Εγχειρίδιο ασφαλείας

Οδηγίες δρομικής συμπεριφοράς για νέους δρομείς

Share

Από το πρώτο τεύχος του, το RUNNER προτείνει διάφορες διαδρομές για τρέξιμο, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου δέχονται όλο και περισσότερους δρομείς. Για εσάς όμως που είστε ακόμα… νέοι, το πιο πιθανό είναι να αποτελούν μέρη για μελλοντικές εξερευνήσεις. Αν λοιπόν δεν έχετε κοντά σας κάποιο γνωστό δρομικό στέκι (π.χ. ένα στάδιο ή ένα πάρκο) τότε σίγουρα θα αναγκαστείτε να κάνετε τις προπονήσεις σας στο δρόμο. Επειδή όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο εκείνο που οι οδηγοί σέβονται τους δρομείς και επιπλέον οι δρόμοι των ελληνικών αστικών κέντρων δεν φημίζονται για τα… φαρδιά τους πεζοδρόμια, καλό είναι λοιπόν να παίρνετε τα μέτρα σας και να υιοθετήσετε κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια σας όταν τρέχετε στο δρόμο.

Βάλτε χρώμα

Πολλοί από εσάς θα έχετε ήδη διαπιστώσει ότι τα περισσότερα δρομικά ρούχα, παπούτσια αλλά και gadgets βγαίνουν σε αρκετά έντονους χρωματικούς συνδυασμούς. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τον συνειρμό, σας λέμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όταν ένας δρομέας βγαίνει για τρέξιμο τις βραδινές ώρες στο δρόμο, κι όχι σε κάποιο προστατευόμενο χώρο (στάδιο, πάρκο κ.ά.), πρέπει να φροντίζει να γίνεται αντιληπτός από τα διερχόμενα οχήματα αλλά και από τους πεζούς.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, επιλέξτε κι εσείς ρούχα και παπούτσια με έντονα ή και φωσφορίζοντα χρώματα που αντανακλούν το φωτισμό στο σκοτάδι. Μπορείτε ακόμα να φορέσετε κάποιο από τα ειδικά βραχιόλια με ανακλαστήρες, όμοια με αυτά που φορούν οι ποδηλάτες και έχουν ελάχιστο κόστος. Μια ακόμα λύση είναι να έχετε ένα φακό μαζί σας και να τον κρατάτε αναμμένο όσο τρέχετε ενώ αν θέλετε να είστε ακόμα πιο σίγουροι προμηθευτείτε ένα φακό κεφαλής (ειδικοί φακοί για τρέξιμο με ελάχιστο βάρος) που θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο να είστε ορατοί από τους υπόλοιπους αλλά και να βλέπετε κι οι ίδιοι καλύτερα το δρόμο.

Αντίθετα στο ρεύμα

Το τρέξιμο στο δρόμο είναι για τους πολλούς πιο ευχάριστο, κρύβει όμως έναν όχι και τόσο ασήμαντο κίνδυνο: τα αυτοκίνητα. Επειδή λοιπόν δεν είναι όλοι οι οδηγοί πολύ προσεκτικοί ή ακόμα κι αν είναι, σε όλους κάτι μπορεί να συμβεί οτιδήποτε την ώρα που οδηγούν, επιλέξτε να τρέχετε στο ρεύμα με την αντίθετη φορά των αυτοκινήτων ώστε να έχετε εσείς τον έλεγχο για να αποφύγετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη… στραβοτιμονιά. Φυσικά, αν υπάρχει η δυνατότητα επιλέξτε να τρέχετε πάνω στο πεζοδρόμιο ελέγχοντας τακτικά για ενδεχόμενες λακκούβες και κακοτεχνίες ενώ αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο ή είναι πολύ μικρό, επιλέξτε να τρέχετε στην άκρη του δρόμου.

(Don’t) let the music play

Η μουσική είναι ίσως η καλύτερη παρέα, ιδίως σε όσους ξεκινούν τώρα το τρέξιμο και θέλουν ένα σύμμαχο στα πρώτα τους χιλιόμετρα. Στο δρόμο όμως η συντροφιά της μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αφού εκτός του ότι αποσπά την προσοχή, δεν επιτρέπει την καλή αντίληψη των καταστάσεων και των ηχητικών σημάτων. Ο ήχος και οι κόρνες των αυτοκινήτων και των μηχανών, τα ποδήλατα, η προειδοποίηση ενός πεζού είναι μόνο μερικά από αυτά που θα πρέπει να ακούσετε όταν και αν χρειαστεί για την ασφάλειά σας, τα οποία όμως αν φοράτε ακουστικά δύσκολα θα μπορέσετε να τα αντιληφθείτε.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Όχι στα βαθιά

Επειδή είναι ακόμα νωρίς και δεν ξέρετε καλά τις αντοχές σας αποφύγετε να απομακρυνθείτε πολύ από τη βάση σας. Αν δεν τρέχετε σε κάποιο στάδιο όπου ανά πάσα στιγμή μπορείτε να σταματήσετε για να ξεκουραστείτε, να πιείτε λίγο νερό κτλ., καλό είναι να μην επιλέξετε πολύ απομακρυσμένες διαδρομές για το τρέξιμό σας καθώς αν κουραστείτε ίσως και να έχετε δυσκολία στο να επιστρέψετε ή να στο να βρείτε κάποιον να ζητήσετε βοήθεια. Με την ίδια λογική αν σκοπεύετε να βγείτε για να τρέξετε μόνοι σας καλό θα ήταν να αφήνατε κάποιο σημείωμα ή έστω να ενημερώνατε κάποιο δικό σας πρόσωπο για την ακριβή διαδρομή στην οποία σκοπεύετε να κινηθείτε και την ώρα που υπολογίζετε να επιστρέψετε. Και δεν χρειάζεται να βάλετε με το μυαλό σας τα… χειρότερα. Σκεφτείτε απλά ότι μπορεί να κουραστείτε και δεν έχετε τις δυνάμεις να γυρίσετε πίσω. Δεν θα ήταν καλό να έρθει κάποιος να σας «μαζέψει»;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O σπόρος
Η στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελική Κοσμοπούλου.
Λάβετε θέσεις!
Δέκα λόγοι για να τρέξετε τον πρώτο σας αγώνα
Τρεχαλάκηδες
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο