Το αλάτι στο μικροσκόπιο

Αλήθειες και ψέματα για το αλάτι

Share

Υπάρχουν εκείνοι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, υπάρχουν κι αυτοί που το αποφεύγουν συστηματικά. Για άλλους προσδίδει στο φαγητό κάτι… μαγικό, για μερικούς είναι απλά αδιάφορο και για ορισμένους επικίνδυνο. Τελικά, ποιες αλήθειες και ποια ψέματα κρύβονται πίσω από το αλάτι;

Είναι επικίνδυνο για την υγεία, καθώς αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό (πάνω από 90%) από χλωριούχο νάτριο

Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο συστατικό που ελέγχει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Συνεπώς, όταν λαμβάνεται στη σωστή ποσότητα, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά απαραίτητο!

Δεν τρώω πολύ αλάτι άρα χρειάζεται να αναπληρώσω το νάτριο που χάνω

Σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι πάνω από το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αλατιού προερχόταν από άλλες, κατεργασμένες τροφές.

Το αλάτι υπάρχει μόνο στα τρόφιμα

Όχι. Υπάρχουν για παράδειγμα αρκετά φάρμακα που περιέχουν αλάτι (κυρίως νάτριο) γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά τις περιεκτικότητες των φαρμάκων σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποια αγωγή.

Στην Αρχαία Ελλάδα το αλάτι ήταν σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης.

Η αποφυγή προσθήκης αλατιού στο φαγητό δεν σημαίνει πως δεν λαμβάνουμε αλάτι

Ακριβώς. Κι αυτό γιατί το αλάτι βρίσκεται σε δεκάδες άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα τυριά, τα παστά, το κοτόπουλο και τα πουλερικά, αλλά και το ψωμί.

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα λήψης νατρίου την ημέρα;

Η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολόγων συστήνει να καταναλώνουμε λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στα 2/3 του κουταλιού του γλυκού. Βέβαια, σε αθλητές και συστηματικά ασκούμενους η συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη (αν δεν υπάρχει διαφορετική οδηγία από γιατρό).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενθύμια Μαραθωνίου...
Πόνοι, ενοχλήσεις και άλλα… ενθύμια από τον Μαραθώνιο που τερμάτισες
Beef & beans
Μοσχαράκι ραγού με κουνουπίδι & μαυρομάτικα φασόλια
Ψυχολογική προετοιμασία μαραθωνίου
Γιατί η προετοιμασία πριν από έναν αγώνα δεν είναι μόνο η προπόνηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο