1-2 της Αιθιοπίας στον Μαραθώνιο Γυναικών – Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Amane Beriso Shankule

Δείτε τι έγινε στον Μαραθώνιο των γυναικών

Share

Σε μία πολύ όμορφη κι επίπεδη διαδρομή, κάτω όμως από αρκετά υψηλή θερμοκρασία πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί ο Μαραθώνιος των Γυναικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου!

Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Amane Beriso Shankule σε 2:24:23 μετά από μία αργή κούρσα που αποτέλεσε μία… ωδή στην ομαδική τακτική!

Κι αυτό γιατί οι τέσσερις αθλήτριες της αφρικανικής χώρας δούλεψαν σωστά σε όλο τον αγώνα με αποτέλεσμα στο 35οχλμ. να βγουν μόνες μπροστά. Βέβαια στο τέλος είχαμε κάποιες ανακατατάξεις αλλά κι εκπλήξεις, κυρίως από την Μαροκινή Gadandi.

Έτσι, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2022, Gotytom Gebreslase επίσης από την Αιθιοπία σε 2:24:34, ενώ τρίτη ήταν η Μαροκινή Fatima Gadandi σε 2:25:17!

Τέταρτη ήταν η Lonah Salpeter από το Ισραήλ σε 2:25:38, πέμπτη η Yalemzerf Yehalaw από την Αιθιοπία σε 2:26:13, και έκτη η Κενυάτισσα Wanjiru σε 2:26:42.

H Αμερικανίδα Lindsay Flanagan στην ένατη θέση σε 2:27:47 ήταν η πρώτη αθλήτρια που δεν είχε καταγωγή από την αφρικανική ήπειρο (η Salpeter που ήταν τέταρτη αγωνίζεται με το Ισραήλ είναι όμως πρώην Κενυάτισσα) πραγματοποιώντας μία μικρή έκπληξη!

Θα πρέπει να πούμε πως η μεγάλη νικήτρια, Amane Beriso Shankule, βέβαια ήταν η πιο γρήγορη από τις συμμετέχουσες με ατομικό ρεκόρ 2:14:58!

Πώς κύλησε ο αγώνας

O αγώνας ξεκίνησε αρκετά συντηρητικά με σχεδόν όλες τις δρομείς να κινούνται μαζί σε έναν σχετικά αργό ρυθμό.

Σταδιακά σχηματίστηκε ένα πολυπληθές πρώτο γκρουπ στο οποίο βρισκόντουσαν οι τέσσερις δρομείς της Αιθιοπίας (Yehusalaw, Shankule, Gebreslase, Gemechu), οι τρεις Κενυάτισσες (Torotich, Kaptich, Wanjiru), οι τρεις Αμερικανίδες (D’Amato, Flanagan, Sullivan), τρεις αθλήτριες από την Ουγκάντα (Cheptegei, Chesan, Chelangat), η Salpeter από το Ισραήλ, οι αθλήτριες από την Ερυθραία (Weldu, Tesfu, η Γιαπωνέζα Kaseda και η συμπατριώτισσά της Sato και η Rose Chelimo από το Μπαχρέιν κ.ά.

Tα περάσματα του γκρουπ ήταν:
5χλμ.: 17:48
10χλμ.:35:31
15χλμ.: 52:56
20χλμ.: 1:10:35

Ο ρυθμός άρχισε να ανεβαίνει λίγο μετά το 19οχλμ. με τις Αφρικανές, κυρίως, να αλλάζουν ταχύτητα ώστε να “καθαρίσουν” μερικές από το πρώτο γκρουπ.

Στον ημιμαραθώνιο (1:14:29) 25 αθλήτριες ήταν μαζί με την Keira D’Amato να έχει τεθεί επικεφαλής, ενώ η Chelimo από το Μπαχρέιν, ένα από τα φαβορί, εγκατέλειψε.

Λίγο αργότερα, κάπου στο 23ο με το 24ο χλμ., η Wanjiru από την Κένυα έκανε μία μικρή κίνηση, σπάζοντας ουσιαστικά το πρώτο γκρουπ στα δύο. Μπροστά έμειναν μαζί της η Lornah Salpeter, η Κενυάτισσα Kaptich, oι τέσσερις δρομείς της Αιθιοπίας, η Cheptegei από την Ουγκάντα, η Γιαπωνέζα Kasada, η Gardadi από το Μαρόκο, οι Αμερικανίδες D’Amato και Flanagan κ.ά.

Στο 26οχλμ. μόλις δέκα αθλήτριες είχαν μείνει μπροστά, έχοντας μία μικρή διαφορά 10-15 δευτερολέπτων από το δεύτερο, ουσιαστικά, γκρουπ. Ο λόγος για τις Salpeter, τις Wanjiru και Kaptich από την Κένυα, την Μαροκινή Gardadi, η Kejeta από την Γερμανία, η Weldu από την Ερυθραία και τις τέσσερις Αιθιοπέζες, ενώ λίγο πιο πίσω ήταν η Cheptegei από την Ουγκάντα.

Το πέρασμα στα 30χλμ. ήταν 1:44:26 με την Lorna Salpeter να έχει μπει μπροστά και το ρυθμό πλέον να έχει γίνει αρκετά απαιτητικός, κάτω από 3:20/χλμ. και τις Kejeta και Cheptegei να χάνουν επαφή με το πρώτο γκρουπ.

Aπό εκεί κι έπειτα ο ρυθμός ανέβηκε κι άλλο και ήταν στην πραγματικότητα μία μάχη αλληλοεξόντωσης, ανάμεσα στις τέσσερις Αιθιοπέζες, Yehusalaw, Amane Beriso Shankule, Gebreslase, Gemechu, την Κενυάτισσα Wanjiru και την Salpeter από το Ισραήλ.

Μετά το 34οχλμ. περίπου οι αθλήτριες της Αιθιοπίας έκαναν την κίνησή τους, την οποία προφανώς είχαν προσχεδιάσει, και πήραν απόσταση από τις υπόλοιπες, ωστόσο, μία από αυτές, η Gemechu λίγο μετά εγκατέλειψε.

Έτσι, έμειναν μπροστά η περσινή νικήτρια στο Γιουτζίν Gebreslase, η Amane Beriso Shankule, η πιο γρήγορη από τις συμμετέχουσες με ρεκόρ 2:14:58, και η Υalemzerf Yehalaw, αθλήτρια με ρεκόρ 2:17:23.

Η κούρσα είχε πάρει έναν τρελό ρυθμό, σκεφτείτε ότι το 5άρι από τα 30χλμ. στα 35χλμ. πήγε σε 16:09!

Η Amane Beriso Shankule έδειχνε να έχει πολλές δυνάμεις και ρίσκαρε να ξεφύγει κι άλλο με τις τρεις αθλήτριες (κατά σειρά Shankule, Yelahaw, Gebreslase) να έχουν μεταξύ τους μία διαφορά 30μ. στο 37οχλμ.

2:16:50 ήταν το πέρασμα της Amane Beriso Shankule στα 40χλμ. με την Gebreslase να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση περίπου 25 δευτερόλεπτα πίσω, ενώ η Yehalaw ήταν ακόμα 20 περίπου πιο πίσω χάνοντας λίγο έδαφος.

Ωστόσο, η Μαροκινή Gardadi που ανέβαινε συνεχώς κατάφερε να περάσει τρίτη στο 40ο χλμ. περνώντας την Yehalaw που είχε αρχίσει να καταρρέει.

Τελικά η Amane Beriso Shankule δεν αντιμετώπισε πρόβλημα μέχρι το τέλος, η Gebreslase τερμάτισε μετά από λίγο μειώνοντας βέβαια τη διαφορά, ενώ η Μαροκινή κατάφερε να φέρει το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα της σε Μαραθώνιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Συνολικά τερμάτισαν 65 αθλήτριες.

Τα αποτελέσματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαραθώνιος Ηπείρου «Βασιλιάς Πύρρος»
Ανακοίνωση διεξαγωγής αγώνα
Χρονιά… ενηλικίωσης το 2024 για το Ioannina Lake Run
Την Δευτέρα 9/09 ολοκληρώνονται οι εγγραφές
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 7-8 Σεπτεμβρίου
Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο