωρο τα 162χλμ του VFUT στο Παρανέστι.

Γιάννης Κουρκουρίκης - Taygetos Challenge
Φωτο: Λάμπης Παπαδόπουλος
Taygetos Challenge - Καρδαμύλη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1o Pink Together
Το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης μας καλεί στη γιορτή της πρόληψης
Δεκάδες Έλληνες στον Μαραθώνιου του Βελιγραδίου
Όλοι οι χρόνοι σε όλα τα αγωνίσματα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο