City Trail

Το ορεινό τρέξιμο κατακτά την πόλη…

Share

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τρεξίματος είναι η απλότητα του, γιατί πολύ απλά μπορεί να γίνει παντού. Ο δρομέας βουνού όμως που ζει κι εργάζεται σπάνια έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στο αγαπημένο του μέρος για να εκτελέσει την προπόνησή του. Αυτή η ανάγκη είναι που γέννησε το City Trail, τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ορεινό τρέξιμο και το τρέξιμο στην πόλη! Με τη βοήθεια του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, πρωταθλητή τόσο του μαραθωνίου όσο και του ορεινού τρεξίματος, μάθετε τα πάντα για την εξέλιξη του τρεξίματος που ακούει στο όνομα City Trail!

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛEΣ
Επειδή η άσφαλτος κυριαρχεί σε αυτού του είδους τις διαδρομές η τεχνική δεν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το σημείο που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή και αξίζει τον κόπο να δουλέψει κανείς
είναι ο σωστός διαμοιρασμός των δυνάμεων δεδομένου ότι οι κλίσεις μπορεί να είναι μικρής μεν διάρκειας αλλά συνεχείς. Αυτό είναι και το μεγάλο μυστικό καθώς είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας της απόδοσης για έναν δρομέα. Για τον λόγο αυτό και οι προπονήσεις τύπου CT δεν μπορούν να έχουν μεγάλη διάρκεια, συγκριτικά με το βουνό, μιας και οι επιβαρύνσεις από την άσφαλτο εκ των πραγμάτων είναι μεγάλες και η ένταση είναι σχεδόν πάντα πολύ μεγάλη. Με αυτή τη λογική o όγκος της προπόνησης CT θα πρέπει να καλύπτει το μέγιστο το 30% της συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας της προπόνησής.

ΑΓΩΝΕΣ CITY TRAIL ΣΤΟΝ KOΣΜΟ
Οι διοργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει και αυξάνονται σημαντικά ενώ την περασμένη σεζόν  (2014-2015) το εγχώριο πρόγραμμα περιελάμβανε αρκετούς. Έτσι αρκετά μεγάλοι αγώνες πραγματοποιούνται τόσο στην Ευρώπη με τον Lyon Urban Trail στην πόλη της Γαλλίας που διεξάγεται εδώ και 7 χρόνια να ξεχωρίζει όσο και στις ΗΠΑ όπου σημειώνουν μεγάλη αύξηση τους κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι αγώνες είναι σχεδιασμένοι ώστε οι συμμετέχοντες να περνούν από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της πόλης αλλά και κάποια άλλα γραφικά που ίσως ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης να αγνοούν. Αυτή είναι και η μαγεία του City Trail γενικότερα καθώς κάθε τρέξιμο μπορεί να γίνει διαφορετικό δίνοντας την ευκαιρία να δει κανείς την πόλη του από άλλη οπτική.

CITY TRAIL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα, το CT έχει αποκτήσει το δικό του κοινό και στη χώρα μας με αρκετούς δρομείς να επιλέγουν το αστικό περιβάλλον για τις δρομικές τους αναζητήσεις. Μάλιστα ο ιδιαίτερος σχεδιασμός πολλών ελληνικών πόλεων αποτελεί και το καλύτερο συστατικό καθώς πολύ συχνά βρίσκει κανείς σκαλοπάτια, περβάζια, ανηφόρες κ.ά., στοιχεία που μπορούν να κάνουν μία προπόνηση πιο… πιπεράτη. Ακολουθώντας αυτή τη διάθεση, αρκετοί είναι πλέον και οι αγώνες CT στη χώρα μας οι οποίοι παρουσιάζουν και αρκετές πλέον συμμετοχές.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Το αστικό περιβάλλον παρέχει ένα επίπεδο ασφάλειας καθώς λίγο πολύ δύσκολα χάνεται κανείς μέσα στην πόλη ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση που τη χρειαστεί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες τους οποίους πρέπει να λαμβάνει υπόψην του πριν από μία προπόνηση. Πρώτο και κύριο για τους City Trailers αλλά και όσους τρέχουν στους δρόμους της πόλης, είναι να επιλέγουν ρουχισμό με έντονα χρώματα και ανακλαστήρες ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνουν ορατοί από τους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων αποφεύγοντας ατυχήματα. Ιδανικά θα πρέπει να έχουν μαζί τους λίγα χρήματα για νερό ή οτιδήποτε ενδέχεται να προκύψει ενώ βασικός κανόνας είναι και να ενημερώσουν για την περιοχή που σκοπεύουν να κινηθούν κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, ένα δικό τους πρόσωπο. Τέλος, όσο γοητευτικό κι αν είναι το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού στο City Trail, καλό είναι να έχουν ελεγχθεί νωρίτερα τα δύσκολα σημεία της διαδρομής ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις κι ατυχήματα.

Δημοσιεύθηκε στο RUNNER 76

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπάστε το φράγμα!
Χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε τον εαυτό σας
Η ανατομία της διαλειμματικής
Πώς μοιράζεται ο χρόνος σε μία διαλειμματική προπόνηση
Δρομικές συμβουλές για το 2017!
Χρήσιμες συμβουλές για ένα πιο ευχάριστο και δρομικό 2017!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο