Victor Kiplangat, ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Μαραθώνιο!

Δείτε τι έγινε στον Μαραθώνιο των ανδρών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου

Share

O 23χρονος Victor Kiplangat από την Ουγκάντα είναι Παγκόσμιος πρωταθλητής στον Μαραθώνιο των ανδρών που έγινε το πρωί της Κυριακής.

Σε έναν αγώνα που ήταν, όπως αναμενόταν, μία άσκηση υπομονής για τους κορυφαίους δρομείς, νικητής ήταν ο πιο ανθεκτικός, με το ρυθμό να ανεβαίνει μόνο μετά το 32ο χλμ. του αγώνα.

O Κiplangat που ήταν σίγουρα μέσα στα φαβορί, αλλά δεν ήταν και το μεγαλύτερο, έτρεξε έξυπνα, ήταν δυνατός στο τέλος κι έφτασε στη μεγάλη νίκη για τον ίδιο και την πατρίδα του με επίδοση 2:08:52.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο ο Iσραηλινός Maru Teferi πετυχαίνοντας μία σπουδαία έκπληξη αφού πρώτα είχε κάνει μία πανέξυπνη τακτικά κούρσα – κι ενώ είχε και μία πτώση κάπου στο 32ο χλμ.. Mάλιστα, πέρασε μόλις λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό τον Αιθίοπα Leul Gebresilase που τερμάτισε τρίτος σε 2:09:19.

Το μεγάλο φαβορί, ο περσινός νικητής Tamirat Tola, έχασε πολύτιμο έδαφος στα τελευταία χιλιόμετρα και τελικά σταμάτησε.

Έτσι, τέταρτος ήταν ο Ramakongoana από το Λεσότο που ανέβηκε εντυπωσιακά στο τέλος με 2:09:57 και νέο προσωπικό ρεκόρ (!), πέμπτος ο Ουγκαντέζος Kissa σε 2:10:22, έκτος ο Αιθίοπας Mengesha σε 2:10:43, έβδομος ο Γάλλος Chahdi σε 2:10:45, όγδοος ο Κενυάτης Kipruto σε 2:10:47, ένατος ο Ηakizzmana σε 2:10:50, ενώ τη δεκάδα έκλεισε ο Ιταλός Danielle Meucci σε 2:11:06.

Στον αγώνα πήραν εκκίνηση 85 δρομείς ενώ υπήρξαν αρκετές εγκαταλείψεις.

Θυμηθείτε τι έγινε στον αγώνα των γυναικών

Αναλυτικά πώς εξελίχθηκε ο αγώνας

Όσο εύκολη κι ευχάριστη να είναι η διαδρομή (4 φορές ένα εντελώς επίπεδο δεκάρι στο κέντρο της πόλης με μεγάλες ευθείες προσταταυμένες από δέντρα και κτίρια και πλατιούς δρόμους) σπάνια θα δεις μία γρήγορη κούρσα όταν πρόκειται για τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αλλά και όταν επικρατεί σχετικά υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Έτσι και εδώ, παρά το πολύ γρήγορο ξεκίνημα του Μογγόλου Ser-Od Bat Ochir που ξεκίνησε αποφασισμένα με ρυθμούς κάτω από 3:00/χλμ., κανείς δεν… ψάρωσε!

Πίσω από τον ριψοκίνδυνο Ασιάτη μαραθωνοδρόμο- που έφτασε να προηγείται και για 150 περίπου μέτρα και πλέον κάποια στιγμή – είχε σχηματιστεί ένα πολυπληθές γκρουπ με όλα τα φαβορί του αγώνα μέσα.

Επιγραμματικά αναφέρουμε φυσικά τον Tamirat Tola, περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή, τους συμπατριώτες του Gebresilase, Getachew και Mengesha, τους Κενυάτες Kiplagat, Belet και Kipruto, τους Ουγκαντέζους Kwemoi, Kiplagat και Kissa, τον Νοτιοαφρικανό Simbu, τον Kifle από την Ερυθραία, τον πολύ επικίνδυνο Ολλανδό Nageyee, τους Ισπανούς Lamdassem και Chakir, ο Hakzimana από την Ρουάντα και μερικούς ακόμα σε μία κοντινή απόσταση 10-15 δευτερολέπτων.

Κάπου στο 10οχλμ. το γκρουπ έπιασε τον Ser-Od Bat Ochir, ο οποίος μάλιστα μετά από λίγο σταμάτησε με κράμπες.

Στην κεφαλή της κούρσας για τα επόμενα χιλιόμετρα είχαμε κάποιες εναλλαγές πότε με τον Κενυάτη Kiplagat, πότε με τον συμπατριώτη του Belet και τους Hakzimana από την Ρουάντα και το υπόλοιπο γκρουπ από 30-40 δρομείς να ακολουθεί, ενώ ο ρυθμός ήταν κοντά στα 3:05/χλμ. και οι δρομείς δεν έχαναν ευκαιρία να δροσιστούν στους σταθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο 18οχλμ. το μεγάλο φαβορί, ο Tamirat Tola, ήταν μόλις στην 22η θέση.

Τα περάσματα

5χλμ.: 14:59 (Bat Ochir) – 15:34 το γκρουπ
10χλμ.: 30:35
15χλμ.: 46:09
20χλμ.: 1:01:36
Ημιμαραθώνιος: 1:05:02

Στον Ημιμαραθώνιο, πέρασμα 1:05:02 με πρώτο τον Hakzimana, είχαν μείνει 30 δρομείς, ενώ η τετράδα της Αιθιοπίας (Tola, Gebresilase, Getachew και Mengesha) είχε αρχίσει να “συσπειρώνεται” και να οργανώνεται για το επόμενο της βήμα, τη στιγμή που ο ρυθμός ανέβηκε για λίγο (2:57 το 19ο χλμ.) αλλά επέστρεψε στο 3:05 συν/πλην.

Στο 30ο χλμ. ακόμα δεν είχαν ξεδιαλύνει τα πράγματα, αν και το πρωτοπόρο γκρουπ απαρτιζόταν από 20 σχεδόν δρομείς, την αιθιοπική τετράδα, δύο Ουγκαντέζους, τους Κενυάτες Kipruto και Kiplagat, τον Γάλλο Frere, τον Ιταλό Chiappinelli κ.ά.

Τα περάσματα

25χλμ.: 1:17:07
30χλμ.: 1:32:21

Λίγο πριν το 30οχλμ. είχαμε τις πρώτες κινήσεις – ήδη το πεντάρι 25-30 πήγε σε 15:09- με τους Αιθίοπες Tola και Gebresilase, τους Ουγκαντέζους Kissa και Kiplangat, τους Κενυάτες Kiplagat και Kipruto, τον Hakzimana από την Ρουάντα, τον Τανζανό Simbu και τον Ιάπωνα Yamashita να ξεφεύγουν.

Mάλιστα στο 32οχλμ. ο Ουγκαντέζος Kissa κάπου μπλέχτηκε – με δική του υπαιτιότητα ξεκάθαρα – με αποτέλεσμα να έχει μία πτώση και να χάσει πολύτιμο έδαφος.

Αυτήν την… αναμπουμπούλα εκμεταλλεύτηκαν ο Tamirat Tola, o συμπατριώτης του Gebresilase και ο Ουγκαντέζος Kiplangat και σχημάτισαν μία πρώτη τριάδα που πήρε μία μικρή διαφορά, ενώ είχαμε και μία ακόμα πτώση πιο πίσω στα νερά για τον Maru Teferi από το Ισραήλ που είχε αρχίσει να ανεβαίνει.

Λίγο πριν το 35οχλμ. Kiplangat και Gebresilase ξέφυγαν κι άλλο, αφήνοντας τον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή, Tamirat Tola, περίπου 30μ. πιο πίσω με το 34οχλμ να πηγαίνει σε 2:49, και τους Kissa και Teferi, τους δύο αθλητές που είχαν πτώση δηλαδή, να ανεβαίνουν και να πλησιάζουν τον Tola.

Ενδεικτικό πως η κούρσα είχε αλλάξει πρόσωπο ήταν πως το πεντάρι από το 30 έως το 35 πήγε σε 14:39 για τους πρωτοπόρους!

Λίγο πριν τον 38οχλμ. η πρώτη δυάδα είχε ξεφύγει κι άλλο με τον Gebresilase (ρεκόρ 2:04:02) να είναι καρφωμένος πίσω από τον Kiplangat (ρεκόρ 2:05:09) και να τον ελέγχει, ενώ οι δύο τους είχαν χτίσει μία διαφορά κοντά στα 20-25 δευτερόλεπτα από τον τρίτο.

Ο Tola που έκανε προσπάθεια να κρατήσει την τρίτη θέση, εκείνη τη στιγμή έβλεπε τον Ισραηλινό Teferi να τον έχει “πιάσει” και μετά από λίγο να τον περνά.

Τελικά, λίγο πριν το 40οχλμ. ο Victor Kiplangat έκανε κίνηση να ξεφύγει και πήρε μερικά μέτρα από τον Leul Gebresilase για να μεγαλώσει τελικά τη διαφορά του – πήγε το 5άρι από 35-40 σε 14:59 – και να φτάσει στη μεγάλη νίκη.

Στο μεταξύ, ανακατατάξεις είχαμε στην τελική ευθεία με τον Teferi να περνά δεύτερος λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό, ενώ και από την τέταρτη θέση άλλαξαν πολλά.

Τα περάσματα

35χλμ.: 1:46:53
40χλμ.: 2:01:52 Kiplangat – 2:0:05 Gebresilase- 2:02:36 Teferi

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6o «Νάουσα Βέρμιο» Trail & 2ο «6 Κορφές»
Δείτε το βίντεο της διοργάνωσης
Ρεκόρ συμμετοχών στον 12ο Ημιμαραθώνιο Χίου!
Οι νικητές, τα αποτελέσματα και οι φωτογραφίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο