Ψητό σκουμπρί με βλίτα σε άρτυμα από λάιμ & γλυκιά πάπρικα
Μερίδες: 2
Πλήρες γεύμα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες συμπλέγματος Β, Ω3 λιπαρά οξέα) με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό κόστος υλικών.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. φιλέτα σκουμπρί
300 γρ. (καθαρά) βλίτα
1 μέτριο κρεμμύδι ξηρό ανάλογο αλάτι-πιπέρι
Για το άρτυμα λάιμ
1 τμχ. λάιμ
1 κουτ. γλυκ. μέλι
½ κουτ. σουπ. άνηθος
2 ½ κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκ. πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκ. μουστάρδα πικάντικη
Ανάλογο αλάτι-πιπέρι
Για την κρούστα
1 τεμ. μικρό κρίθινο παξιμάδι
30 γρ. φιστίκια κάσιους
15 γρ. γραβιέρα Κρήτης
2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε τα βλίτα για μερικά λεπτά. Τα κρυώνουμε ελαφρύς και στραγγίζουμε τα υγρά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και προετοιμάζουμε την κρούστα ψησίματος για το σκουμπρί τοποθετώντας όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφών. Δουλεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να αποκτήσει λεπτή υφή και προετοιμάζουμε τα φιλέτα του ψαριού (ζητήστε από τον ψαρά σας να τα φιλετάρει εάν σας είναι δύσκολο). Μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι και τα πατάμε στο μείγμα της κρούστας από τη μεριά του κόκκαλου.
Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί (η κρούστα από κάτω), ανάλογο ταψάκι, και ψήνουμε για 5-7 λεπτά ανάλογα τον φούρνο προσέχοντας να μην παραψηθούν. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα χόρτα. Δοκιμάζουμε από αλάτι-πιπέρι και διορθώνουμε τη γεύση. Τέλος φτιάχνουμε τη σάλτσα λάιμ τοποθετώντας σε σκεύος ανάμειξης όλα τα υλικά ανακατεύοντάς τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε ανάλογα περιχύνοντας τα χόρτα με τη σάλτσα. Καλή σας όρεξη!
Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας πατήστε εδώ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Ενέργεια: 1274 / 637 kcal.
Πρωτεΐνες: 71,46 / 35,73 γρ.
Υδατάνθρακες: 36,2 / 18,1 γρ.
Λιπαρά: 95 / 47,5 γρ.
Δημοσίευση στο Runner 82, του Θοδωρή Μήτση, https://www.theodoremitsis.gr/