Τα 5 σημεία ελέγχου

Οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε πριν από την επόμενη προετοιμασία σας

Share

Λίγο πριν ξεκινήσετε τις προπονήσεις για τους αγώνες της νέας σεζόν είναι η σωστή στιγμή για να διαπιστώσετε το αξιόμαχο του οργανισμού σας με τις εξετάσεις που ακολουθούν:

Εξετάσεις αίματος
Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε την κατάσταση του αίματός σας έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν  όλα είναι καλά. Αν πάλι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε θα έχετε το χρόνο να το διορθώσετε – πάντα με τη συμβουλή του προσωπικού σας ιατρού. Οι σημαντικότεροι δείκτες που θα πρέπει να  ελέγξετε είναι ο Αιματοκρίτης, η Αιμοσφαιρίνη, η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών, ο Σίδηρος και η Φερριτίνη Ορού, το Φυλλικό Οξύ, η Βιταμίνη Β12 κ.ά.

Οδοντιατρικός έλεγχος
Η στοματική υγιεινή μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με την αθλητική απόδοση, ωστόσο, όταν κάτι δεν πάει καλά επηρεάζει όλες μας τις δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό είναι μία καλή περίοδος να λύσετε τα όποια προβλήματα, ή έστω να περάσετε έναν τυπικό έλεγχο. Κι αυτό γιατί αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα εν μέσω της προετοιμασίας σας τότε είναι πιθανό να την… τινάξει στον αέρα!

Ιατρικός – Καρδιολογικός έλεγχος
Το έχουμε γράψει αρκετές φορές και δεν θα σταματάμε να το κάνουμε. Είναι απαραίτητο να περάσετε από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο ώστε να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σας σύστημα δεν εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα.

Έλεγχος πελμάτων
Βεβαιωθείτε ότι τα πέλματά σας είναι υγιή και δεν έχουν επηρεαστεί από κάποιες από τις καλοκαιρινές συνήθειες που συχνά τα καταπονούν. Φροντίστε κάλους, ερεθισμούς και μύκητες ώστε να μην έχετε ενοχλήσεις στις προπονήσεις σας που, ακόμα κι αν δεν σας αναγκάσουν να τις σταματήσετε, μπορούν να αλλάξουν το πάτημά σας θέτοντάς σας σε κίνδυνο τραυματισμού. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στην υγεία των νυχιών σας καθώς με την καταπόνηση που δέχονται από την πίεση των στενών παπουτσιών εμφανίζεται «το φαινόμενο των μαύρων νυχιών», κάτι που αν δεν το προσέξετε έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει από έντονο πόνο έως και αποκόλληση.

Μυοσκελετικός έλεγχος
Μπορεί να αισθάνεστε ξεκούραστοι, όμως είναι καλό να επιβεβαιώσετε ότι το μυϊκό αλλά και το σκελετικό σας σύστημα είναι σε θέση να ξεκινήσουν μία προετοιμασία. Επισκεφθείτε, λοιπόν, έναν ειδικό (φυσικοθεραπευτή, ορθοπαιδικό, χειροπράκτη κλπ.) που θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση των αρθρώσεών και των μυών σας και να σας δώσει το ΟΚ για να ξεκινήσετε!

Δημοσίευση στο Runner 114 στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προπόνηση κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα;
Μία νέα έρευνα προσπάθησε να δώσει απάντηση
Αρρυθμίες και άθληση
Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την εμφάνισή τους
Πέτυχε τον στόχο σου: Νιώσε καλύτερα
Γιατί η άσκηση και το τρέξιμο μπορούν να αποτελέσουν σταθερή πηγή ευεξίας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο