Fat but fit? Κι όμως γίνεται!

Μία πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει τη θεωρία που θέλει τους υπέρβαρους που γυμνάζονται να είναι πιο υγιείς από τους αδύνατους αγύμναστους

Share

Μία ακόμα μελέτη επισημαίνει τα οφέλη της άσκησης στην υγεία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι ερευνητές από το Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας συμπέραναν πως δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει παραπανίσια κιλά, καθώς το ζητούμενο είναι να ασκείται συστηματικά.

Πιο συγκεκριμένη η μελέτη έβγαλε το συμπέρασμα πως οι παχύσαρκοι που έχουν καλή φυσική κατάσταση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της άσκησης σε σχέση με ανθρώπους που, ενώ δεν ήταν υπέρβαροι, δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 2.300 ανθρώπους, τους οποίους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη αποτελείτο από αδύνατους με καλή φυσική κατάσταση, η δεύτερη από αδύνατους χωρίς καλή φυσική κατάσταση, η τρίτη από παχύσαρκους επίσης χωρίς καλή φυσική κατάσταση και η τέταρτη με παχύσαρκους με καλή φυσική κατάσταση (το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης προσδιορίστηκε από υπομέγιστα αερόβια τεστ σε διάδρομο).

Αναλύοντας τα δεδομένα που σχετίζονταν με τη φυσική τους κατάσταση και την υγεία τους διαπίστωσαν ότι αυτοί της τέταρτης κατηγορίας είχαν χαμηλότερες τιμές καρδιακής συχνότητας στην ηρεμία, αλλά και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία (υψηλότερο τελοδιαστολικό όγκο αριστερής κοιλιας). Επιπλέον εμφάνιζαν χαμηλότερες τιμές υποδόριου λίπους.

Δείτε εδώ συμβουλές για υπέρβαρους δρομείς

Εξαιρετικά σημαντικό για όσους έχουν παραπανίσιο βάρος είναι να κατανοήσουν, εκτός από το ότι θα πρέπει να γυμνάζονται, είναι να το κάνουν σωστά ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικών, αλλά και να μην εγκαταλείπουν πρόωρα την προσπάθειά τους, ιδιαίτερα όταν βλέπουν πως δεν χάνουν το επιθυμητό βάρος. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση τα οφέλη για την υγεία τους από την άσκηση είναι σημαντικά και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους αλλά και να αυξήσουν τα χρόνια τους!

Η έρευνα: Phenotyping Fat but Fit: Insights From Cardiac Structure and Adiposity Imaging in the Dallas Heart Study

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Runner's Anatomy: Οι μύες των δρομέων
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μυϊκό σύστημα των δρομέων. Ποιοι είναι οι κυριότεροι μύες των ποδιών και του σώματος;
Γιουβετσάκι με ταχίνι, τόνο &  σταφίδες
Ένα πλούσιο πιάτο ζυμαρικών για μαραθωνοδρόμους
Asparagus velute
Σπαραγγόσουπα με κουρκουμά και γαρίδες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο