Ώρα για σνακ

Τα καλύτερα καλοκαιρινά μίνι γεύματα για δρομείς

Share

Τα ενδιάμεσα σνακ είναι το μικρό μυστικό για μία επιτυχημένη και σωστή διατροφή για τους αθλητές και όχι μόνο. Η Αθλητική διατροφολόγος Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας παρουσιάζει μερικές έξυπνες, εύκολες και φυσικά υγιεινές επιλογές για μέγιστη απόδοση, αποκατάσταση αλλά και γεύση.

Ακόμη και όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος, είναι εύκολο να φτιάξετε υγιεινά σνακ πριν από το τρέξιμο καθώς η κατανάλωση ενός τονωτικού μίνι γεύματος πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά πριν από την προπόνηση είναι σημαντική για την απόδοση. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι να γνωρίζετε τι και πόσο να τρώτε, κάτι που εν μέρει εξαρτάται από το πόσο καιρό τρέχετε και την ώρα της ημέρας που επιλέγετε. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι δρομείς διαπιστώνουν καλύτερες επιδόσεις με σνακ που έχουν βάση τους υδατάνθρακες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνοντας λίγη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσετε την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή καθώς μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, αφού διασπώνται πιο αργά στο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, μην μπείτε στον πειρασμό να πέσετε με τα μούτρα σε γλυκά ή κέικ όπως επιστρέφετε από τη δουλειά. Αυτές οι επιλογές υψηλής θερμιδικής αξίας είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και θα προσφέρουν ελάχιστα στο σώμα σας όσον αφορά στις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας. Αντ’ αυτού, δείτε τα σνακ σας όχι μόνο σαν μέσο για την τροφοδότηση του τρεξίματός σας, αλλά επίσης και για τις πρόσθετες θρεπτικές ουσίες που δεν λαμβάνετε από τα γεύματά σας.

Για να κόψετε την πείνα σας πριν το τρέξιμο, στοχεύστε να τρώτε 30 με 60 λεπτά πριν. Η μερίδα σας θα πρέπει να είναι μικρή, καθώς πρόκειται για 200 με 300 θερμίδες. Ωστόσο, αν πρόκειται για μεγάλης διάρκειας προπονήσεις, μπορεί να χρειαστεί να φάτε κάτι πιο ουσιαστικό περίπου δύο ώρες πριν. Ακολουθούν μερικές υγιεινές προτάσεις για την παροχή των καυσίμων που χρειάζεται το σώμα σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Beetroot hummus
Χούμους παντζαριού με ρεβίθια και πορτοκάλι
Tuna sandwich
Μία γευστική, αλλά ελαφριά εκδοχή ενός αγαπημένου σνακ
Βaked apple
Ψητά μήλα με δροσερή κρέμα γιαουρτιού , βρώμη και αποξηραμένους καρπούς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο