Οι τρεις φάσεις ενός δρομικού τραυματισμού

Αντιμετωπίστε σωστά κι έγκαιρα έναν τραυματισμό

Share

Ένας τραυματισμός, όσο σοβαρός ή επιπόλαιος κι αν είναι, πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται σωστά. Και η σωστή αντιμετώπιση δεν είναι μόνο να πάμε στο γιατρό ή να βάλουμε από μόνοι μας λίγο πάγο, αλλά είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία.

Συγκεκριμένα είναι μια διαδικασία τριών σταδίων και ταχυτήτων που αν ακολουθηθούν σωστά τότε θα επιφέρουν καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ακόμα πιο υγιείς και δυνατοί στην αγαπημένη μας δραστηριότητα.

1η φάση Διάγνωση

Βιαστείτε

Το πρώτο κομμάτι για να απαλλαγείτε από έναν τραυματισμό είναι φυσικά να τον καταλάβετε. Μια σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να φέρει τη λύση στο πρόβλημα πολύ νωρίτερα από ότι ίσως πιστεύετε.

Η άμεση επίσκεψη σε έναν ειδικό (γιατρό, φυσικοθεραπευτή κλπ) είναι αυτό που πρέπει να κάνετε. Αποφύγετε τις λύσεις ανάγκης και τις συμβουλές από γνωστούς και φίλους.

Παρόλα αυτά σε κάποιους πιο «κλασικούς» τραυματισμούς (αχίλλειος, θλάση κλπ) μια πρώτη αξιολόγηση μπορεί να γίνει κι από εσάς τους ίδιους. Αποφύγετε όμως να προχωρήσετε μόνοι και στην αποκατάσταση τους.

2η φάση Αντιμετώπιση

Συνεργαστείτε

Δεν είναι μόνο ο γιατρός που «δουλεύει» για να ξεπεράσετε έναν τραυματισμό. Η αντιμετώπιση ενός ήδη υπάρχοντος τραυματισμού απαιτεί πολλές φορές δουλειά και από εσάς τους ίδιους. Επιθέματα ζεστά και κρύα θα πρέπει πάντα να είναι στην πρώτη γραμμή μέσα στο σπίτι. Καλό θα είναι επίσης, να υπάρχουν και ορισμένα αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά χάπια. Μην ξεχνάτε βέβαια, ότι θα πρέπει να τα παίρνετε μόνο μετά την προτροπή του γιατρού σας. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τις κρέμες όλων των τύπων, κρυοθεραπευτικές, θερμαντικές, αντιφλεγμονώδεις που μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τέλος, όσο ατίθασοι κι αν είστε, ακούτε πάντα αυτά που σας συμβουλεύουν και σας προτρέπουν οι ειδικοί, και μην κάνετε του… κεφαλιού σας.

3η φάση Αποκατάσταση – πρόληψη

Δυναμώστε

Το τρίτο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση, αλλά και τις διαδικασίες για την πρόληψη ενός πιθανού νέου τραυματσιμου.

Είναι γνωστό πως μετά από εναν τραυματισμό είμαστε πιο εύαλωτοι για έναν επόμενο για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιστροφή στις αθλητικές μας δραστηριότητες.
Αφού, λοιπόν, ξεπεράσετε τον τραυματισμό θα πρέπει πριν μπείτε και πάλι για τα καλά στο «πρόγραμμα» να κάνετε τα εξής. Φροντίστε με τις κατάλληλες ασκήσεις να επαναφέρετε την τραυματισμένη περιοχή (ειδικά σε περιπτώσεις μυών και τενόντων) στα προηγούμενα της επίπεδα, τόσο σε θέμα δύναμης, όσο και ελαστικότητας.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα και να κυνηγήσετε τους στόχους που είχατε θέσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην αγκαλιά του Μορφέα
Ο ιατρός Νίκος Μαρκέας μας μαθαίνει πώς να κοιμόμαστε σωστά για γρηγορότερη και καλύτερη ξεκούραση.
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συμβουλεύει
Σπάστε τον πάγο
Αντιμετωπίστε τους τραυματισμούς με τη βοήθεια του πάγου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο