Πλειομετρικές ασκήσεις

Δυναμώστε και προφυλαχθείτε από τους τραυματισμούς!

Share

Εδώ και χρόνια οι περισσότεροι προπονητές τις συστήνουν ανεπιφύλακτα. Οι πλειομετρικές ασκήσεις με άλματα, όπου δηλαδή οι μύες αναγκάζονται να υπερνικήσουν τις δυνάμεις που προκύπτουν από το βάρος του σώματος, όταν εκτελούνται σωστά καταφέρνουν να δυναμώνουν τα πόδια και να βελτιώνουν την αντοχή και την ανθεκτικότητα ενισχύοντας την απόδοση μας, και προστατεύοντας μας από τραυματισμούς. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και ξεκινήστε.

Η εκτέλεση των πλειομετρικών θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά καθώς η επιβάρυνση είναι σχετικά μεγάλη, ιδιαίτερα για έναν απροετοίμαστο αθλητή. Ιδανικά θα πρέπει να εκτελούνται στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας σας και σε περιόδους που δεν εκτελείτε πολλά χιλιόμετρα, ενώ η συχνότητά τους μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 φορές.
Προτιμήστε να τις κάνετε όταν είστε ακόμα ξεκούραστοι και αφού έχει προηγηθεί μία ικανοποιητική προθέρμανση. Ο αριθμός των επαναλήψεων δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος, ενώ αντίθετα τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ καλό είναι να έχουν μεγάλη διάρκεια ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση. Τα αποτελέσματα της συχνής εκτέλεσής τους ωστόσο, είναι θεαματικά τόσο στην αύξηση της δύναμης όσο και στην προστασία από μυϊκούς τραυματισμούς.

Κουτσό
Εκτελέστε κίνηση κουτσού προσπαθώντας να φέρετε το γόνατό σας όσο το δυνατόν πιο ψηλά στον αέρα. 1-2 σετ από 3-4 κουτσά στο κάθε πόδι

Εμπόδια
Τοποθετήστε 3-5 εμπόδια στη σειρά (30-60 εκατοστά ύψος) αφήνοντας ένα κενό διάστημα περίπου 50 εκ. ανάμεσά τους. Πηδήξτε πάνω από τα εμπόδια φέρνοντας τα πόδια προς το στήθος σχεδόν ενωμένα. Σταδιακά προσπαθήστε να αυξήσετε τη συχνότητα. 2-3 σετ από 3-5 άλματα.

Δημοσίευση στο Runner 69 στη στήλη Στα Γρήγορα / Ασκήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυνάμωσε μόνος σου! (5ο μέρος ασκήσεων)
Πλειομετρικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος
Τρέξιμο και χορός
Αν όχι η καλύτερη, σίγουρα η πιο διασκεδαστική μορφή εναλλακτικής εκγύμνανσης
Τρέξιμο και Pilates
Ένας εξαιιρετικός συνδυασμός!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο