Αθλητής της χρονιάς ο Eliud Kipchoge

Ακόμα μία διάκριση για τον Kipchoge,

Share

Όπως ήταν, λίγο πολύ, αναμενόμενο, ο Eliud Kipchoge αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς για το 2019 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, που πλέον ονομάζεται World Athletics, στο ετήσιο γκαλά που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στο Μονακό.

Ο Kipchoge ψηφίστηκε ως ο καλύτερος αθλητής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως, λόγω της εμφάνισής του στον Μαραθώνιο του Λονδίνου την άνοιξη όπου επικράτησε με 2:02:37 και νέο, μεγάλο ρεκόρ διοργάνωσης. Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το 1:59:40 που σημείωσε στο περιβόητο INEOS Challenge, αν και δεν πρόκειται για κάποια επίσημη διοργάνωση.

Αθλήτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Dalilah Muhammad, η οποία στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. με εμπόδια με 52.16. Στην ίδια διοργάνωση πήρε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο με την ομάδα της χώρας της στη σκυταλοδρομία 4×400μ.

Η Dalilah Muhammad

Ο κόσμος των μεγάλων αποστάσεων αποκόμισε κι άλλες διακρίσεις καθώς ο 19χρονος Αιθίοπας Selemon Barega ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ανερχόμενος αθλητής της χρονιάς, ενώ ο Ιρλανδός προπονητής δεκάδων πρωταθλητών των μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων, Colm O’Connell  βραβεύτηκε για τα προπονητικά του κατορθώματα. Επιπλέον, η σπουδαία δρομέας του παρελθόντος Derartu Tulu ψηφίστηκε ως γυναίκα της χρονιάς για την προσφορά της στον κλασικό αθλητισμό ως πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας της.

Τέλος, ο δρομέας από τη Γουινέα, Braima Suncar Dado πήρε το βραβείο Fair Play καθώς στον προκριματικό γύρο των 5.000μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα σταμάτησε την προσπάθειά του για να βοηθήσει τον συναθλητή του Jonathan Busby που είχε καταρρεύσει.

Θυμηθείτε το περιστατικό