Ρεβάνς για τον Jacob, κέρδισε τα 5.000μ. – Η Μoraa μίνι έκπληξη στα 800μ.

Δείτε τι έγινε στους μεγάλους τελικούς της τελευταίας ημέρας του Πρωταθλήματος

Share
Ingebrigtsen
Φωτο: stivoz.gr

Ο Jacob Ingebrigtsen ήταν ο μεγάλος νικητής των 5.000μ. παίρνοντας μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα του στα 1.500μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Έτσι, πήρε το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό σε Παγκόσμιο μετά και την περσινή του νίκη στο Όρεγκον.

Τερματίζοντας σε 13:11.30 άφησε πίσω του μία στρατιά από Αφρικάνους, αλλά και τον Ισπανό Mohamed Katir που το πάλεψε αρκετά και επιβραβεύθηκε με το ασημένιο μετάλλιο με 13:11.44.

Τρίτος ήταν ο Κενυάτης Krop σε 13:12,28 ενώ ο Παραγουανός Luis Grijalva με 13:12.50 έμεινε και φέτος, όπως και πέρυσι, τέταρτος!

Πέμπτος ήταν ο Hagos Gebriwhet με 13:12.65, έβδομος ο Καναδός Ahmed με 13:12.92, το μεγάλο φαβορί, ο Αιθίοπας Aregawi ήταν όγδοος με 13:12.99, ένατος ήταν ο Γάλλος Gressier που το πάλεψε είναι η αλήθεια με 13:17.20 και δέκατος ο Κενυάτης Kipkurui.

Πώς εξελίχθηκε ο αγώνας

Ξεκινάμε με το γεγονός ότι στη γραμμή της εκκίνησης βρέθηκαν 17 αθλητές από 10 διαφορετικές χώρες με εκπροσώπους από την Ευρώπη, την Αφρική (φυσικά), τις ΗΠΑ, την Νότια Αμερική και την Αυστραλία, αναδεικνύοντας τα 5.000μ. ως ένα… παγκόσμιο αγώνισμα.

Αναλυτικά συμμετείχαν:

Ο κορυφαίος Jacob Ingebrigtsen, ο Ισπανός Mohamed Katir, ο Αυστραλός Stewart McSweyn, ο Αιθίοπας Berihu Aregawi, ο δεύτερος Νορβηγός Narve Nordas, ο Ουγκαντέζος Oscar Chelimo, ο ΚενυάτηςJacob Krop, ένας ακόμα Αιθίοπας ο Hagos Gebrihwet, ο Παραγουανός Luis Grijalva, ο τρίτος Αιθίοπας Yomif Kejelcha, ο Καναδός Mo Ahmed, ο Αμερικάνος Abdihamid Nur, ο Γάλλος Jimmy Gressier, Mohamed Ismail, ο νεαρός Κενυάτης Ishmael Kipkurui, ο Ισπανός Ouassim Ouimaz, και ένας ακόμα Αμερικάνος, ο Paul Chelimo.

Η κούρσα ξεκίνησε αργά μέχρι τη στιγμή, κάπου στα 800μ., που ο νεαρός Κενυάτης Ishmael Kipkurui έκανε την κίνηση να ανεβάσει το ρυθμό, χωρίς, ωστόσο κανείς να τον ακολουθήσει.

Έτσι, πήρε μία απόσταση 80μ. ενώ πέρασε τα 2.000μ. σε 5:29, ενώ όλοι οι υπόλοιποι στο 5:35.

Αυτή βέβαια, μπορεί να ήταν και μία φωτοβολίδα των Κενυατών για να “σπάσουν” την κούρσα. Σύντομα, όμως οι υπόλοιποι που πήγαιναν… χαλαρά – ο Jacob μέχρι και ποτήρι με νερό πήρε κάπου στα 2,5χλμ. – , τον έπιασαν και στην κεφαλή μπήκε ο Berihu Aregawi, ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Ο ρυθμός ανέβηκε (61-63/400μ. και 2:36 το 4ο χλμ.) και όλοι άρχισαν να παίρνουν θέση, με τους Αιθίοπες, ωστόσο, να είναι επικεφαλής και κοντά τους Katir, Gressier και Grijalva αλλά και τον Jacob να ανεβαίνει.

800μ. πριν το τέλος όλα τα φαβορί ήταν κοντά και ο ένας περίμενε τον άλλο, χωρίς ωστόσο, ο ρυθμός να είναι αργός. Κάπου εκεί ο Aregawi πάτησε κι άλλο το γκάζι όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει.

Αυτό το πέτυχε ο Mo Katir, όταν 300μ. πριν το τέλος μπήκε μπροστά και πήρε μία μικρή διαφορά. Μόνο ο Jacob τον ακολούθησε και κατάφερε να τον φτάσει και τελικά να τον περάσει λίγα μόλις μέτρα πριν τον τερματισμό!

Για τις υπόλοιπες θέσεις έγινε μεγάλη μάχη με τον Κενυάτη Jacob Krop να παίρνει τελικά το μετάλλιο, αθλητής που πέρυσι ήταν δεύτερος, και τον Grijalva από την Παραγουάη – αθλητή που βρέθηκε και στη χώρα μας τον περασμένο μήνα για μερικές μέρες – να μένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τέταρτος…

Η Κενυάτισσα Moraa στα 800μ.

Μία εκπληκτική κούρσα είδαμε στον τελικό των 800μ. στις γυναίκες. Η Athing Mu ήταν το μεγάλο φαβορί και μπήκε να το αποδείξει από την αρχή. Πέρασε τα 400μ. σε 56.01 έχοντας την Mary Moraa, την κορυφαία Βρετανίδα Keely Ηodgkinson και την επίσης Αμερικανίδα Reekie να την ακολουθούν κατά πόδας.

Στην τελική ευθεία, όμως η Κενυάτισσα έκανε την κίνησή της και κατάφερε να περάσει την Mu και να φτάσει στη μεγάλη νίκη με σπουδαία επίδοση 1:56.03, που αποτελεί και νέο προσωπικό της ρεκόρ.

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό για την Athing Mu, η Keely Hodgkinson την πέρασε από την εσωτερική για να πάρει αυτή το ασημένιο με 1:56.34. Η Mu έμεινε τρίτη με 1:56.61.

Ακολούθησαν η Αμερικανίδα Raevyn Rodgers σε 1:57.45 και η Βρετανίδα Jemma Reekie σε 1:57.72, ένα μόλις εκατοστό μπροστά από την Nia Atkins, την τρίτη Αμερικανίδα του τελικού.

Η Τζαμαϊκανή Τracey και η Ουγκαντέζα Nakaayi έκλεισαν την οχτάδα με 1:58.41 και 1:59.18 αντίστοιχα σε έναν από τους ταχύτερους τελικούς όλων των εποχών.

Η νεαρή Yavi στα στιπλ

Ο τρίτος μεγάλος τελικός αποστάσεων της τελευταίας βραδιάς ήταν αυτός των 3.000μ. με φυσικά εμπόδια των γυναικών.

Εκεί, είχαμε μία πιο “καθαρή” κούρσα καθώς από νωρίς μπήκε μπροστά η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Beatrice Chepkoech και αποσπάστηκε με μόνο την 23χρονη Winfred Yavi από το Μπαχρέιν, και καταγωγή από την Κένυα, να την ακολουθεί.

Στο καμπανάκι η Yavi έκανε την επίθεση της και πήρε μία μικρή διαφορά την οποία και μεγάλωσε ως το τέλος για να φτάσει στη μεγάλη νίκη με 8:54.29 και να το πανηγυρίσει έξαλλα.

Δεύτερη έμεινε η Chepkoech σε 8:58.98, ενώ τρίτη ήταν μία ακόμα Κενυάτισσα, η Faith Cherotich με 9:00.69.

Τέταρτη θέση για την Zerfe Wondemagegn από την Αιθιοπία με 9:05.51, ενώ έκπληξη ήταν η πέμπτη θέση της 32χρονης Γαλλίδας Alice Finot με νέο εθνικό ρεκόρ 9:06.15.

Η προηγούμενη Παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Αλβανίδα Luiza Gega έμεινε στην όγδοη θέση με 9:10.27.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρεκόρ συμμετοχών στον 12ο Ημιμαραθώνιο Χίου!
Οι νικητές, τα αποτελέσματα και οι φωτογραφίες
Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σαρώνει τα μετάλλια η ελληνική ομάδα!
Δείτε τα μετάλλια της χώρας μας στη διοργάνωση
12ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης - ZeniΘ - Συνέντευξη τύπου
Έλαμψαν οι πρωταγωνιστές του στην Επίσημη Συνέντευξη Τύπου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο