Θέτοντας στόχους

Το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία κάθε δρομέα

Share

Λίγο πριν την αγωνιστική δράση της νέας σεζόν θα πρέπει να σχεδιάσετε με ηρεμία το προπονητικό σας πλάνο. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσετε ποιος ή ποιοι θα είναι οι στόχοι σας. Η αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού μας βοηθά να κατανοήσουμε την αξία τους, όχι μόνο στην απόδοση, αλλά και σε ολόκληρη τη διαδικασία της προπόνησης και της ασχολίας μας με το τρέξιμο, ενώ μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να τους επιλέξουμε!

Θέστε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους
Οι αόριστοι και μη μετρήσιμοι στόχοι δημιουργούν κλίμα αμφιβολίας και εύκολης εγκατάλειψης της προσπάθειας του αθλητή. Η βελτίωση και η ανατροφοδότηση που πρέπει να παίρνει ο αθλητής προκειμένου να συνεχίζει με την ίδια ένταση και πάθος την προσπάθεια του πρέπει να αποδεικνύεται.

Θέστε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους
Μην υπερβάλλετε στις προσδοκίες των στόχων αλλά ούτε και να βάζετε στόχους χαμηλότερους των ικανοτήτων σας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει και θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Θέστε βραχυχρόνιους αλλά και μακροχρόνιους στόχους
Οι στόχοι πρέπει να είναι καθημερινοί, εβδομαδιαίοι, μηνιαίοι και ετήσιοι. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να αναπροσαρμοστούν, να αξιολογηθούν και να επανακαθοριστούν σε περίπτωση μη επίτευξης τους προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Θέστε στόχους απόδοσης αλλά και αγώνων
Οι στόχοι πρέπει να αφορούν και την προσωπική μας βελτίωση αλλά και το αποτέλεσμα του αγώνα. Τις περισσότερες φορές αυτά είναι κομμάτια άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Θέστε θετικούς και όχι αρνητικούς στόχους
Είναι καλύτερο να σκέφτεστε «τι πρέπει να κάνετε σωστά» και όχι «τι δεν πρέπει να κάνετε». Εστιάστε στο θετικό κομμάτι της προσπάθειάς σας και βάλτε στόχους θετικούς και όχι αρνητικούς

Θέστε ημερομηνίες
Καταγράψτε με συγκεκριμένες ημερομηνίες τους στόχους σας.
Αυτό θα σας βοηθήσει στο να ελέγχετε με απόλυτη ακρίβεια την επίτευξη τους

Αναγνωρίστε τις σωστές στρατηγικές
Η επιτυχημένη διαδικασία και πορεία προς την επίτευξη των στόχων σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βοηθητικό πρωτόκολλο που θα μπορείτε να ακολουθήσετε για το πώς θα δουλέψετε την επόμενη φορά προκειμένου να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεσμευτείτε, επανακαθορίστε, και επαναξιολογήστε
Οι στόχοι τοποθετούνται για να επιτευχθούν. Όσο δύσκολοι και αν φαίνονται κάποιες φορές σε μακροχρόνιο επίπεδο οφείλετε να δεσμευτείτε σε αυτούς και να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να τους καταφέρετε.

Δημοσίευση στο Runner νο. 83, της Φρόσως Πατσού, MSc, Ψυχολόγου – Αθλητικού Ψυχολόγου, Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε να πάω στον ειδικό;
5 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε πρέπει να πας στο γιατρό/ φυσικοθεραπευτή
Οσφυαλγία: ο εφιάλτης του σύγχρονου ανθρώπου
Η οσφυαλγία ήταν και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί έστω και μία φορά στη ζωή τους, την πλειοψηφία, όχι μόνο των δρομέων αλλά ολόκληρου του πληθυσμού. Ο Νίκος Μαρκέας, Χειρουργός Ορθοπεδικός αλλά και δρομέας, μας εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε τους πόνους στη μέση ενώ μας αναλύει τα μέσα αντιμετώπισης μετά την εμφάνισή της.
Σοκάρουν τα στοιχεία για την παχυσαρκία στην Ελλάδα!
Πολύ ανησυχητικά δεδομένα από την μελέτη του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις”
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο