Οι μοναδικές ιστορίες των αναμνηστικών μεταλλίων του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Ξεχωριστές ιστορίες

Share

Ένα έργο τέχνης κρέμεται στο στήθος κάθε δρομέα που τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο. Ένα μετάλλιο που δεν αποτελεί μόνο την απόδειξη ότι κατάφερε να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να ολοκληρώσει τον αγώνα, αλλά είναι και μια μοναδική δημιουργία που φέρει την υπογραφή κάθε χρόνο κι ενός διαφορετικού, εκ των κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

Για πέμπτη χρονιά φέτος οι δρομείς που θα συμμετέχουν στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και σε όλες τις μικρότερες διαδρομές, θα τιμηθούν με ένα ξεχωριστό μετάλλιο, που ανήκει στη συλλεκτική σειρά, την οποία καθιέρωσε ο ΣΕΓΑΣ από το 2019.

Στη μία όψη του μεταλλίου του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας απεικονίζεται σταθερά το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας, σε μια σύνθεση που έχει επιμεληθεί ο σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων του KIZI Design StudioΣπύρος Κίζης.

Στην άλλη όψη του αποτυπώνονται γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου από καταξιωμένους εικαστικούς, οι οποίοι και προσφέρουν το έργο τους αφιλοκερδώς για να στηρίξουν την προβολή της πολύτιμης κληρονομιάς του Μαραθωνίου και τον τεράστιο κοινωνικό του ρόλο παγκοσμίως.

Η σειρά των μεταλλίων

Το νήμα της πρωτοβουλίας αυτής, που έχει ως στόχο να αναδείξει τις ελληνικές ρίζες του Μαραθωνίου, αλλά και τον πολυδιάστατο και διεθνή χαρακτήρα που έχει αποκτήσει, έκοψε πρώτος ο Αλέκος Φασιανός. Ο αναγνωρισμένος ζωγράφος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δημιούργησε ειδικά για το μετάλλιο του 2019 ένα έργο με θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα του 490 π.Χ.: ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας και το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τη γέννηση του  Μαραθωνίου Δρόμου.

Ο Αλέκος Φασιανός.

Την σκυτάλη πήρε το 2021, στον πρώτο μετά την πανδημία αγώνα, ο δημιουργός του εμβληματικού γλυπτού – τοπόσημου για την Αθήνα, του Δρομέα, Κώστας Βαρώτσος. Κεντρική ιδέα πάνω στην οποία εστίασε ο πολυβραβευμένος γλύπτης για την εικαστική σύνθεση του μεταλλίου ήταν ο Θρυλικός Ημεροδρόμος του 490 π.Χ. ο οποίος ξεψύχησε μεταφέροντας το νικητήριο μήνυμα στην Αθήνα και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη γέννηση Μαραθωνίου Δρόμου.

Ο Κώστας Βαρώτσος με το αναμνηστικό μετάλλιο του 2021. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το μετάλλιο του 2022 φιλοτέχνησε ο εκ των βασικών εκφραστών του κριτικού ρεαλισμού, Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος επέλεξε να αποδώσει αφαιρετικά ένα αέτωμα που παραπέμπει στο κορυφαίο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας, τον Παρθενώνα. Κάτω από τη σκιά του Λίκνου της Δημοκρατίας όπως είναι και ο τίτλος του μεταλλίου, και ενός κλάδου ελαίας, τρέχουν οι μαραθωνοδρόμοι.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης με την Σοφία Σακοράφα (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Την υπογραφή της διεθνώς καταξιωμένης γλύπτριας Βάνα Ξένου φέρει το μετάλλιο του επετειακού, 30ού Μαραθωνίου. Τη στιγμή της νίκης, της αποθέωσης για το δρομέα, ο οποίος έχει καταφέρει να υλοποιήσει έναν άθλο, να υπερβεί τις δυνάμεις του, να ξεπεράσει πρωτίστως τον εαυτό του και βεβαίως τους αντιπάλους του, είναι εκείνη που επέλεξε ως θέμα για το 2023 η δημιουργός του μεταλλίου που φέρει τον τίτλο Αιώνιος Νικητής.

Η Βάνα Ξένου (ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το μετάλλιο του 2024 έχει σχεδιάσει ένας από τους πλέον σημαντικούς εν ζωή Έλληνες εικαστικούς με έντονο αποτύπωμα στη διεθνή εικαστική σκηνή, ο Κώστας Τσόκλης. Το θέμα που επέλεξε είναι ο Κότινος: το κλαδί αγριελιάς που αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το ταπεινό και πολύτιμο στεφάνι – έπαθλο  των Ολυμπιονικών στην αρχαιότητα, με το οποίο στέφθηκε και ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου Δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, ο Σπύρος Λούης.

Κώστας Τσόκλης και Σοφία Σακοράφα (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7 εκατοστά, είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου (zinc) και ζυγίζει ~120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη “FINISHER”.

Το μετάλλιο διατίθεται και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη “COLLECTOR” (αντί του “FINISHER”).  Η ολλανδική εταιρεία Medal Time έχει την ευθύνη της παραγωγής του μεταλλίου συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των ανάγλυφων και εγχάρακτων στοιχείων στις επιφάνειές του.

Κάθε χρόνο, θα χαράσσεται έντονα πάνω στο μετάλλιο και ένα διαφορετικό από τα οκτώ γράμματα της λέξης MARATHON, ώστε να δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μία μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

από segas.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα αποτελέσματα των αγώνων του τριημέρου 26-28 Οκτωβρίου
Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
16ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου «Άρμα Πάρνηθας»
Όλα όσα έγιναν στον αγώνα, οι νικητές και τα αποτελέσματα
Την Κυριακή ο Μαραθώνιος της Φρανκφούρτης, Mainova Frankfurt Marathon
Ένας ακόμα δυνατός ευρωπαϊκός Μαραθώνιος
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο