Κάντε τον αγώνα προπόνηση

Τρέξτε αγώνες διαφορετικών αποστάσεων για να προετοιμαστείτε καλύτερα

Share

Είναι μία περίοδος που οι αγώνες στο αγωνιστικό καλεντάρι είναι πολλοί και… προκαλούν για συμμετοχή! Αν, λοιπόν, έχετε έναν ξεκάθαρο αγωνιστικό στόχο, μπορείτε να τους «εκμεταλλευτείτε» τρέχοντας αντί για προπόνηση σε μία διαφορετική ή στην ίδια απόσταση, σε έναν ή και περισσότερους. Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά την πρότασή μας για τις αποστάσεις που πρέπει να επιλέξετε και πότε σε σχέση με τον αγώνα-στόχο που έχετε θέσει. 

5 χλμ.

Αν ο στόχος σας είναι τα 5χλμ. τότε οι επιλογές σας είναι συγκεκριμένες. Μπορείτε, λοιπόν, να τρέξετε 1-2 αγώνες της ίδιας απόστασης κατά την περίοδο της προετοιμασίας σας, ακολουθώντας είτε τον επιδιωκόμενο αγωνιστικό ρυθμό, είτε έναν πιο αργό κατά 5’’-10’’/χλμ.

Στην πρώτη περίπτωση θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο ρυθμό που στοχεύετε, ενώ στη δεύτερη θα κάνετε μία πολύ καλή προπόνηση, βελτιώνοντας παραμέτρους που είναι πολύ χρήσιμες για τη συγκεκριμένη απόσταση.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κατεβείτε σε αγώνες 10χλμ., εκτελώντας ουσιαστικά μία προπόνηση τύπου «Tempo Run», τρέχοντας δηλαδή κοντά σε αυτό που οι προπονητές αποτελούν κατώφλι ή κάποιοι άλλοι critical speed. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία πολύ καλή προπόνηση πριν από έναν αγώνα 5χλμ., ενώ θα σας ωφελούσε και ψυχολογικά, αφού η μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα των 10χλμ. θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και θα κάνει τα 5χλμ. να φανούν λίγα!    

Προτεινόμενες
αποστάσεις για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
5 χλμ. 1-3 2-6
10 χλμ. 1-2 2-8

10 χλμ.

Αν ο στόχος σας είναι τα 10χλμ,. τότε οι αγώνες των 5χλμ. καλό είναι να μπουν στο πρόγραμμά σας, καθώς θα βελτιώσουν τη ταχύτητά σας συνολικά και θα σας βοηθήσουν να «λύσετε» πριν από τον αγώνα σας. Οι αγώνες της ίδιας απόστασης δεν είναι πάντα καλή επιλογή, εκτός αν θέλετε απλά να εκτελέσετε ένα Tempo Run και όχι να κάνετε μία 100% αγωνιστική προσπάθεια. Τέλος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας θα μπορούσατε να τρέξετε και σε κάποιον Ημιμαραθώνιο, με τη μορφή, όμως, Long Run και όχι ενός αγώνα «όλα μέσα».

Προτεινόμενες
αποστάσεις για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
5 χλμ. 1-2 1-4
10 χλμ. 1-2 3-8
Ημιμαραθώνιος 0-1 4-8


Ημιμαραθώνιος

Αν στοχεύετε στον Ημιμαραθώνιο, τότε οι αγώνες των 10χλμ. μπορούν να αποτελέσουν είτε ένα τεστ σε κοντινό διάστημα πριν από τον αγώνα σας, είτε μία καλή προπόνηση στη διάρκεια της προετοιμασίας σας. Αποφύγετε αγώνες πολύ μεγαλύτερης απόστασης, ιδιαίτερα αν δε συνηθίζετε να εκτελείτε στην προπόνησή σας αποστάσεις άνω των 20-25χλμ. 

Προτεινόμενες
αποστάσεις
για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
10 χλμ. 2-3 2-8


Μαραθώνιος

Για τον Μαραθώνιο τα πράγματα είναι πολύ σαφή και ξεκάθαρα. Οι αγώνες που μπορούν να προηγηθούν, θα πρέπει να εκτελεστούν αυστηρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ουσιαστικά αντικαθιστώντας κάποιες προπονήσεις.
Έτσι, μπορεί κανείς να αντικαταστήσει ένα ή καιπερισσότερα Long Run, τρέχοντας σε κάποιον αγώνα Ημιμαραθώνιου ή 30χλμ. (συμπληρώνοντας χιλιόμετρα με προθέρμανση ή αποθεραπεία, αν χρειαστεί). Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποια παραλλαγή των Long Run. Όσον αφορά τα 10χλμ., μπορείτε να αντικαταστήσετε μία προπόνηση τύπου Tempo Run τεστάροντας λίγο τον εαυτό σας σε πιο αγωνιστικές συνθήκες. 

Προτεινόμενες
αποστάσεις για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
10 χλμ. 1-2 1-3
Ημιμαραθώνιος 1-2 3-6
30 χλμ. 1 4-8

Δημοσίευση στο Runner 108

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρομικές συμβουλές για το 2017!
Χρήσιμες συμβουλές για ένα πιο ευχάριστο και δρομικό 2017!
Το 4 X 4 του δρομέα (Ασφάλεια)
Κανόνες για την ασφάλεια κατά της διάρκεια της προπόνησής μας
Σχεδιάστε σωστά τις προπονήσεις σας!
Οργανώστε την προπόνησή σας για μέγιστα αποτελέσματα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο