Γεύμα πλούσιο σε γεύση που προσφέρει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες κι αμινοξέα. Προσφέρει ακόμα σελήνιο, βιταμίνη Ε, σίδηρο (φυτικό), ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.
Mερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ:
• 350 γρ. μανιτάρια σε φέτες (διάφορα είδη)
• 150 γρ. πλιγούρι
• 250 ml νερό βραστό
• 1 κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
• 10 γρ. άνηθος (χοντροκομμένος)
• 2. κ.σ. θυμάρι φρέσκο
• 1 σκελίδα σκόρδο (σε λεπτές φέτες)
• 1 κ.γ. σπόροι κύμινου
• ½ κ.γ. κουρκουμάς
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι σπασμένο
• ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 4. κ.σ. ελαιόλαδο
• ανάλογο αλάτι
• 2 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε καλά το πλιγούρι με άφθονο νερό. Το τοποθετούμε σε ανάλογο σκεύος και το καλύπτουμε με το βραστό νερό. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη κι αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σ’ ένα πιάτο. Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να καραμελώσουν, σβήνουμε με το μπαλσάμικο και τα μεταφέρουμε όλα στο μπολ με το πλιγούρι, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν έχει περιττά υγρά. Τέλος, αναμειγνύουμε απαλά όλα τα υλικά, προσθέτοντας και τα μυρωδικά. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κομμάτι φέτα (σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια), δίνοντας μια επιπλέον γευστική ένταση στη σαλάτα μας.
Για να δείτε περισσότερα θέματα διατροφής πατήστε εδώ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Ενέργεια: 1105 / 552,5 kcal
Πρωτεΐνες: 28,5 / 14,25 γρ.
Υδατάνθρακες: 117,5 / 58,75 γρ.
Λίπη: 57,9 / 28,95 γρ.
Δημοσίευση στο Runner 104, του Θοδωρή Μήτση, Consultant Chef & Healthy Food Developer, https://www.theodoremitsis.gr