Δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Τρέχετε πολλά χιλιόμετρα την εβδομάδα; Δείτε σε ποια σημεία πρέπει να δώσετε προσοχή

Share

Η έννοια του όρου «δρομέας» περιλαμβάνει, γενικότερα, όλους όσοι επιλέγουν το τρέξιμο για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση ή απλά το απολαμβάνουν ως την αγαπημένη τους αθλητική δραστηριότητα. Οι δρομείς μπορούν να διαχωριστούν ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια της προπόνησής τους αλλά και την απόσταση που διανύουν ή τους αγώνες που επιλέγουν να τρέξουν, σε επιμέρους κατηγορίες, καθώς οι επιλογές τους στο τρέξιμο διαφοροποιούν τις ανάγκες τους αλλά και τις απαιτήσεις που έχει το σώμα τους για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους.
Μία από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες είναι αυτή των δρομέων μεγάλων αποστάσεων καθώς για την ολοκλήρωση του προπονητικού προγράμματος, αλλά και την επίτευξη του δρομικού τους στόχου, απαιτείται μεγαλύτερη πειθαρχία, προσήλωση, σωματική αντοχή αλλά και ψυχολογική ετοιμότητα για τη σωστή διαχείριση σε οτιδήποτε τους συμβεί.
Ας δούμε τους κυριότερους κινδύνους και με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να τους αντιμετωπίσει:

Κεφάλαιο τραυματισμοί
Αποτελούν αναμφισβήτητα τον εφιάλτη των δρομέων, αφού μας κρατά μακριά από την αγαπημένη μας δραστηριότητα, μειώνει τις επιδόσεις μας, ενώ πολλές φορές, προκαλούν σωματικό πόνο αλλά και περιορισμό στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι τραυματισμοί των δρομέων προέρχονται κυρίως από την απότομη αύξηση της έντασης ή του όγκου της προπόνησης, από κακές συνήθειες αλλά και από ελλιπή εκγύμναση, ενώ συναντώνται συχνότερα στο μυοσκελετικό σύστημα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των τραυματισμών είναι φυσικά η πρόληψη.
Τι όμως περιλαμβάνει; Εκτός από έναν προσεκτικό σχεδιασμό στην προπόνηση και στην αύξηση του φορτίου της, είναι σημαντικό για τους δρομείς να υιοθετήσουν μερικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους που θα αποφορτίζουν το σώμα από την κόπωση. Ένα σωστά εκτελεσμένο πρόγραμμα με διατάσεις στο τέλος κάθε προπόνησης κι ένα γεύμα αποκατάστασης αλλά και λίγα λεπτά παγοθεραπείας, μετά τις πιο απαιτητικές προπονήσεις, αποτελούν μία σημαντική ασπίδα προστασίας και είναι καλό να ενταχθούν στο πρόγραμμα ως μέρος της προπόνησης.

Προσοχή στους δρόμους
Η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα, όμως πολλές φορές το πάθος για την προπόνηση, οι απρόσεχτοι οδηγοί αλλά και διάφορες κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, όσων επιλέγουν τον δρόμο για τις προπονήσεις τους, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Για να αποφεύγονται, λοιπόν, δυσάρεστες καταστάσεις καλό είναι να λαμβάνονται μερικοί «κανόνες ασφαλείας» για το τρέξιμο στον δρόμο.
Πρώτος και βασικότερος είναι ότι το τρέξιμο θα πρέπει να γίνεται πάντα στο πεζοδρόμιο. Όταν, ωστόσο, οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και αναγκαστικά πρέπει να γίνει στον δρόμο, τότε καλό είναι να επιλέγεται η αριστερή πλευρά, δηλαδή, αυτή όπου τα αυτοκίνητα έρχονται από την αντίθετη πλευρά, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή τόσο από τους οδηγούς όσο και από τους δρομείς. Ακόμα, καλό είναι να επιλέγονται ρούχα και παπούτσια σε έντονα χρώματα ή/και με ανακλαστήρες, ώστε οι δρομείς να γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Και φυσικά, να αποφεύγεται η παράλληλη χρήση ακουστικών για μουσική ή κινητό τηλεφώνο αφού τα μάτια αλλά και τα αυτιά του δρομέα πρέπει να είναι 14!

Οι επιπτώσεις του ήλιου δεν έχουν εποχή
Είναι πολλοί δρομείς που δεν θεωρούν αναγκαία την αντηλιακή προστασία και ότι αυτή δεν έχει άμεση σχέση με το τρέξιμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η ανάγκη προφύλαξης από την αντηλιακή προστασία συνδέεται μόνο με τα θαλάσσια αθλήματα και τελειώνει όταν φεύγουν από την παραλία.
Σύμφωνα με την αποκλειστική μελέτη της IPSOS για τη La RochePosay που πραγματοποιήθηκε σε 23 χώρες σε όλον τον κόσμο έδειξε ότι αν και 8 στους 10 ανθρώπους προστατεύονται από τον ήλιο, 4 στους 10 δεν το κάνουν μετά το τέλος των διακοπών τους.
Φυσικά, κάτι τέτοιο, είναι από τα σημαντικότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων καθώς λόγω των προπονήσεων μεγαλύτερης διάρκειας που έχει είναι περισσότερη ώρα εκτεθειμένος στην ηλιακή ακτινοβολία και, συνεπώς, πιο ευάλωτος από τις άσχημες συνέπειές.
Γιατί δεν είναι μόνο οι αρνητικές συνέπειες που φαίνονται άμεσα, όπως οι δερματικές ενοχλήσεις ή και τα εγκαύματα που προκαλούνται από την έκθεση σε αυτήν, και που θεωρείται ότι θα περάσουν σε μερικές μέρες. Είναι το ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλικιακής ακτινοβολίας δρουν αθροιστικά και μπορεί να προκαλέσουν από σημαντικές βλάβες στο δέρμα οδηγώντας το σε πρόωρη γήρανση, αλλά και καρκίνο του δέρματος.
Δυστυχώς ένας δρομέας δεν είναι προστατευμένος ούτε τις συννεφιασμένες ημέρες, με μέρος της ακτινοβολίας να περνά ανάλογα με την πυκνότητα των νεφών (με το ποσοστό να κυμαίνεται από 20-70%). Μεγάλη σημασία παίζει και το περιβάλλον που κινείται κάποιος καθώς πολλές επιφάνειες αντανακλούν την ηλικιακή ακτινοβολία με ποσοστά από 3% (γρασίδι) έως και 85% (χιόνι) αλλά και το υψόμετρο (όσο πιο μεγάλο είναι τόσο μεγαλύτερη έκθεση έχουμε). 
Στο πλευρό των δρομέων βρίσκονται τα Δερματολογικά Εργαστήρια La RochePosay που όχι μόνο μας ενημερώνουν για τους κίνδυνους της ηλιακής ακτινοβολίας μέσο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης Σώσε το δέρμα σου (www.saveyourskin.gr) αλλά μας μαθαίνει πώς να προστατέψουμε το δέρμα μας προτείνοντάς μας ποια χαρακτηριστικά να αναζητήσουμε στην αντηλιακή μας φροντίδας για να ταιριάξει στις αθλητικές μας δραστηριότητες. Ιδανική αντηλιακή προστασία για τους δρομείς από τη La RochePosay είναι το Anthelios XL SPF 50+ Fluid Ultra-Light που η ανάλαφρη υφή του και η πολύ υψηλή προστασία που προσφέρει το κάνουν ιδανικό για χρήση από κάθε δρομέα καθώς μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και όσο συχνά θέλουμε.

«Συνήθιζα πάντοτε να τρέχω τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός, με αποτέλεσμα να είμαι συστηματικά εκτεθειμένος στην ακτινοβολία του. Όταν επισκέφθηκα τον δερματολόγο για να εξετάσει την κατάσταση του δέρματός μου, του εξέθεσα την ανησυχία μου για την προστασία της υγείας μου. Αυτός μου εξήγησε κάποιους απλούς κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζω καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όχι μόνο το καλοκαίρι, που πολλοί γνωρίζουμε αλλά πολλές φορές δεν εφαρμόζουμε, όπως την αποφυγή έκθεσης στην ηλικιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες, την εφαρμογή αντηλιακού με σταθερά φίλτρα και την ανάγκη της εφαρμογής του κάθε δύο ώρες, τη χρήση καπέλου και γυαλιών κ.ά. Από τότε έβαλα τους κανόνες αυτούς στην καθημερινή μου ρουτίνας ώστε να είμαι πάντα προστατευμένος και να αποφύγω δυσάρεστα αποτελέσματα» μας εξηγεί ο Πρωταθλητής Μεσαίων Αποστάσεων και Υπεύθυνος Σύνταξης του Runner Magazine, Βασίλης Παπαϊωάνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τενοντίτιδες των δρομέων
Γιατί επιμένουν παρά τη θεραπεία;
Σπάστε τον πάγο
Αντιμετωπίστε τους τραυματισμούς με τη βοήθεια του πάγου
Δρομικοί τραυματισμοί: Το πόδι της χήνας
Ή αλλιώς «Ορογονοθυλακίτιδα του χηνείου ποδός»
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο