Άρωμα σκανδάλου με πρωταγωνίστρια την Camille Herron και την… Wikipedia

Μαζί με τον σύζυγο και προπονητή της

Share

Τι άλλο θα δούμε… Η ιστορία που θα διαβάσετε δημοσιεύεται από τη γνωστή καναδική σελίδα δρομικής ενημέρωσης runningmagazine.ca και πρωταγωνίστρια – αυτή τη φορά με αρνητικό τρόπο – είναι η σπουδαία δρομέας υπεραποστάσεων Camille Herron, και ο σύζυγος και προπονητής της Conor Holt.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη σελίδα, όταν δεν συμμετείχαν σε αγώνες υπεραποστάσεων και η Αμερικανίδα δρομέας δεν σημείωνε κάποιο ρεκόρ σε αυτά τα αγωνίσματα – μετρά 12 Παγκόσμιο ρεκόρ σε διάφορες αποστάσεις – φαίνεται ότι “πείραζαν” τα στοιχεία της γνωστής ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, όχι μόνο για να εξάρουν τα κατορθώματά της, αλλά και για να μειώσουν άλλους σπουδαίους δρομείς!

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο του 2024 ένας λογαριασμός με το όνομα “Temporun73” αποκλείστηκε από το Wikipedia καθώς δρούσε ενάντια στους κανόνες της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Τι έκανε; Άλλαζε τα κείμενα στο λήμμα της Camille Herron προσθέτοντας πολλά διθυραμβικά σχόλια και κοσμητικά επίθετα στην υπερμαραθωνοδρόμο.

Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Temporun73, εμφανίστηκε ένας άλλος λογαριασμός με το όνομα “Rundbowie”, ο οποίος έκανε παρόμοιες αλλαγές στα στοιχεία της Herron, αλλά και υποβάθμιζε τα κατορθώματα άλλων σπουδαίων trail runner ή υπερμαραθωνοδρόμων, όπως του Kilian Jornet, της Αμερικανίδας Courtney Dauwalter ακόμα και του Γιάννη Κούρου!

Η Wikipedia βασίζεται στην ταχεία και άμεση ενημέρωση του κάθε της λήμματος από απλούς χρήστες που έχουν δημιουργήσει κάποιο λογαριασμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να προσθέσει ή να αλλάξει κάποια στοιχεία σε κάποιο λήμμα, ωστόσο, αυτές οι αλλαγές/προσθήκες ελέγχονται από μία σταθερή επιτροπή.

Aπό το 2017 οι δύο αυτοί λογαριασμοί είχαν κάνει πάνω από 300 αλλαγές, με τις μισές να είναι προσθήκες στα… ανδραγαθήματα της Herron, και τα υπόλοιπα να μειώνουν άλλους δρομείς.

Μάλιστα, είχαν προχωρήσει και στην αφαίρεση ρεκόρ από άλλους δρομείς, όπως της Δανέζας Stine Rex, η οποία “όλως τυχαίως” είχε πάρει κάποιο ρεκόρ της Herron.

Φυσικά το ζευγάρι δεν κατηγορήθηκε τυχαία, ενώ θα πρέπει να πούμε πως και η Wikipedia είχε στείλει επανειλημμένως μηνύματα για συμμόρφωση στους δύο αυτούς λογαριασμούς χωρίς να λαμβάνει απάντηση.

Από περαιτέρω έρευνα φάνηκε ότι οι διευθύνσεις email και οι ΙP των υπολογιστών που έκαναν τις αλλαγές οδηγούσαν στο ζευγάρι. Επιπλέον, υπήρχε και ένα περίεργο “ματσάρισμα” κάποιων ημερομηνιών (π.χ. ο λογαριασμός δεν λειτούργησε καθόλου τις έξι ημέρες που η Camille Herron συμμετείχε σε εξαήμερο αγώνα…).

Ο Kαναδός πρόεδρος της GOMU (Global Organization of Multi-day Marathoners), Trishul Cherns όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση έκανε αναφορά στο ταλέντο και τις ικανότητες της Herron, αλλά και στην αφοσίωσή της στην εξάπλωση των υπεραποστάσεων. Ωστόσο, σημείωσε πως το ζευγάρι έχει “παρελθόν” καθώς και παλαιότερα προσπάθησε να σπιλώσει άλλους αθλητές και αθλήτριες υπεραποστάσεων με διάφορους τρόπους. Τόνισε μάλιστα πως αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με το αθλητικό πνεύμα και δεν έχει θέση στην κοινότητα των υπεραποστάσεων.

Θα πρέπει να πούμε πως η Camille Herron, η οποία κανονικά σε λίγες μέρες θα πάρει εκκίνηση στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2024, δεν έχει δώσει κάποια δημόσια απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Έλληνες στον Vitality London 10.000
Δείτε τις επιδόσεις τους
11ο Corfu Old Town Trail: Όλα όσα έγιναν
Οι νικητές, τα αποτελέσματα και φωτογραφίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο